Kırım Tatarlarının dünyadaki yegane uluslararası örgütü olan Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan dernek denetim kurulu başkanı Evren Olcay, Rusya Federasyonu’nun 2014 yılında Kırım’da gerçekleştirdiği ilhak ve işgal sürecinin 6. Yılı dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

SSCB’nin 1991 yılında dağılmasının ardından Ukrayna Cumhuriyeti’nin egemenliğinde kalan Kırım yarımadası 27 Şubat 2014 tarihinde Rusya Federasyonu tarafından yasadışı ilhak ve işgal edildiğini belirten  Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi A.Evren Olcay, “Bu yasadışı ilhak, 18 Mayıs 1944 Sürgünü ile yurtlarından sürülen ve doksanların başından itibaren yeniden anavatanlarına dönmeye başlayan Kırım’ın aslî ve tarihî sahibi, yerel halkı Kırım Tatarları tarafından da kabul edilmemiştir. Tek amaçları anavatanlarında huzur içinde yaşamak olan Kırım Tatarları bu defa işgale karşı direnmeye başlamışlardır” dedi.

Tarihin kara lekelerinden biri olan 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgününde nüfusunun yarıya yakınını kaybeden Kırım Tatarlarının geçmişte yaşadıkları trajik hatıralar hafızalardaki tazeliği koruduğunu ifade eden Olcay şunları söyledi:

“Bu şartlarda bile Kırım coğrafyası bugün dünya üzerinde insan haklarının en çok ihlal edildiği nokta olarak kayıtlardadır.

Birçok antlaşma ve uluslararası hukukun ilkelerine aykırı olarak, Rusya Federasyonunun Kırım’da devam eden yasadışı ilhakı bir an evvel sona erdirerek Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması Karadeniz ve Avrupa’da istikrar, güvenlik, barış ve karşılıklı dostluğun tekrar inşası için gerekli olmakla birlikte Kırım Tatar toplumunun da en büyük arzusudur.

İşgalden sonraki 6 yıl süresinde hayatını kaybeden Kırım Türkü kardeşlerimizi rahmetle anıyor, kaçırılanların ailelerine kavuşması, tutsak edilenlerin serbest bırakılmasını ve yasadışı ilhakın en kısa sürede sona erdirilmesini ve anavatanda yaşayan soydaşlarımızın geleceğe daha güvenle bakabildikleri bir ortamda yaşama şartlarına kavuşmalarını diliyorum.”

Editör: TE Bilişim