Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık 1. Birleşim 1. oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığında yapıldı.

AK Partili Meclis üyesi Mustafa Birsen’in su zammına gelen tepkilerini dile getirerek, “Su zammına geri alacak mısınız” sorusuna Büyükerşen; “Önceki dönemlerde belediye meclisinde AK Parti'nin çoğunluğu olduğunda ESKİ zam talebinde bulunduğunda gereken yapılmadı. Yani yeterli oranda zam yapılmadı. Buna engel oldunuz. 'Bunlar küçük küçük birikiyor, sonunda büyük zam yapmak zorunda kalacaksınız' demiştim. Bu zam onun neticesidir” diye yanıt verdi.

Meclis oturumunda sunulan slayt ve tablolarla  su satış tarifesini bir çok büyükşehir illerinde su satış rakamları ile karşılaştırarak AK Partililere yanıt veren Büyükerşen, “Bu tablolara da bakınca çok fazla bir zam yapmadığımızı göreceksiniz. Türkiye’de ekmek fiyatından simit fiyatına kadar, çay fiyatına kadar yapılan zamlardan sonra ne kadarlık bir zam yapmışız diğer şehirlere göre. Bu tablolara da bakınca çok fazla bir zam yapmadığımızı göreceksiniz. Türkiye’de ekmek fiyatından simit fiyatına kadar, çay fiyatına kadar yapılan zamlardan sonra ne kadarlık bir zam yapmışız diğer şehirlere göre göreceksiniz. İçinde AKP'li belediyeler de var.  Tekirdağ 6,70, Mardin 6,25, Denizli 6,12, Aydın 5,42, Mersin 5,35, Antalya 5,06, Ankara 5, İzmir 4,98, Konya 4,74, Balıkesir 4,62, Ordu 4,5, Gaziantep 4,48, Eskişehir 4,40, Kayseri 4,33.  Suyun metreküpünün kaç liraya satıldığını görüyorsunuz. Eskişehşr son sıralarda. Eskişehir suyu en ucuza sunan şehirler içindeler” diye konuştu.

“Siyaset yapmanızı saygıyla karşılıyorum ama boşa çıkacak iddialarla gelmeyin” diyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen şunları söyledi:

“ESKİ ve Belediye Meclisi'nde geçen Mecliste çoğunluktaydınız. Böyle yapmayın diyordum. Türkiye'de enerji, ekmek ve süte kadar yapılan zamlar ortada. Ekonomik kurallara siyasi amaçla engellemelerle hakim olamıyorsunuz. Bugün yaşananlar sonuç. Daha fazla konuşmak istemiyorum.  AK Parti'nin bu ülkenin önemli bir partisi olduğunu düşünüyorum. Partinizin bu duruma gelmesi, kaybetmesinin nedeni işte bu sizin yaptığınız siyasettir."

Ilıca Barajı’nın yapımı sonra yapılan engellemeleri de anlatarak, AK Parti’nin bugünkü kaybının yaptıkları siyaset şekli olduğunu dile getiren Büyükerşen, “İl başkanınıza söyleyin. Musluk suları içilemez kalitede diyor. Elbette kalabak gibi değil. Ilıca barajını mevcut suyu tatlandırmak için, kullanabilir ve yumuşak, kokusuz olabilmesi için biriktirip şehirdeki şebekeye getirip, arıtmaya verip, arıtmadan öbür suyla karıştırarak, Porsuk’tan alıp içilebilir hale getirmek için açtık. Yıllardan beri de söylerim. Engellemeleriniz yüzünden başımıza 8 senede neler geldi, o barajı bitirebildik. Bir Vali anladı. O valiyi de bir sene tutmadınız. Görevden aldınız. O vali doğruydu yaptığınız iş dedi. Yapılan su, zam dediğiniz şey işte burada, fiyat burada. Ortalamalara bakarsanız geriye doğru süreç içerisindeki kayıplarını, belediyenin, ESKİ’nin zararlarını düşünün” ifadelerini kullandı.

Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün de söz alarak ilçesinde çöp depolama için alan tahsis edilmesini talep etmesi üzerine Büyükerşen, bu konunun önce ilgili kamu kurumlarından talep edilmesi gerektiğini, AK Parti'li bir belediyenin sorununun 18 yıla yakın zamandır iktidarda olan AK Parti hükümetlerinin de Hazine'den veya Orman Genel Müdürlüğü'nden yer tahsisi yaparak çözebileceğini kaydetti.  Büyükerşen, yeni yatırım yapmak için dış kredi almak dışında ihtimalin kalmadığını, bunun da Türkiye ekonomisinin mevcut durumu nedeniyle mümkün olamadığını dile getirerek, "Umarım Türkiye ekonomisi düzelir de biz de kredi buluruz. Allah bu memleketi bir an önce bu sıkıntılardan kurtarsın" diye konuştu.  Zaman zaman Mustafa Birsen ile Büyükerşen arasında "suya yapılan yüksek oranlı zamla yapılan açıklamaların ilgisinin olmadığını" söylemesi nedeniyle tartışmalar yaşandı.

Editör: TE Bilişim