Eskişehir Şeker Fabrikası, yakınlarında oturan Işıklar, Şeker, Mamure, Şarhöyük, Hacıseyit, Kemalpaşa mahallerinin sakinleri fabrikanın yaydığı kokuya uzun yıllardır çözüm üretilemediğini belirterek tepkilerini dile getirdiler.

 Şeker Fabrikası önünde yapılan açıklamayı mahalle sakinleri adın Sevgi Akmen yaptı. Akmen, "Eskişehir Şeker Fabrikası, işletmeye açıldığı 1933 yılından bu yana kentimizin ve ülkemizin ekonomisine katma değer yaratmaktadır. Gururla ifade ediyoruz ki, 2019-2020 üretim kampanyasında TÜRKŞEKER bünyesindeki fabrikalar içinde ilk üçte yer almaktadır.

Memnuniyet verici bir şekilde yıllar içinde üretimini arttıran Şeker Fabrikası, şeker ve etanol endüstrisinin yan ürünü olarak ortaya çıkan ve çevreye rahatsızlık veren şilempe kokusu sorunuyla ilgili ise ne yazık ki son derece olumsuz bir tutum sergilemeye devam ediyor.

Bu anlayışın sonucu olarak, fabrikanın yakınında yaşayan mahalle sakinleri olarak bizler, fabrikadan kaynaklanan yoğun ve kötü koku nedeniyle cam açamıyoruz, rahat nefes alamıyoruz hatta koku nedeniyle zaman zaman sokağa çıkmakta bile zorlanıyoruz.

Böylesine rahatsızlık veren koku sorunuyla ilgili şikayetlerimizi çeşitli ortamlarda defalarca dile getirmemize karşın ne yazık ki yıllar içinde hiç bir gelişme sağlanamadı. CİMER üzerinden yapılan başvurulardan da net bir yanıt alamadık.

Kentimizin tamamında hissedilen ve büyük bir çevre sorunu haline gelen koku sorunu ile ilgili fabrika yönetiminden net bir bilgilendirme istiyoruz. Kalıcı bir çözüm bulunması için yapılması gerekenlerle ilgili ikna edici bir açıklama bekliyoruz.

Diğer yandan, fabrikaların “Koku Yönetmeliği” ile belirlenen kurallara uygun çalışıp çalışmadığını denetleme görevini yapan İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne de sormak istiyoruz:

Koku sorunu çözülmediği için fabrikaya bugüne dek herhangi bir ceza işlemi yaptınız mı?

Sorunun çözümünü sağlamak için izleyen dönemde ne gibi yaptırımlar uygulayabilirsiniz?

Koku sorununu en yakından yaşayan mahalle sakinleri olarak çok bunalmış durumdayız. Sorunun çözümlenerek kentimizin gündeminden tamamen çıkarılmasını istiyoruz.

Eskişehir halkı adına fabrika yönetimine bir kez daha sesleniyoruz:

Çevreye duyarlı üretim yapın.

Çevreye saygılı davranın.

Üretin ama kötü koku yaymayın."dedi.

Editör: TE Bilişim