HABER KAYNAĞI: MANŞET GAZETESİ
Elektrikçiler Odası Başkanı Cafer Adıgüzel, ekonomik krizin inşaat sektör ile birlikte en çok elektrikçileri etkilediğini belirtti.
Krizin en çok vurduğu meslek grubusunuz, Başkanım Elektrikçiler Odasını kısaca anlatır mısın? Kaç üyeniz var, kimler var?
Eskişehir Elektrikçiler ve Esnaf Sanatkârlar Odası’nda, elektrik tesisatçılarımız var, elektrik malzeme satıcılarımız, elektrik bobinajlarımız, elektrik bakım onarım sektöründe çalışan arkadaşlarımız var. Son zamanlarda Eskişehir’de bulunan Yapı Sanatkârları Odası’yla, Karma Odası’nın kapatılmasından dolayı yapı gurubunda çalışan meslektaşlarımız da bakanlık tarafından bize yönlendirildi. Dolayısıyla boya ve sıva yapan arkadaşlarımız var 4 tane, 2 tane mezarcı arkadaşımız var, mezarcı yapı grubu, inşaat grubunda olduğu için onları da bize verdiler. Böyle birkaç tane meslek dalıyla beraber oluşan bir odayız. Tabi ki bizim asıl adımız Elektrikçiler Odası ama tabi ki bu saydığım diğer meslek gruplarını da kapsamış oluyoruz.
Eskişehir sürekli genişleyen bir şehir, bir bakıyorsunuz inşaatlar yoğunlaşmış, bir bakıyorsunuz inşaatlar durmuş bir vaziyette, bu durum sizi ne kadar etkiledi? Çünkü hem elektrik malzemesi satmakla birlikte, elektrik donanımı da yapan bir mesleğin odasısınız bu durum, ne derecede etkiledi sizi?
Şaban bey ülkemizde kriz başladığı ilk günden itibaren inşaat sektörü ve bizler etkilendik. Dolayısıyla biliyorsunuz biz elektik tesisatçısı olduğumuz için inşaatlarda elektrik tesisatı yapıyoruz, inşaat durunca bizim işimiz de durdu. İnşaat sektörüyle beraber bizim sektörümüz de, mesleğimiz de ciddi bir şekilde krizin ortasında kaldık. Dolayısıyla şu anda hem inşaat sektöründe çalışan müteahhitler, bizler ve bizden sonraki meslek grupları da çok ciddi bir şekilde kriz içinde, bunun ne zaman biteceği, ne zaman ne olacağı hakikaten mümkün değil, böyle sıkıntılar içerisinde mesleğimiz devam ediyor.
Bu kriz içerisinde üyelerinizden dükkân kapatan oldu mu?
Evet, birçok arkadaşımız işyerini kapattı. Sıkıntıya düşen arkadaşlarımız oldu, şu ana kadar 25 arkadaşımız Eskişehir’i terk etti. Tabi ki bu olay çok üzücü, bunu anlatırken üzülerek söylüyorum arkadaşlarımız borçlarını tedarikçi firmalara ödeyemediler, toptancı firmalara ödeyemediler dolayısıyla Eskişehir’den gitmek zorunda kaldılar. Dükkân kirasından kendisini kurtarabilmek için home ofis olarak çalışmasına devam eden arkadaşlarımız da var.
Özellikle biz ev alırken güzelliğine bakarız, elektriğin yaşamımıza ne kadar önemli olduğuna bakmayız bu konuda özellikle uyaracağınız şeyler var mı?
Elektrik tesisatı sıvanın altında, boyanın altında olan bir tesisat, göz ile görülmeyen bir de gözle görünse bile bu mesleği bilmeniz gerekir. Kablo kesitinin buraya uygun olup olmadığını, anahtar prizin kalitesinin iyi olup olmadığını vatandaş olarak hiç birimizin bilmesi mümkün değil, bu mesleği biliyor olmanız gerekiyor. Kaliteli iş yapan meslektaşlarımız var, kaliteli iş yapan müteahhitlerimiz var eğer ki kaliteli iş yapan müteahhitten bir daire aldıysanız o firmanın elektrikçisi de kaliteli bir firmadır. Kaliteli malzeme kullanmıştır, kaliteli işçilik kullanmıştır dolayısıyla orada hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Elektrik çok çok önemli, bugün elektrikte en ufak bir hata canınıza mal olabiliyor, yani müteahhit arkadaşlarımıza da buradan seslenmek istiyorum, işini verirken elektrikçi arkadaşlarımızı markalı malzeme kullanma konusunda uyarmalarını rica ediyorum, dolayısıyla bizdeki elektrik işi en ufak bir hata götürmez…
Başkanım özellikle elektrikle ilgili muhakkak sizin odanıza şikâyetler geliyordur vatandaştan, ne gibi şikâyetler geliyor artı mesleğiniz gereği üyeleriniz müteahhitlerle diyalog kuruyor onların arasındaki sorunlar nelerdir, nasıl çözümlüyorsunuz?
