Gençleri teknik liselere teşvik etmeliyiz
Ara eleman yetiştirecek teknik liselerin çoğaltılarak gençleri o yöne teşvik etmeliyiz diyen Birsen, “Devletimiz şu anda meslek lisesine giden öğrencilerimize 4 gün işletmelerde 1 gün okulda teorik eğitim almak suretiyle 3 bin 400 lira gibi bir aylık veriyor. Bu da meslek liselerine talebin artmasına sebep oldu. Şu anda meslek liselerimiz dolu ve okuyan öğrenci kardeşlerimiz 4 yıl sonra hemen hayata katılabilecek düzeyde. Ara elaman olarak piyasaya arz edilecek duruma gelecekler. Dolayısıyla bunun daha da hızlandırılıp teşviklerin artırılarak bu ara eleman sorununu hem ortadan kaldırmak hem de üst tarafta yığılan beyaz yaka işsizleri kademe kademe işletmelere alarak, işletmeler büyüdükçe daha çok beyaz yakalıya ihtiyaç duyacaklarından o yukarıdaki birikimi de azaltarak onları da iş hayatına kazandırmamız lazım.” dedi.
Üniversite okumak için kendilerini zorluyorlar
Lise mezunu gençlerin üniversite okumak için kendilerini zorladıklarını ve dolayısıyla istemedikleri bölümlere gittiklerini ifade eden Birsen, “Üniversitelerde yeni bir planlama yaparak, nerede ne kadar iş gücü lazım, ne kadar beyaz yaka, ne kadar mavi yaka lazım bunları belirleyerek artık önümüze bir hedef koyarak bir strateji ortaya koyarak devam etmemiz lazım. Dolayısıyla tüm işletmelerimizde şu an eleman aranıyor lafı var, özellikle hizmet sektöründe aşçı, aşçı yardımcısı gibi. Bu diğer sektörlerde de var, tarımda hayvancılıkta da ön plana çıkıyor. Dolayısıyla ara eleman ihtiyacı duyulan tüm meslek kollarını irdeleyerek gençlerimizi açık olan alanlara yetiştirerek onları hayata bir an önce kazandırmak daha iyi olacak inancındayım.” şeklinde konuştu.
2,3 yılda işin ehli oluyorlar
Meslek lisesinden çıkan öğrencilerin iş başvurusu yaptıklarında mesleki yeterlilikleri noktasında bir sorun yaşanmayacağını söyleyen Birsen, “Haftanın 4 günü işletmelerimizde eğitim gören öğrencilerimiz işletmelerdeki tesisatlara alışkın olduklarından o işletmenin ehil olma haline 2,3 yılda gelebiliyorlar. Son yıllarda ustalık mertebesine erişecek kadar üst düzeyde meslek hayatını idame ettirecek duruma geliyorlar Dolayısıyla bu yapılan eğitimin ne kadar yerinde olduğu görülmektedir. Eskiden 4 gün teorik 1 gün yerinde eğitim gören çocuklarımız bu piyasa koşullarına adapte olamıyorlardı. Şimdi adapte olma durumları hızlandırıldı. Böylece daha yaygın bir şekilde piyasanın işine daha çok fayda sağlayacak şekilde bir uygulama var şu anda. Bu uygulamayla işletmelere gittiklerinde aldıkları eğitimle 4 yıl sonra eğitim aldıkları işletmelerde usta olacak düzeye geliyorlar.” dedi.