Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Haydar Aras, ile 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yayınlanan ve 14 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Isı Pay Ölçer yönetmeliği üzerine konuştuk.

2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile merkezi sistemle ısınan binalarda ısı giderleri tüketime göre paylaştırılmak zorunda olduğunu ifade eden Aras, 2 Mayıs 2012 tarihinden sonra ısı giderlerinin; arsa payına, daire sayısına, petek sayısına veya kişi sayısına göre paylaştırılması yapılamayacağını söyledi. Aras esgazete'nin sorularını yanıtladı.

Isı Pay Ölçer Sisteminin Temeli Nedir?

Merkezi sistem ile ısınan konutlarda, ısı giderinin kullanıcılara; harcadıkları enerji miktarı ölçülerek, tükettiğiniz miktara göre adil bir şekilde paylaştırılmasıdır. Isı pay ölçer sistemi ortam sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Isı pay ölçer sistemi 2 farklı bileşenden meydana gelir. Bunlar: Pay ölçer ve termostatik vanadır. Tabi ısı pay ölçer takılacak binanın yalıtımlı olması son derece önem arz eden bir konudur. Bu sistemin en önemli avantajı ise kat malikine istediği kadar ısınma hakkını sağlaması ve ona göre faturalandırmasıdır.

Termostatik Vana ne işe yarar?

Termostatik vanalar, tüm radyatörlere takılmak zorundadır. Çünkü radyatöre giren suyun kontrolü ve ayarı bu vana ile yapılır. Termostatik vananın 1 den 5 e kadar olan kademeleri mevcuttur. Termostatik vanada birinci kademe, ortam sıcaklığının 15 oC olduğu durumdur. Eviniz boşsa termostatik vananızı birinci kademe getirerek, yakıt giderinizi bu birinci kademeden ödersiniz. 5627 sayılı yasada ortam sıcaklığının 15 oC nin altına inmesine izin verilmez. Bunun amacı, boş dairelerin aşırı soğuması sonucu, komşu dairelerden ısı geçişinin oluşmasıyla ortaya çıkan haksızlığın önlenmesidir.

Ayrıca odaların arzu edilen sıcaklık değerinde kalmasını sağlayan cihaz termostatik vanadır. Termostatik vana yardımıyla, istediğiniz odayı istediğiniz sıcaklığa ayarlayabilirsiniz. Isıtılmak istenen mahal arzu edilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girer ve radyatöre sıcak su akışını otomatik olarak durdurur. Böylece odanın aşırı ısınması önlenir ve ısı enerji tasarrufu yapılır. Isı gider paylaşımı sistemi ile tasarruf ettiğiniz ısı kayıt altına alır ve yaptığınız tasarruf bir sonraki faturanıza yansır.

Isı Pay Ölçer Nasıl Çalışır?

Radyatörün üzerinde bulunur ve bir telefon büyüklüğüne sahiptir. Isı pay ölçer ortam sıcaklığına göre çalışır, ısıtılması istenen ortam istenen sıcaklığa geldiğinde termostatik vana kapanır. Merkezi sistemle ısı ve sıcak su ihtiyacının karşılandığı binalarda, merkezi tüketim bedeli olan faturanın paylaştırılabilmesi için tek merkezde toplanan tüketim değerleri esas alınarak, her daireye ait aylık ayrıntılı gider bildirimi yetkili firmalarca tüketiciye sunulur. Ayrıca “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” kapsamında ısınma giderlerinin paylaştırılmasında %70 Isınma tüketim gideri %30 da Isınma sabit giderinden oluşur.


Isı Pay Ölçer Taktırmak Merkezi Sistemle Isınan Konutlarda Zorunlumu?

Isı pay ölçer merkezi sistemle ısınan konutlarda zorunlu bir uygulamadır. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yayınlanan ve 14 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Isı Pay Ölçer yönetmeliğine göre, 2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile merkezi sistemle ısınan binalarda ısı giderleri tüketime göre paylaştırılmak zorunda. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır. Bu nedenle çevreyi korumak ve ithalata dayalı enerji faturalarımızı azaltmak için vatandaş olarak gereğini yapmak zorundayız. Olmayan enerjinin en pahalı enerji olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

1. Peki Isı Pay Ölçeri; Yönetim veya Kat Malikleri İstemiyorsa o zaman ne olacak?

Eğer yönetim ısı pay ölçer uygulamasına geçmemekte ısrar ediyorsa, öncelikle kat maliklerinin yönetime 5627 sayılı Kanunu hatırlatıp gereğini yapmasını isteyebilirler. Buna rağmen yapılmıyorsa, kat maliklerinin yasal yollara başvurması gereklidir.

Bina yönetimi yaptırmak istiyor da kat malikleri istemiyorsa; bu durumda yönetim 5627 sayılı yasanın gereğini yapıp ısı pay ölçer taktırıp, icra takibine gidebilir.

Varsayalım ki Isı Pay Ölçer taktırmadık bunun cezası nedir?

5627 sayılı kanunda ve ikincil mevzuatta uygulamayı yaptırmayanlara yönelik tanımlanmış bir para cezasına rastlayamadım. Muhtemelen bu konuda adli merciler belirleyici olabilir.

Isı Pay Ölçer taktırdık fakat kuzeyde kalan binalarla güneyde kalan binalarda tasarruf aynımı olacaktır?

Kuzeye bakan konutlarda, haliyle daha fazla ısınma ihtiyacı doğacaktır. Güneye bakan dairelerin istenilen sıcaklığa ulaşması, kuzeye bakan dairelere göre daha kısa sürede gerçekleşeceği için daha az pay ödemeleri söz konusu olabilecektir.