HABER ERDOĞAN EKİNER

 DİSK’in 53. yılında Nakliyat-İş Sendikası eylem alanındaydı..

Kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun 53. kuruluş yıldönümünde, Nakliyat-İş Anadolu Şubesi kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Açıklama Resaj işyerlerinde sendikal mücadele nedeniyle bazı işçilerin işten çıkartılması nedeniyle işverene ait bir otelin yanında yapıldı. Şube Başkanı Ali Özçelik tarafından yapılan açıklamada DİSK’in kuruluş bildirisindeki “Bizler, işçi sınıfının tüm çıkarlara, hakları ve özgürlükleri, onuru için bir araya geldik. Bizler Büyük Atatürk’ün 1921’de ilan ettiği gibi ‘bizi mahvetmek isteyen emperyalizme ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı’ savaşmaya and içmiş sendikacılarız” metnine de yer verildi. DİSK Nakliyat-İş Anadolu Şubesi Başkanı Ali Özçelik tarafından okunan genel açıklamada, “DİSK Amerikancı sarı sendikacılığa, yerli işbirlikçi parababalarının sömürüsüne karşı işçi sınıfımızın tabandan gelen, yükselen mücadele taleplerine yanıt olmuştur. Cumhuriyet tarihimizin en demokratik, ilerici, işçi sınıfının örgütlenme ve mücadele haklarını güvence altına alan 1961 Anayasası’na işçi sınıfımız sahip çıkmıştır” denildi ve 1963 yılından başlayarak yapılan işçi direnişleri ve grevler mücadeleye örnek verildi.

12 EYLÜL VE GERİYE GİDEN İŞÇİ HAKLARI

DİSK Nakliyat-iş Şubesi’nin açıklamasında, 1976-80 arasında sendikalı işçi sayısının tüm işçilerin yüzde 25’ine ulaştığını ve bu oranın günümüzde yüzde 5 düzeyine düştüğünü, bu olumsuzlukta DİSK’in 12 Eylül Cuntası tarafından kapatılmasının ve değişen iş ve sendika yasalarının payı olduğu vurgulandı. DİSK’in kurucu genel başkanı ve Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler’in de 12 Eylül öncesinde öldüğüne de dikkat çekilen açıklamada, geçmişte işçi haklarında kazanımlar elde edildiği ve günümüzde ise yasal düzenlemeler nedeniyle kıdem tazminatı ve bazı haklarda gerileme yaşandığı anlatıldı.

DİSK üst yönetiminin de eleştirildiği basın açıklamasında, “DİSK işçi sınıfının sermaye sınıfına karşı ekonomik, demokratik mücadele örgütüdür. DİSK sınıf işbirlikçiliğini, teslimiyetçiliği reddeder. ‘Sosyal diyalog’ mücadele yerine sınıf işbirlikçiliği, teslimiyetçilik değil de nedir?”görüşü savunuldu. Açıklamada DİSK üst yönetiminin işveren örgütü TİSK ve Hak-İş ve Türk-İş ile işbirliği belirtilerek bu durum eleştirildi.

Başkan Ali Özçelik açıklamanın son bölümünde, “DİSK’in adını, tarihini, ilkelerini, geleneklerini yaşatıyor, yaşatmaya devam ediyoruz. Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, İbrahim Güzelce, Kenan Budak, Recep Vurmuş, Hamdi yılmaz grev ve direniş mücademizde yaşıyor, “dedi.

Editör: TE Bilişim