Son dönemde siber saldırılara maruz kalan Türk şirketleri bugün de yeni bir saldırı altında. Türkiye'nin en büyük bankalarının da aralarında olduğu birçok dev kurumun internet sitesine yoğun şekilde siber saldırı yapıldığı belirtiliyor.
Dev şirketlerin saldırılardan etkilenmemek için tüm önlemleri aldığı ifade edilirken bu şirketlerin internet sitelerine erişimde zaman zaman yavaşlamaların olabileceği söyleniyor.
Siber saldırıdan etkilenen bütün şirketler DynDNS adlı firmanın müşterisi.DynDNS, kullanıcıların internette bir siteyi bulabilmesini kolaylaştıran hizmetler sağlıyor.Saldırı DynDNS'nin "DDos" kısaltmasıyla bilinen "Hizmetin Dağıtılmış Reddi" (Distributed Denial of Service) verilerine boğulmasıyla başladı, bu da bu hizmeti kullanan internet kullanıcılarının aradıkları sitelere ulaşmalarını güçleştiren bir etki yarattı.Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği ya da neden DynDNS'nin hedef olduğu henüz anlaşılamadı.Bu olay DDos saldırıları diye bilinen siber saldırılarda bir taktik değişikliğine işaret ediyor. Daha önce bu tür saldırılar daha ziyade tek bir siteyi hedef alıyordu.
DynDNS'nin çok sayıda firma tarafından dünya çapındaki kullanıcılar için bir küresel adres rehberi gibi kullanılması saldırının çok daha etkili olmasına sebep oldu.
Siber saldırılara karşı genç bilişimcilerden oluşan bir ordu kurulması için BTK düğmeye bastı.
Siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak amacıyla Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı hazırlayan hükümet şimdi de "beyaz hacker" ordusuna dahil edilecek genç bilgisayar dahilerinin peşine düştü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından test edilerek alınacak bilişimciler, hacker ordusuna dahil olacak. Bu kapsamda BTK başvuruları da almaya başladı. Üniversiteli gençlerden yoğun ilgi görmesi beklenen işe alımlar [email protected] adresine yapılacak. Genç hackerlara 6-10 bin lira arasında maaş ödenmesi öngörülüyor.
 

BİLİŞİM UZMANI   ERGÜN YILMAZ
 
[email protected]


ESGÜVENLİK BİLGİSAYAR LTD.ŞTİ