Türk Harb İş Sendikası Şube Başkanı Şenol Yılmaz, sendika faaliyetleri ve günümüz sendika gelişmeleri üzerine açıklamalarda bulundu.

Sendikanızın 2017-2018 faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Türk Harb İş Sendikası’nın, özellikle 2017 yılı için en önemli gündemi ve mesai yoğunluğu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) olmuştur. Dünyamızın ve ülkemizin gelişen ve değişen ekonomik-sosyal verilerine uygun TİS imzalayabilmek için Merkez Yönetim Kurulumuz ile birlikte Başkanlar Kurulu olarak yoğun bir mesai harcadık ve çok şükür üyelerimizin de beklentileri doğrultusunda taraflar olarak imzalarımızı attık. Şu an TİS'imiz yürürlükte hatta 1 Mart 2017'den itibaren geriye dönük farklarımızı dahi almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zaman zaman yerinde, zaman zaman ise taşımalı olarak Yalova Koru Köy’de bulunan sendika olarak kendimize ait eğitim ve sosyal tesislerimizde uzman teknik kadrolarımızın da katılımı ile 6356-6331-4857-5510 vs. gibi çalışma hayatını yakından ilgilendiren konularda 2018 yılında da yoğun eğitim programlarımız devam edecek...       

Şehrimizde ve de ülkemizde sendikacılık yapmak sizce zor mu?

Şehrimizde, ülkemizde ve dünyamızda da ekonomik, politik, sosyal hatta jeopolitik olarak bir çok ülkenin haritadaki sınırlarının dahi değiştirilmeye çalışıldığı bir durumda tabi ki sendikacılık da yapmak oldukça zorlaşıyor ve sendikal anlayış hatta mantalite değişiyor. 80'li yılların sonu, 90'lı yılların başı ülkemizde 1 milyona yakın kamu işçisi, 2017 kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü imzalanıyor 196 bin kamu işçisi adına. İşte bu erime ve daralma ile sendikacılık zor mudur kolay mıdır takdir kamuoyunun. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim, her şeye rağmen Türkiye'nin en büyük ve en eski sendikası Türk-İş Konfederasyonu’dur şu an Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay'dır, bizim Genel Başkanımız Bayram Bozal beyin de içinde bulunduğu Kamu Koordinasyon Kurulu olarak, hükümet adına masaya oturan Başbakanımız Binali Yıldırım bey ile birlikte son yılların en iyi Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nü de imzalamışlardır. Başarı varsa onu da görmek ve takdir etmek gerekir diye düşünüyorum.

Eskişehir’in en aktif sendikalarından birisi Türk Harb-İş, üye sayısı anlamında da etkili sendikalardan birisi, şu anki durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Türk Harb-İş Sendikası tarihsel süreci boyunca hep aktif olmuştur, çalışma hayatı ve ekonomik durumlarını,TİS’lerini,eğitimlerini yakinen takip ettiği kadar, toplumsal ve sosyal sorumluluklarını bilen, sürdürülebilir olması için de fikir üreten eğitimi maksimum seviyede yüksek sadece Eskişehir Şube için söylüyorum sayıları 2 bin 250 olan bilinçli işçiler topluluğudur Türk Harb-İş Sendikası.       

Sendikaların dünü ve bugünü olarak nasıl yorumlarsınız?                                  

Her meslek grubunda ve çevrede olduğu gibi sendikacılık alanında da üstlenmiş olduğu iş, ekmek, emek ve alın terinin korunması sorumluluğunu istismar eden, suistimal eden ve hatta kendi şahsi yada siyasi çıkarları için kullananlar var mıdır? evet vardır, bilinçli işçinin ve bizlerin görevi de değim yerindeyse bu safralardan kurtulmak ve bu teşkilatlardan uzak tutmaktır.   

Türkiye’de nüfus artarken örgütlenen işçi sayısı giderek azalmaktadır, bunun nedenleri nelerdir? Sendikalaşmanın önünü açacak formül nedir?                   

Teşkilatlı toplum güçlü toplumdur diyoruz, evet nüfus oranına göre sendikalı çalışan sayısı oldukça düşük, istihdam sahalarının genişletilmesi ancak istihdamda yerini alan çalışanın, iş sahasına göre sendikasında da üye olarak çalışan sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum, sendikasız çalışmak, çalışırken koruyucu teçhizat kullanmamaya benzer diye düşünüyorum. Hepimiz ülkemiz, ailemiz ve çocuklarımızın geleceği için dünden daha fazla çalışacağız, çünkü başka bir Türkiye yok. Sınırlarımızdaki komşu ülkelerin dağılmışlığını hep birlikte görüyoruz, çocukların ve ailelerinin perişanlığını hep birlikte görüyoruz, Türk'ten mülteci olmaz, Türk'ten sığınmacı olmaz, tarihimiz toprağı vatan yapan nice destanlarla doludur, onun için yöneteniyle, üreteniyle, siyasetçisiyle, sendikacısıyla, sanayicisiyle, iş adamıyla, çiftçisi büyük ve bölgesinde güçlü Türkiye için hep birlikte çalışacağız, çalışacağız...  İş kazalarının ve her türlü kazanın üzerimizden uzak olduğu nice sağlıklı, mutlu ve huzurlu çalışma hayatı diliyorum.

Editör: TE Bilişim