Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ekrem Birsen’in de katıldığı, ülke genelindeki esnaf ve sanatkârın temsilcisi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıda esnafın pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılar, sorunlar ve talepler masaya yatırılarak karşılıklı çözüm yolları arandı.

Toplantıda Birlik Başkanı Ekrem Birsen, şunları söyledi: “Süreçten etkilenen esnaf ve sanatkârlara yönelik 6 aylık bir erteleme gerçekleştirilen 4, 5, 6 ay vergi ve SGK prim borçları, altı ay sonra cari dönem vergi ve SGK primleri ile birlikte ödenmek zorunda kalınacağını, bu dönemde yaşanacak sıkıntının giderilmesi için vergi ve SGK borçları için yeniden yapılandırma yapılması, birikmiş borçların en az 24 ay taksitlendirilmesi ve gecikme zamlarının silinmesi gerekiyor. Faaliyetleri kısıtlanan sektörlerdeki esnaf ve sanatkârlarımıza toparlanma süreçlerinin uzun bir dönemi kapsayacağı gerçeğiyle, KOSGEB destekli hibe veya faizsiz kredi imkânı sağlanması gerekiyor. Kredi kefalet kooperatifleri verilen kredilerde yoğun başvuru nedeniyle birikmeler olduğunu, sırada bekleyen başvuruların eritilmesi için Halk Bankası Plasman miktarlarının yükseltilmesi gerekiyor. 3 ay süre ile yürürlüğe konulan personel destekleri olan kısa çalışma ödeneğinin ve ücretsiz izin desteklerinin sürelerinin 3 ay daha uzatılması ve destek ödemelerine devam edilmesi gerekiyor. Süreçten etkilenen esnaf ve sanatkârlarımızın elektrik, su ve doğalgaz faturalarında indirim yapılması ve süreçten etkilenen servis aracı, toplu ulaşım ve taksicilere yönelik akaryakıt ÖTV indirimi yapılması gerekiyor.”

Toplantı sonunda; tüm sorun ve taleplerin en kısa zamanda hükümet yetkililerine iletilerek çözüm bulmak amacıyla çalışmalara hız verilmesi ve normalleşme sürecinin tedbirli ve istikrarlı bir şekilde sürdürülerek virüsün olumsuz etkilerinden tamamen kurtulacağımız günler için çalışmaların yönlendirilmesine karar verildi.

Editör: TE Bilişim