Maalesef her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de var 5 parmağın 5’i de aynı olmadığı gibi bizim üç yüzün üzerinde elektrik tesisatçımız var, üç yüzü de bir değil. Bir sepet elmayı düşünün bir sepet elmanın içinde bir tane çürük elma oluyor bütün sepeti çürük olarak gösteriyor. Dolayısıyla da bizim içimizde bu tür arkadaşlarımız var onları da sık sık odaya çağırıp ikaz ediyoruz, toplantılarda dile getiriyoruz ama tabi ki insanlar bazı zor şartlarda bu tür yola teessüf ediyorlar maalesef. Şimdi vatandaşlar tabi ki şöyle şikâyetler de geliyor, paramı aldı işi bitirmedi, paramı aldı işi yarım bıraktı gibi… Bunları ancak biz şöyle halledebiliyoruz; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’na göre kanun bize bir hakem görevi vermiş, tarafları bir araya getirin siz hakem görevi yapın, tarafları anlaştırmaya çalışın, eğer ki anlaştıramazsanız o eksik olan işte odanızın bilirkişi ekibiyle bir rapor tutun onu üç nüsha halinde yapın bir tanesi odanız, bir tanesi elektrikçide bir tanesi de müteahhide verin. Ondan sonra bu arkadaşlarımız kendileri gitsinler iş mahkemelerinde birbirlerinin haklarını arasınlar diyor. Ayrıca bir de bizim müteahhitle meslektaşımız arasında da sorunlar oluyor tabi ki onları da aynı yöntemle çözmeye çalışıyoruz. Bir araya getirdiklerimizin yüzde 90’ını çözüyoruz, çözemediğimiz yüzde 10’luk bir pay kalıyor onlara da iş mahkemelerinde hâkim karar veriyor.
Oda üyelerinizin mesleki sorunları veya onlara uyarmak istediğiniz konular nelerdir?
Bizim mesleğimiz diğer meslek dallarından çok çok farklı. Biz 4 tane bakanlığa bağlıyız; 1 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2 Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, 3 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 Milli Eğitim Bakanlığı… YÖK ile beraber YÖK’ü de katarsak tam 5 tane ayrı ayrı kuruma bağlıyız. Hiçbir meslekte bizim meslekte olduğu gibi sorumluluk yok. Bizim mesleğimizde biz işe başladığımız zaman kanunda 5 yıl sorumluluğumuz vardır ama bizim meslekteki sorumluluğumuz bir ömür boyu bitmiyor. Meslektaşlarımıza yapmış olduğu işleri mutlaka ve mutlaka yönetmeliklere göre yapmalarını öneriyorum. Yönetmeliklere göre yapılan işlerde hiç bir sorun yaşamazsınız ama yönetmeliğin dışında yapmış olduğunuz işlerin tamamında ömür boyu sorumluluk sizindir. Bunun yanı sıra sonrasında sorun yaşamamak için ne kadar yakın akrabanız da olsa mutlaka ve mutlaka yapmış olduğunuz işlerin iş sözleşmesini yapın.
Başkanım, oda olarak bugüne kadar neler yaptınız?
