Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Kesikbaş, yöneltilen soruları yanıtladı. ESO Başkanı Kesikbaş en büyük hayalinin “Yaşam boyu sürekli eğitim merkezi” kurmak olduğunu açıkladı.
Aylar önce dile getirdiğiniz sanayi bölgesine ulaşım sorununuzla ilgili yetkili kurumlardan bir yanıt alabildiniz mi? Neydi sizin önerileriniz, beklentileriniz?
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) olarak bu sorunla ilgili; Cumhurbaşkanlığımız başta olmak üzere TOBB aracılığı ile Ankara’da Ulaştırma ve Ticaret Bakanlıklarına, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, Eskişehir Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne resmi yazı ile taleplerimizi ilettik. Bu noktada resmi yazılarımızda acil çözüm bekleyen beş önemli sorunu ilgili makamlara sunduk. Bunları şöyle sıralamıştık:
1. Kuzey - Güney çevre yollarının yapılması
2. Mevcut çevre yoluna yan yollar yapılarak trafiğin hafifletilmesi
3. Sanayi bölgelerine tramvay, metro, banliyö ile toplu ulaşım sistemlerinin getirilmesi
4. Eskişehir OSB girişinin trafik akış ve güvenliğini sağlayacak şekilde modernize edilmesi
5. TEKSAN ve çevre sanayi bölgelerinin üst geçit yol sistemi ile Eskişehir OSB ‘ye bağlanması.
Kesikbaş sık sık çevre yolundaki trafik sorununu gündeme getirerek, sanayiye ulaşımın kolaylaştırılmasını istedi
Bana kalırsa; tramvay, metro, hafif raylı sistemlerle ulaşım sağlanabilir, mevcut çevre yolunun sağına ve soluna ayrıca yan yollar yapılabilir, elbette bunların fizibilite çalışmaları yapabilir, ancak bu bizim işimiz değil biz ulaşımla ilgili sorunlarımızı, önerilerimizi ve beklentilerimizi dile getiriyoruz, ancak çözüm merci biz değiliz. Ancak bu sorunumuzla ilgili ilgili kurumlardan hiçbir dönüş ve çözüme ilişkin bir adım atılmadı. Kısa vadede yan yollar da sorunu hafifletebilir, yan yollara şerit eklenebilir vs… Sanayicinin en büyük problemi sanayi bölgelerine ulaşım ve erişim, burada pek çok site var, günlük yaklaşık yüz bin kişilik bir hareket var ve dolayısıyla ulaşımın sağlanması gerekiyor. Belediye sonuçta kâr amacı güden bir şirket değil, bu nedenle rantbl değil denerek, projeler göz ardı edilmemeli. ESO da kâr amacı gitmeyen bir STK, buraya yüz bin kişi gelip gidiyorsa onların ulaşımı sağlanmalı.
Eskişehir ekonomisi ve kalkınma için öncelikle neler yapılmalı?
Eskişehir’de özellikle ihracatı ve lojistik altyapısı ile birlikte en önemli yapılması gerekenlerden biri de Gemlik tren yolu hattının yapılmasıdır. Sanayi ile ilgili en büyük problemlerimizden biri; yeni sanayi bölgelerinin oluşturulmasıdır. Şehrin batısında da bir sanayi bölgesi oluşturulması ihtiyacı vardır. Çünkü kentin batısında oturup kentin doğusunda çalışıyoruz, kentin hem doğusunda hem batısında sanayi bölgelerinin olması gerekiyor.
URAYSİM’E KARŞI ÇIKANLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
URAYSİM’de son durum nedir? Proje devam ediyor mu?
URAYSİM şu anda şirketleşme döneminde, proje durmadı ancak rayların olduğu bölümde yürütmeyi durdurma kararı alındı, orası durduruldu, böyle olunca da ister istemez proje yavaşlamış oluyor. Evet buraya yapmayalım, peki alternatif nedir, nereye yapılmalı, bununla ilgili bir dönüş de yok. URAYSİM projesinde rayların nereden geçeceği Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçmişti aslında 2016 yılında. Maalesef proje yanlış biliniyor, burası bir mükemmeliyet merkezi ve bir bilim yuvası… Burada tüm çeken-çekilen raylı araçların testleri yapılacak, Ar-Ge’leri yapılacak, geliştirme süreçleri yapılacak, pek çok gence de hem eğitimle ilgili altyapı hem de iş imkanı sağlayacak.
Neden Alpu tercih edilmişti?
Alpu’da şu an yapılan yere rayların döşenmesini istememizin asıl amacı; tam olarak URAYSİM’in karşısında yer alması ve atıl durumda olup, tarıma uygun bir alan olmamasıydı, istedik ki hem raylı sistemlerde faaliyet gösteren firmalar hem de test merkezi aynı yerde olsun. Çünkü biz Eskişehir’i hep neyle biliyoruz, raylı sistemlerle, demiryollarıyla, TÜLOMSAŞ ile biliyoruz, hatta TÜLOMSAŞ bile oraya gitmeli diyorduk, hızlı tren burada üretilmeli diyorduk. Hasanbey bir tarım arazisi ve 1. sınıf bir tarım arazisi, burayı görmezden gelip, Alpu’daki o kıraç alanı tarım arazisi gibi göstermek doğru değil.
URAYSİM ile bölgenin tarım arazilerinin zarar göreceği düşünülüyor, doğru mu bu?
Burada bir bacalı sanayiden söz etmiyoruz, raylı sistemler üst düzey teknolojilerin üretildiği fabrikalardır, çevreyi kirleten hiçbir şey yoktur ve pırıl pırıl tesislerdir, dünyanın her yerinde böyledir bu. İspanya’da bu işi yapan hızlı tren setleri üreten KAF firması vardır örneğin, ormanın içindedir, bunları hepsi yeşil teknolojiye uygundur. Burada önemli olan şudur: Bu aslında Eskişehir’e bir vizyon ve değer katar, bu milyarca dolarlık yatırım ve Eskişehir’e sürekli gelir getiren bir yatırım demektir. Hızlı tren setlerinden tutun, vagon setlerine kadar üretimi gerçekleştirilir ve ekonomiye büyük katkı sağlar… URAYSİM’e karşı çıkanları anlamak mümkün değil, bir akıl tutulması yaşandığını düşünüyorum.
EN BÜYÜK HAYALİM BİR “YAŞAM BOYU SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ” KURMAK
Daha önce açıkladığınız projeler içinde bir üniversite projesi de vardı, bunda hangi aşamadasınız?
Üniversite projemizde fizibilite çalışmalarımız sürüyor, bizim söz ettiğimiz bir ihtisas üniversitesi. Benim en büyük hayalim; bir sürekli eğitim merkezi kurmak, bir üniversite çatısı altında. Daha çok sertifikaların verildiği, sizin uzmanlık alanınızda eğitimlerin verildiği, sürekli eğitim alabileceğiniz altyapıları olan merkezler şu anda çok değerli diye düşünüyorum. Hem dijital, hem yüz yüze eğitimler vermeyi hedefliyoruz, bizim meslek eğitim merkezimizin bir üst seviyesi olarak düşünüyoruz bunu, gençleri iş dünyasına hazırlamak ve onların yeteneklerini geliştirmek istiyoruz. Üniversitenin yerine ilişkin birkaç alternatif var, bunları da zamanı geldiğinde anlatacağız…
Yeşil yol başlangıç programınan bir kare
Yeşil Yol Projesi beklenen seviyeye geldi mi? Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Yeşil Yol ile ilgili bir kaç gelişme var, bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüyoruz. Hasanbey Lojistik Köyü ile ilgili bazı tasarruflarımız var; burada bir taşımacılık şirketi organizasyonu oluşturacağız, ancak bürokratik bir takım işler var henüz zamanı var. Limanlara erişimle ilgili inisiyatif alacağız çünkü bunu başarıyla yapan bir Kayseri var, yıllık 60 bin vagon taşıyorlar neredeyse. Aslında körfez limanlarına bağlı gözüksek de limanın içine girilmiyor, bu konuda bir kaç görüşme yaptık, altyapılar tamamlanınca Gemlik’ten olmasa bile körfez üzerinden taşımacılığa başlayacağız. Taşımacılık şirketi ile ilgili tasarrufumuz da Hasanbey Lojistik Köyü’nün işletmesi de dahil olmak üzere, buradan Hasanbey’e Hasanbey’den de tren yolu ile lojistiğin körfeze sağlanmasını istiyoruz. Hasanbey Lojistik Köyü organizasyonunu yaptıktan ve işi şirketleştirdikten sonra bu projeye katılım hızla artacaktır. Şu anda iki konuya odaklandık, sürekli eğitim merkezi işin üniversite boyutu ve ihracat. İhracat denince yeşil yol projesi bunu tamamlayıcı bir çalışma olacak.
Yeni hedefleriniz, projeleriniz olacak mı?
Yeni dönemdeki en büyük hedefimiz Ankara’da bir ESO ofisi açmak. Ankara’daki Eskişehirli bürokratları bir şekilde bir araya getirmenin yollarını arıyoruz bunu başarırsak bir Eskişehir lobisi oluşturmayı başarabiliriz diye düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışma başlattık, yılbaşına kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
Eskişehir sanayide kaçıncı sırada?
Eskişehir sanayisi Türkiye ilk 14-15 sıralarında, ihracatta ise 4 milyara yakın bir ihracat rakamı var, bu yılın sonunda 4 milyar dolar civarında ihracat beklentimiz var, bu Eskişehir’i ilk 10’a taşır.
ESKİŞEHİRLİ SANAYİCİ İÇİN KREDİ VEYA FON GEREKİYOR
Ekonomi kötüye gitse de ülke sanayisinin büyüdüğü ifade ediliyor, bu kriz ortamında sanayici büyümeyi sürdürebiliyor mu?
Ekonomik sorunlara karşın sanayici zor da olsa büyümeyi sürdürebiliyor, büyüme rakamlarının çoğunluğu ihracattan, sanayiden kaynaklanıyor, rakamsal olarak bir büyümeden söz edilse de ne kadar nitelikli büyüdüğümüz de önemli, bu sene de büyüme devam edecek, ancak kâr marjları düşecek. Bu sanayici için iyi değil, 2022 sanayici için zor bir yıl olmaya devam ediyor, evet büyümeye devam edeceğiz ama düşük kâr marjları ile. Sanayisi en iyi ülkelerden biriyiz, ancak finansmana erişim sıkıntıları var, sanayicinin fonlanması, nakit akışını sağlanması gerekiyor. Çünkü dolar yükseldi, giderlerin rakamsal değerleri büyüdü…Finansmana erişimin diğer boyutu ise yatırımlar, kabaca hesabım Eskişehir için en azından 4-5 milyar dolarlık bir kredi veya fonun Eskişehir sanayi içine girmesi gerektiği.
KADIN ÇALIŞAN SAYISI ARTMALI
Bir diğeri de insan kaynakları, kadın çalışan oranı Türkiye’de yüzde 18, özellikle kadın çalışan sayısının, nitelikli iş gücünün arttırılması gerekiyor ki; ihracattaki büyümeyi gerçekleştirebilelim, yoksa yalnızca kâr etmek, para kazanmak çok önemli olmuyor!