CHP’den Kırka için çözüm çağrısı
CHP Eskişehir İl Başkanı Av. Talat Yalaz, Seyitgazi ilçesi sınırlarında bulunan Kırka Bor İşletmesi açık ocak sahasında yaşanan çevresel riske dikkat çekerek, suyun tarımsal amaçlı değerlendirilmesi ve atık göletine yönelik taşma tehlikesinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Yalaz’ın verdiği bilgiye göre, yaklaşık 20 ay önce kil tabakasının incelmesi sonucu saniyede 30 litre debiyle yeraltı suyu yüzeye çıkmaya başladı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen bu suyun akışı durdurulamadı. Eti Maden’in su ihtiyacı daha önce derin kuyulardan karşılanırken, şimdi bu açık ocaktan çıkan su kullanılmakta ve ardından 4 yıl önce yapılan 7. Atık Göleti’ne yönlendirilmektedir.
Ancak 25 yıllık kapasiteye sahip gölet, sadece 25 ayda dolma noktasına gelmiş durumda. Bu durumun çevresel bir felakete dönüşmeden önlenmesi gerektiğini vurgulayan Yalaz, “Gölet taşma riskiyle karşı karşıya. Oysa yapılan analizlere göre bu suyun 70 metre derinlikten alınması halinde bor oranı sıfıra yakın. Bu haliyle tarımsal sulamada kullanılabilir” dedi.
Tarımda kullanılmalı, çevre kurtarılmalı
Yalaz, bu suyun Seyitgazi sınırlarında yer alan Çatören Sulama Barajı’na yönlendirilmesinin, hem çevre riskini ortadan kaldıracağını hem de bölge çiftçisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
İlgili kurumlara çağrı
CHP İl Başkanı Yalaz, “Bu konuda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün ivedilikle birlikte hareket etmesi gerekiyor. Seyitgazi Belediyesi bu sürece her türlü desteği vermeye hazır” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.





