TMMOB Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odasının 2 gün sürecek 12’nci olağan genel kurulu Taşbaşı Kültür Merkezi’nde  başladı.

Eski Oda Başkanlarından Erman Gölet’in divan başkanlığı görevini üstlendiği kongreye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bazı siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ile çok sayıda üye katıldı. Başkanlığını yaptığı geride kalan görev süresi değerlendiren Deniz Kılıç, Eskişehir’in yararına olan her türlü hizmetin yanında olduklarını söyledi.

Ülke de yaşana n ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketi başta olmak üzere, kömür yakıtlı termik santral ile sektörde yaşanan işsizlik sorunlarında değinen Kılıç, yaptığı veda konuşmasında şunları söyledi. “Türkiye bir deprem ülkesidir, bir başka ifadeyle ülkemiz yer kürenin önemli deprem kuşaklarının üzerinde yer almaktadır. Doğal olayı olan depremin ülkemizde doğal afet gibi yaşanması ve bir türlü önlem alınmaması sorunun kaynağını oluşturmaktadır. Doğa olaylarının doğal afet durumuna geçmemesi ancak her yapının mühendislik hizmetini almasını sağlayacak bir sistem kurmaktan geçmektedir. Depremin bir doğa olayı olduğu kabul edilmeli ancak denetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları kader gibi değerlendiren yaklaşımdan uzak durulmalıdır. Yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağı gerçeği görülmelidir. Deprem olamadan acil eylem planı oluşturulmalı, mevcut yapı envanteri çıkartılmalı ve önlemler alınmalıdır”

Termik Santral tepkisi

Tepebaşı Bölgesi Alpu Ovasına yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santrale asala izin vermeyeceklerine de dikkat çeken Kılıç “Alpu ovamızda tarım dışında dünyanın en kaliteli ve şehrimizin simgesi ola lületaşı ocakları bulunmaktadır. Yapılması planlanan santral ile tarım dışında lületaşı da yok olma tehlikesi altındadır. Kömürlü termik santrallerin doğaya, habitata, yer altı oluşumlarına, insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı aşikârdır. Yaşanabilir şehirlerarasında dünya da üst sıralarda ve örnek alınan kentimize yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santrale daima karşı çıkacağız” dedi.

En büyük sorun işsizlik

Sektörde yaşanan en büyük sıkıntıların başında işsizliğin geldiğini de belirten Deniz Kılıç “Son yıllarda mesleğimize ilişkin bilimsel eğitim hafife alınarak mühendislik değersizleştiriliyor.4 hoca ile 400 öğrencinin öğrenim yaptığı üniversiteler açmaktan artık vazgeçelim. Yeni mezun olan meslektaşlarımızın işsizlik oranı yüzde 50’yi geçti. Önemli sorumluluklar üstlenerek çalışan mühendislerin çalışma koşulları ağır, özlük hakları ve ücretleri yetersizdir”

2 aday yarışacak

Yarın da devam edecek olan genel kurulda 2 aday yönetim kurulu başkanlığı için yarışacak. Oda hizmet binasında saat 09 ‘da başlayacak olan seçimde Orkun Kılıç ile Musa Çoban’ın listeleri yarışacak.

Rahatsızız

Çağdaş Mühendisler Gurubu başkan adayı Orkun Kılıç yaptığı konuşmada , “Alt yapısı hazırlanmadan açılan üniversiteler sonucu öğrenci arkadaşlarımızın maruz kaldığı niteliksiz eğitimden, meslektaşımızın işsizlikle sınanmasından geri kalanlarımızın ise güvencesiz çalışma koşullarına zorlanmasından rahatsızız. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın maruz kaldığı baskılardan, Yapı Denetimci meslektaşlarımızın aldığı orantısız cezalardan rahatsızız. Kadın arkadşlarımızın yaşadığı mobbing, taciz ve cinsiyet ayrımcılığından, inşaat mühendisliği mesleğinin erkek mesleği olarak lanse edilmesinden rahatsızız. Rant  için yapılan imar planı değişikliklerinden, hoyratça harcanan kamu imkanlarıyla yapılan yatırımlardan rahatsızız” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin  2 gün sürecek genel kurulunda 23 Şubat 2020 Pazar günü üyeler oda binasında oylarını kullanarak yeni yönetim kurulunu belirleyecek.

Editör: TE Bilişim