Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda düzenlenen konferansa Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu, Uzman Psikolog Elif Naz Aykar, Uzman Diyetisyen Mine Şenarslan, Han, Mihalıççık, İnönü Kadın Kooperatifi Başkanları ve vatandaşlar katıldı. Çevre Sağlık Çalışma Grubu Selma Güder’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Akçasoy, doğala ve doğaya dönüşün ancak kadın üreticilerle mümkün olduğunu vurgulayarak “Her geçen gün önemi daha da artan mevsiminde doğal beslenme bilinci, atalık tohumların kullanımı, köy ve çiftçi pazarlarının arttırılması geleneksel beslenmeye dönüş gibi konularda kadınlara ihtiyacımız var. Kadının gıda üretimindeki rolünün artması, bizler için de güvenli sofların teminatıdır. İyi ki varsınız. “dedi.

Açılış konuşmasının ardından başlayan konferansta konuşan Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Güder, gıdaya erişimde gelir dağılımındaki adaletsizlikten söz ederek, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, üretime devam edilmesi ve güvenli gıdaya ulaşımın öneminin altını çizdi. Konuşmacılardan Uzman Diyetisyen Mine Şenarslan, dikkatli yemenin ne yiyip ne içtiğimizin farkında olmak olduğunu belirterek “Gerçek açlık durumunda bir şeyler yemek mutluluk verirken, duygusal açlıklarla yemek yeme fikri suçluluk, utanç ve pişmanlığa yol açar, Demir eksikliği olanlar daha çekingen ve sinirli olurken, iyot eksikliğinde dikkat eksikliği ve zeka geriliği görülebiliyor” dedi. Uzman Psikolog Elif Naz Aykar ise doğal besinlerle beslenen insanlarda stres yönetiminin daha güçlü olduğunun gözlemlediğini, yapay gıdaların ise kişiliği olumsuz etkilediğini, hiperaktivite ve dikkat eksikliğine yol açtığını söyledi.

Han’ın Eli Kadın Kooperatifi Başkanı Sevgi Şanlı, Mihalıççık Kadın Kooperatifi Başkanı Fevziye Kartaltepe, İnönü Kadın Kooperatifi Başkanı Sakin Parlar da kooperatifçilik süreçlerini ve Eskişehir’in bereketli topraklarında köklenmiş doğal ürünlerini ve annelerinden miras tarifleri tüketicilerle buluşturma süreçlerini aktararak, üreten kadının yanında oldukları için Eskişehir Kent Konseyi’ne teşekkür ettiler.

Editör: Mustafa YILDIRIM