317992660_553832073424246_4560812251208719376_n

Yoğun katılımın olduğu programa Ak Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu, Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar, üyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Diyanet-Sen Eskişehir şube başkanı ve Eskişehir Kardeşlik Platform Sözcüsü İlhan Köroğlu, hal caminin yıkılmasına izin vermeyeceklerini aktardı. Köroğlu, “Diyanet-Sen Eskişehir şubesi olarak Eskişehir Kardeşlik platformunun da desteklediği basın açıklamamıza hoş geldiniz. Değerli katılımcılar bugün burada Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliğini bahane göstererek belediye eliyle Hal Camisinin yıkılma tehlikesi ve tehdidine karşı 1965 yılından beri yaşayan camimizi ayakta tutmak adına görüşümüzü ve yıkılma kararına karşı tepkimizi ortaya koymak için toplanmış bulunuyoruz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 17 Ekim 2022 tarihinde aldığı meclis kararıyla 1/5000 ölçekli imar değişikliği yapmış ve mevcut yerinde bulunan Hal camisinin yerini ibadethane olmaktan çıkarmıştır. Yapılan bu değişiklikle Hal Camii'nin imar planında yol, ticaret, konut ve turizm alanına isabet ettiği için yıkılacağını ve fabrikalar bölgesine yeni camii inşa edileceğini belirtmiştir.

Değerli Eskişehirliler;

Hal Camii adeta şehrimizle özdeşleşmiş, Reşadiye, Çarşı, Alaaddin ve Kurşunlu Camii gibi sembol camilerimizden biridir, her gün binlerce öğrenci, vatandaş ve şehrimize dışarıdan gelen ziyaretçilerin ibadet ettikleri, ihtiyaçlarını gördükleri önemli bir camimizdir. Ayrıca cadde boyunca Anadolu üniversitesinden başlayıp Büyük otele kadar Hal Camii'nden başka herhangi bir camii de bulunmamaktadır.

1965 yılında hal esnafının ve hayırsever vatandaşların desteğiyle yapılmış ve herkes tarafından duvarlarındaki asmalar sayesinde kendine özel mimarisi ve yeşil dokusuyla yeşil cami olarak bildiğimiz Hal Camii halkındır. Tapusu millete aittir. Daralanların, bunalanların, ihtiyacı hasıl olanların şadırvanından, lavabosundan bahçesinden, bankından, gölgesinden istifade ettiği, duvarlarındaki asmalara yüzlerce kuşun yuva yayıp barındığı camimiz önemli bir yaşam alanıdır, aynı zamanda çevredeki vatandaşlara cami görevlileri tarafından dini rehberlik hizmeti de verilmektedir. Böylesi güzel bir eserin hele de böyle bir sebeple yıkılmasına neden olanlar ne bu dünyada ne de ahirette felah bulamazlar.

"Hal" böyle olunca bizlere düşen yetkilileri "hal" den anlamaya davet etmek ve Hal Camii'nin yıkılması ile ilgili alınan bu kararın ivedilikle iptal edilmesini istemek olacaktır.

Tepebaşı Belediyesi yeni imar planında ibadethane olarak belirlenen bölgeye yeni bir camii inşa edileceğini açıklamış. Halkımızın yoğun bir şeklide yaşadığı bu bölgede yapılacak yeni bir camiye bizlerin hiçbir itirazı olmaz olamaz. Hatta buna destek bile veririz. Yeni bir cami inşa etmenin şartı bulunan mevcut camiyi yıkmak olamaz diyor ve buradan, Hal Camii önünden Tepebaşı ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerine bu karardan biran önce vazgeçmeleri konusunda çağrımızı yineliyoruz.

Katılımlarınız için teşekkür ediyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM