Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Bu şartlarda sınavlar yapılamaz! Ne okullar fiziki olarak ne de öğrenci ve öğretmenler psikolojik olarak hazır değiller” dedi.

1 Mart’tan itibaren liselerde başlayacak sınavlara karşı öğrencilerin başlattığı tepki karşısında Milli Eğitim Bakanının sınavlar için; Covid-19 tedbirlerine yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyerek, "Bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır" diyerek son noktayı koyduğunu ifade eden Alkan, “Temel istek karşısında verilen cevap sadece sınavlar ile açıklanamaz. Eğitim Sen olarak salgının başından itibaren, öğrencilerin ve öğretmenlerimizin haklarını korumak dışında MEB’in sadece algı yönetimine dayanan, aslında başarısız olan politikalarını deşifre ederek kamuoyu ile paylaşmaktayız. Bu sadece sınavlar yapılsın mı, yapılmasın mı tartışması değildir. Bir sistem yani eğitime ve halk sağlığına bakış açısı tartışmasıdır” dedi.

“Başta anadolu liseleri olmak üzere okullar fiziki olarak hazırlar mı” diye soran Alkan, şöyle konuştu: “4 metrekareye 1 öğrenci baz alındığında Eskişehir' de kaç tane okulumuzda standart uygulama sağlanacaktır? Seyreltilmiş uygulamadan biliyoruz ki başta Anadolu Liseleri olmak üzere okulların sınıf ortalamaları 17 ile 20 öğrenci arasındadır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin riske edilerek sınavları yapmak sağlık açısından daha ağır bedeller ortaya çıkarmaz mı? Mutasyona uğramış bir Covid 19 için MEB ve Sağlık Bakanlığı daha önce hazırlanan rehberi güncellemiş midir?”

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER AŞILANDI MI Kİ SINAVLAR YAPILSIN?

Köy ve ilçelerdeki öğretmenlerin Şubat ayı itibariyle birinci doz aşılarının yapılacağı bilgisinin kamuoyu ile paylaşılmasına karşın, Mart’ta sınavlarda görev alacak ve yüz yüze eğitime başlayacak sınıflarda çalışacak öğretmenlerin aşılama işlemlerinde geç kalındığını söyledi. Alkan şunları söyledi: “Sağlık hakkımızı korumak MEB’in görevi değil midir? Öğrencilerde ve öğretmenlerde strese dayalı sorunlar artmıştır. Stres katsayısını öğrenci ve eğitim çalışanlarında arttırmak daha büyük sorunlara neden olmaz mı? Salgın dönemindeki stres, kaygı artışı ve odaklanma, ilgi düzeyi kolayca bozulan öğrencilerde olduğu gibi daha önceden bu tür sorunları olmayan öğrencilerde de görülmüştür. MEB’in bu konuda ki çalışmaları yetersizken, sınavlar daha da stresi artırmayacak mıdır? Okul çalışanlarının iş yükü salgın döneminde artmıştır. Öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve psikolojik danışmanlık rehberlik uzmanların her an değişen ihtiyaçlara ve koşullara ayak uydurmaya çalışmaya bağlı yüksek stres düzeyleri yorulmayı ve performans düşüşünü doğurmaktadır. Buradan soruyoruz: Aile hayatı başta olmak üzere sosyal hayatları biten, üstelik hedef haline getirilip itibarsızlaşan öğretmenlere zorluklarla başa çıkabilmelerine olanak verecek sosyal ve duygusal destek MEB tarafından bugüne kadar verilmiş midir?

UZAKTAN EĞİTİMİN YAKINDAN SINAVI OLUR MU?

Uzaktan eğitime hiç ulaşamayan, anne veya babasının hatta akrabasının cep telefonları ile ulaşmaya çalışan, salgında tarlalarda, farklı işlerde çalışmak zorunda bırakılan, dersleri yalnızca televizyondan takip edebilen milyonlarca öğrencimizin gerçekliği ortadır. MEB’in EBA Erişim Raporu ile uzaktan eğitimin eşitsizlikleri ortaya çıktı. Türkiye'de 2.4 milyon öğrenci EBA'ya hiç erişemedi. Eskişehir'de 10 bin 594 sisteme girememiştir. Hangi bilgi veya eksik konular ölçülecektir bu şartlarda?”

Editör: TE Bilişim