Şaban bey, şahsım olarak ben 1972 yılında ortaokuldan sonra bu mesleğe çırak olarak başladım. Tabi ki 11 yıl bir işletmenin yanında çalıştım, kendisini de rahmetle anmak istiyorum. Öz Elektrik vardı Sakarya Caddesi’nde Özcan Yıldıran. Ben köyümden buraya geldiğim zaman Allah razı olsun kendisi bana öncelikle ağabeylik, sonra babalık, sonra ustalık öğreten bir insan. Bugün Cafer Adıgüzel olarak buralardaysam onun sayesinde, çünkü bana her şeyden önce dürüstlüğü öğretti ve ondan sonra çok kaliteli iş yapmayı öğretti. İş yeri açtıktan 5 yıl sonra Eskişehir Elektrikçiler Derneği yönetim kuruluna seçildim. Kulakları çınlasın Yusuf Kurt başkanım vardı o zamanlar beni yönetime almıştı ve çok önemli görevler verdi bana o zamanlar. Sonra 3 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım, 6 yıl olduktan sonra artık görevi bize tebliğ ettiler o zaman da seçimde yine 3 tane aday seçime girdik, o genel kurulda da başarılı bir şekilde biz seçimi aldık o günden beri bugüne kadar oda başkanlığı hep devam ediyor. O zamanlar küçük bir odamız vardı Hüner Plaza İş Merkezi’nde, ondan sonra Şair Fuzuli Caddesi’nde Çinici Apartmanı’nda bir daire satın aldık orada görevimizi devam ettirdik. Orada eğitim salonumuz vardı ve üyelerimizle o günden itibaren senede 3 sefer mesleki eğitim verdik ve bugüne kadar hep bu eğitimler devam ediyor. Yeni işyeri açmış arkadaşlarımıza meslek ile ilgili eğitimler veriyoruz, ölçümlerle ilgili eğitimler veriyoruz, dolayısıyla mesleğimi çok sevdiğim için eğitime de çok önem veren bir insanım. Mesleki eğitimlerimiz var, senede 2 sefer İstanbul’da birisi TÜYAP’ta birsi CNR’da fuarlarımız olur, o fuarlara üyelerimizi götürüyoruz odanın imkânlarıyla. Ayrıca 9 yıldan beri de her sene iftar yemeği veriyoruz. Üyelerimizin her sorunlarında her derdinde sadece elektrik konusunda değil hangi kurumda bir sıkıntısı varsa sağ olsunlar 7-24 telefonum hep açıktır, ararlar elimden geldiği kadar bütün üyelerimize meslektaşlarımıza yardımcı olan bir insanım. Sağ olsunlar onlar beni sever, ben de üyelerimizi çok çok seviyorum.
Vatandaşlara elektrik konusunda uyarılarınız olacak mı?
Elektrik gözle görülmez, evinizde olan arızaları mutlaka yetkili olan elektrikçiye haber verip ona yaptırırsanız sizlerin açısından öncelikle can sonra da mal kaybına zarar vermeden bu işleri halletmiş olursunuz. Eskişehir Elektrikçiler Odası’nın internet sayfası var, o sayfada mahallelere göre arkadaşlarımızın adresleri ve telefon numaraları var. Eskişehir halkına “Yetkili Elektrikçi İş Bitirir, Yetkisiz Elektrikçi Can Yitirir” sloganını hatırlatmak isterim. Ayrıca bir sorununuz olduğu zaman yine odamızın sitesine mail olarak atarsanız, o mailleri biz değerlendiriyoruz şikâyetçi olduğunuz meslektaşımızı, üyemizi odamıza çağırıp kendisini uyarıyoruz. Bu konuda da Eskişehir halkının her zaman yanındayız.
Şimdi bir prize 3’lü 4’lü prizler koyuyoruz ya hani bir sürü fiş, o ne derece sağlıklı çünkü birkaç aleti birden bağlıyoruz prize.
Bir 3’lü grup prizi ben size anlatayım. O 3’lü gurup prizin taşıyabileceği güç en fazla iki buçuk kilovattır yani o da evdeki bir çamaşır makinesi veya bir bulaşık makinesidir. Kalkıp siz çamaşır makinesini bulaşık makinesini prize takıp ikisini de aynı anda çalıştırır iseniz o kablonun ısındığını ve yandığını görürsünüz. Onun için bu tür kabloları sadece çamaşır makinesi, sadece bulaşık makinesi ya da sadece ütüde kullanabilirsiniz, bu cihazlarını üçünü aynı anda takıp kullanamazsınız. Eğer ki kullanırsanız evinizdeki mal kaybına ve Allah korusun can kaybına bile sebep olabilirsiniz.