Bulgaristan seçimlerinde oy kullanacaklar dikkat Bulgaristan seçimlerinde oy kullanacaklar dikkat

Ev sahibi olma oranı düşüyor


Krediye ulaşmak mümkün değil
Şu an Eskişehir’de daire satışlarının durmuş vaziyette olduğunu söyleyen Kılıç, bunun en büyük sebebinin konut kredisinin olmaması olduğunu dile getirdi. Kılıç, “Normalde bir ev alacak kişi biraz peşinat, üzerine de kredi çekerek ödediği kiranın bir buçuk ya da 2 katı kadar bir fiyata ev sahibi olabiliyordu. Ama son zamanlarda krediye ulaşmak mümkün değil. Dolayısıyla kredi ile ev alma şansınız kalmadı. Ekonominin ciddi bozuk olması, enflasyonun yüksek olması özellikle maaşlı çalışan kesimin maaşlarının alım gücününün düşmesi ev alabilecek kişilerin bunu ertelemesine, alamamasına neden oldu. Ülkede bir ekonomik kriz olduğunda bundan herkes etkileniyor, alım gücü düşüyor.” açıklamasında bulundu. 
Konutta maliyetler arttı
Vatandaşların kredi çekerek ev sahibi olma şanslarının kalmadığını ve artık ev satın alınamadığını vurgulayan Kılıç, “Ev fiyatları çok yükseldi. Bunun iki sebebi var. İlki ekonominin getirdiği alınan çimentonun, demirin çok ciddi oranda yükselmesi. Konut fiyatları illaki düşecek ama ne kadar düşecek? Bugün İstanbul’da 1+1 dairenin 8 milyon, 10 milyon civarında olduğunu görüyoruz. Burada köpük oranı çok fazla. Gereksiz değer biçme durumu var. Eskişehir için baktığımızda bugün siz Eskişehir’de 1,5 2 milyona 1+1 daire bulabiliyorsanız daha ne kadar düşebilir onu da sorgulamak lazım. Eskişehir için çok aşırı bir yükseklik yok.” ifadelerini kullandı. 
Evi olan daha çok ev alıyor
İlk evim projesi ile piyasanın hareketlenebileceğini ifade eden Kılıç, “İlk evim kredisi projesini biz hep söyledik. Bunun çıkması lazım. Türkiye’de ev fiyatları yükseliyor ama ev satışında çok bir azalma olmuyor. Konutlar yapılıyor ve satılıyor. Ev sahibi olma oranı düşüyor. Bir evi bile olmayan kişilerin sayısı artarken, iki evi olan başka bir ev daha alıyor demek bu. Çok parası olan daha çok ev alıyor. Bu sosyal bir devlet için kabul edilemez bir durumdur. Barınma temel insani haktır. Devlet belki bunu ücretsiz sağlayamaz ama insanların barınma hakkına ulaşabileceği kaynakları da yaratmamız lazım. Örneğin ilk defa ev sahibi olacak kişilere faizsiz kredi verebilirsiniz. Buralara kaynak ayırabilirsiniz, bazı vergilerden muaf tutabilirsiniz.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM