Topraksız tarım sektörü liderlerinden modernsera.com ‘dan hidroponik tarıma dayalı bilgilendirici bir yazı:

Hidroponik tarım, bitki yetiştirmenin topraksız bir şekilde yapılmasıdır. Bitkiler ihtiyacı olan besinleri toprak yerine sudaki veya bitki köklerinde bulunan yapının içindeki çözeltilerden alırlar. Bu sistemin pek çok avantajı bulunmaktadır.

Avantajları

  1. Toprağa ihtiyacınız olmaz

Bir anlamda, arazinin sınırlı olduğu, mevcut olmadığı veya ağır kirlendiği yerlerde ekinler yetiştirebilirsiniz. Ayrıca, Hidroponik tarım NASA tarafından uzayda astronotlar için yiyecek yetiştirmek için geleceğin tarım olarak kabul edilmiştir.

  1. İklim kontrolü

Seralarda olduğu gibi, hidroponik yetiştiriciler iklim üzerinde toplam kontrole sahip olabilirler; sıcaklık, nem, ışık yoğunlaşması, havanın bileşimi. Bu anlamda, mevsime bakılmaksızın tüm yıl boyunca istediğiniz ürünleri yetiştirebilirsiniz. Çiftçiler, iş karlarını en üst düzeye çıkarmak için uygun zamanda ürünler üretebilir.

  1. Hidroponik tarım su tasarrufu sağlar

Hidroponik olarak yetiştirilen bitkiler, tarla yetiştirilenlere kıyasla suyun sadece %10’unu kullanır. Bu yöntemde su devri daim edilir. Bitkiler gerekli suyu alırken, kullanılmayan sular sisteme geri dönecektir. Su kaybı sadece iki şekilde gerçekleşir: Buharlaşma ve sistemden sızıntılar ancak verimli bir hidroponik kurulum sızıntı miktarını en aza indirir veya herhangi bir sızıntı olmaz.

  1. pH kontrolü

Tüm mineraller suda bulunur. Bu, su karışımınızın pH seviyelerini topraklara kıyasla çok daha kolay ölçebileceğiniz ve ayarlayabileceğiniz anlamına gelir. Bu bitkiler için en uygun besin alımını sağlar.

  1. Daha iyi büyüme oranı, Yüksek verimlilik

Bitkiler, hidroponik tarım sayesinde topraktan daha hızlı büyürler.  Bitkiler ideal koşullarda yerleştirilirken, besinler yeterli miktarda sağlanır ve kök sistemlerle doğrudan temas eder. Böylece, bitkiler artık topraktaki seyreltilmiş besinleri arayan değerli enerjiyi boşa harcamazlar. Bunun yerine, büyür ve meyve üretmeye odaklanırlar.

Daha fazla detay ve bilgiler için http://www.modernsera.com/hidroponik-tarim/ ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM