Belediye Başkanı Kazım Kurt başkanlığında toplanan  Odunpazarı Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk  oturumunda 20 konu gündeme geldi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle  tüm meclis üyeleri farkındalık oluşturmak adına biril alfabesiyle yazılan yazılar verildi.

Beş yılını tamamlayan ve idarece kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan araçların Han ve Mahmudiye belediyelerine devredilmesi  konusuna AK Partili Meclis üyeleri karşı oy kullanacaklarını söyledi. Grup adına konuşan Murat Özcan, CHP’li belediyeler arasında iş birliği olması sebebiyle karşı oy kullanacaklarını şimdiden belirtmek istediklerini belirterek gündem maddeleri oylamasında da red oyu verdiler.

Bütün Meclis üyelerine 3 Aralık Engelliler günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak adına biril alfabesiyle yazılan yazılar verildi. Belediye tarafından görevlendirilen bir çevirmeden de işitme engelliler için meclis üyelerinin konuşmalarını çevirdi. CHP’li Meclis üyesi Sağlık Komisyon başkanı Dr. Ömer Faruk İnan yaptığı konuşmada; iş hayatında, sosyal laşamda kendilerine çokzor yer bulan ve çeşitli güçlüklerle karşılaşan engellilerin farkına varılmasını ve onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamız gerektiğini vurguladı.

Yaşamın her alanında onların sorunlarını çözüm üretebilmek için uğraşılması ve hayatın kenadında bırakılmamasını isteyen meclis üyesi İnan , “Toplumun engellilere karşı geliştirdiği iki farklı bir tutum var. Bunlar acımak ve dışlamak. Acıma duygusu iyi niyetten kaynaklanıyor. Örneğin toplu taşıma araçlarında engellilere yer veriliyor, karşıdan karşıya geçerken yardım ediliyor. Diğertutum ise dışlamak. Bazı insanlar engelli gördüğünde oradan uzaklaşıyor. Bu gibi durumlar ve dnışlama engellinin özgüven kaybı, içe kapanma, mutsuzluk ve utanma gibi duygular yaşamasına neden oluyor” diye konuştu.

AK Partili Murat Özcan da tüm engelli vatandaşların engelliler haftasını kutladıklarını kaydetti. Özcan, “Hükümet tarafından engellerin kaldırılması adına elimizden geleni yaptık, yardımcı da olmaya çalışacağız” dedi. 

Sebze ve meyveyi tahlil edecek laboratuar yok

Öte yandan gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik, Akar Deresinden bahsetti. Vatandaşların bu derelerin belediyelere ait olduğunu zannettiğini  kaydeden Çelik, “Bu dereler belediyeye ait değil, DSİ’ye aittir. Bu derelerin takip altına alınması lazım. Sağlık ve hijyen açısından takip edilmelidir. Hükümetin de tedbir alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Geçen ay yaşanan Ispanak zehirlenmesini de hatırlatan Çelik, “Eskişehir’de zararları tespit edecek bir laboratuar yok. Diğer illere gönderiliyor. Hormonal dengesi bozuk ürünler tüketilince birkaç gün sonra sonuç geldiği için geç kalınıyor. Hallere gelen ürünler belli. Bunlarla ilgili gerekli çalışmalar yapılmalı. Böylece kansere karşı korunmamız sağlanıyor. Tahlil tespit analiz laboratuvarı Eskişehir’e bir an önce kurulmalıdır” ifadelerini kullandı. 

AK Partili Murat Özcan da kadın cinayetlerine dikkat çekerek, kadın bakım evlerinin arttırılmasını istedi.

Eleştirilere yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Dereler gerçekten rezil durumda. DSİ’den gerekli ilgiyi görsek biz o temizliği yaparız. Bu hassasiyeti ortadan kaldırmak gerekiyor. Bize temizletmiyorsa kendi temizleyecek” diye konuştu.

Kadın sığınma evlerinin kendisinin de görevi olduğunu kaydeden Kurt, “Sosyal hizmetlere bir protokol ile tahsis etmişiz. Görevimizi yerine getirmişiz. Şu an için yeterli mi evet yeterli. Ortak çalışmamız devam ediyor. Çocuk sığınma evi ile ilgili de çalışmalarımız var. Çaba gösteriyoruz. Esas konu sığınma evine muhtaç olmamak. Sosyal devletin içinde barınma ve sığınma bulmasıdır. Sorumlular da bellidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim