Kalp vücudumuza kan pompalayan ve Hayati önem arz eden bir organdır. Göğüs kafesinin sol tarafına yatkın bir şekilde kas dokusundan oluşan kalp, bireylerin yaşam da tutunabilmesi için oldukça fonksiyonel bir işlev görür. Kalp ile ilgili rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenen tıp biliminin kardiyoloji denir. Kalbi besleyen damarlarda bazen kolesterol plak ve yağ tabakası bulunabilir. Bu damarlardaki plakların oluşması kalp krizinin temel nedenlerinden biri olabilmektedir. Öte yandan yine pıhtılar ve damarlardaki yırtılmalar da kalp krizine neden olur. Dış faktörler nedeniyle damarların iç duvarlarında ya depozitleri nin birikmesi de oluşabilir. İşte tüm bu nedenler kalp krizi içerisinde an olabilecek risk faktörleridir.

Kalp krizini tetikleyen diğer risk faktörleri

Kalp krizine en çok tetikleyen risk faktörlerinin başında sigara kullanımı gelmektedir. Sigara kullanan erkek ve kadınlarda kalp krizinin görülme oranı 3 kat daha artmaktadır. Öte yandan yine bireylerde kandaki kötü kolesterol ve olarak adlandırılan ldl oranı yüksek olduğu takdirde kalp krizi riskinin de yüksek olduğundan bahsetmek mümkündür.Bireyler kolesterol içeriği fazla olan sucuk salam sosis kızartma karides midye yağlı sütler mayonez kaymak krema ve tereyağı gibi besinlerden uzak durarak kalp krizi riskini azaltabilir.

Şeker hastalığı kalp krizini arttıran bir diğer faktördür. Şeker hastalarının büyük bir çoğunluğu kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmiş olan hastalardır. Şeker hastası olan bireylerde kalp damarlarının duvarlarında yer alan esneklik bozulur ve kandaki pıhtılaşma seviyesi artar. Dolayısıyla şeker hastalarının kalbin damarlarının iç yüzeyinde yer alan hücrelerin hasar görmesi kolaylaşır. Fiziksel aktivite azlığı ve sağlıksız beslenme de insülin direncini ortaya çıkarmakta ve kalp krizine karşı yeni bir riski oluşturmaktadır.

Yüksek tansiyona dikkat

Kan damarları içerisinde yer alan basıncın artması da kalp krizi riskini arttıran bir diğer faktördür. Bu nedenle kalp krizi riski bulunan birçok bireye hekimler anjiyo işlemi yapmaktadır. Anjiyo işlemi sayesinde tıkanan damarların açılması ya da kalpteki damarların genel anlamda sağlığı ile ilgili bir bilgi elde edilebilir. Özellikle yaşlı bireylerde yüksek tansiyon ve kan basıncının artması damarların yapısının bozulmasına ve hasar görmesine neden olur. Bu durum kalp krizi riskini de arttırmaktadır. Öte yandan kişilerde anne baba kardeş gibi 1. derece yakınlarında kalp krizi öyküsü olması durumunda kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Kalp krizi belirtileri incelenen hastalarda bu risk faktörlerine sıklıkla rastlanmıştır.

Krizinden korunmak mümkün

Kalp krizinden korunmak özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi bireylerin hayatına oturtması ile birlikte mümkündür. Bireyler işlenmiş gıdalardan uzak durmalı ve hareketli bir yaşam sürmeye başlamalıdır. Öte yandan yine kolesterol seviyesini normal düzeylerde tutmak da kalp krizi riskinden bireyleri korur. Kalbe iyi gelen besinleri tüketmek su tüketimini arttırmak kalp krizini önleyen diğer aktörlerdir.

Editör: Mustafa YILDIRIM