Açıklamaya; DİSK'e bağlı Genel İş, Birleşik Metal İş, Dev SAğlık İş, Nakliyat İş ve Emekli Sen katılım gösterdi. Açıklamayı okuyan DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi için Ankara’ya yürüyoruz!” ifadelerini kullandı.

Gelir dağılımının hızla bozulduğu, düşük ücretler ve yüksek enflasyon yüzünden alım gücünün her gün hızla düştüğünü belirten Kaya, “Kar rekorları açıklayan şirketlerin, bankaların vergilerine aflar, imtiyazlar getirilirken, işçinin emekçinin omuzlarındaki vergi yükü her geçen gün daha da ağırlaştırılıyor. Hatta yüksek enflasyonun nedeni olarak işçilerin, emekçilerin ücretleri gösteriliyor. Zenginin de fakirin de işçinin de patronun da aynı oranda ödediği ve bu yüzden adaletsiz olan KDV gibi dolaylı vergiler devletin tüm vergi gelirlerinin dörtte üçüne ulaşmış durumda. Herkes bilmektedir ki KDV gibi dolaylı vergiler bir ülkede ne kadar fazlaysa, o ülkede vergi sistemi o kadar adaletsizdir.” açıklamasında bulundu.  


Vergide adalet yasası meclis gündemine gelmeli


DİSK olarak yıllardır “Vergide Adalet, Gelirde Adalet” mücadelesi verdiklerinin altını çizen Kaya, “Vergide adalet yasası derhal TBMM gündemine gelmelidir çünkü ocak ayında bin 300 TL vergi ödeyen bir çalışan, sanki zenginleşmiş gibi ekim ayından itibaren 3 bin 500 TL vergi ödüyor. Eğer vergi dilimleri bu yeniden değerleme oranına göre artsa idi, biz yıl içerisinde 70 bin TL kazandığımızda değil 182 bin TL kazandığımızda bir üst vergi dilimine geçecektik. İktidar daha fazla vergi alacağı birilerini arıyorsa işçilerin cebine bakmaktan vazgeçsin ve bir etrafına baksın. Banka bilançolarına baksın, şirketlerin rekor karlarına baksın, kur korumalı sistemde milyonlar kazananlara baksın. Artık yeter!” diyerek tepki gösterdi. 


Türkiye’yi asgari ücretliler ülkesine çevirdiler


Yalnızca vergide değil gelirde de adalet istediklerini belirten Kaya, işçi sınıfının yarıdan fazlasının asgari ücret ve civarındaki bir ücrete mahkûm edildiğini dile getirdi. Kaya, “Önümüzdeki haftalarda asgari ücret tespit süreci başlayacak. Sendikal hakların büyük oranda kullanılamadığı ülkemizde işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarındaki bir ücrete mahkûm edilmiş durumda. Türkiye’yi bir asgari ücretliler ülkesine çevirenlere, açlık sınırının bile altında bir asgari ücreti işçi sınıfına dayatanlara, hepimizi yoksullukta eşitlemek isteyenlere karşı ‘Gelirde Adalet’ için Ankara’ya yürüyoruz.” dedi. 


17 Kasım’da Ankara’da sona erecek

Ünlüce’den Yunus Emre  kültür ve sanat haftası mesajı Ünlüce’den Yunus Emre kültür ve sanat haftası mesajı


13 Kasım Pazartesi günü saat 13’te Kadıköy Söğütlüçeşme’den başlayacak olan yürüyüş; Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir güzergâhını takip edecek. Güzergâhta bulunan il ve ilçelerde kitlesel karşılama, basın açıklamaları ve uğurlama etkinlikleri düzenlenecek. “Gelirde Adalet Vergide Adalet” yürüyüşü 17 Kasım’da Ankara’da kitlesel bir buluşma ile sona erecek.

Editör: Mustafa YILDIRIM