Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, yıllardır Han yer altı şehri, Firgya bölgesi ve Yazılıkaya için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taleplerine yanıt vermediğini belirterek, “Yazılıkaya da Hasankeyf gibi yok olmasın, artık sesimizi duyun” dedi.

1993 yılından bu yana Han’daki yer altı şehri kazı alanının açık olduğunu aktaran Başkan Şanlı, “17 yıldır buraya tek bir kazma değmedi. 6 yıllık başkanlığım süresince sürekli İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Turizm Bakanlığı ile görüşme halinde olmama karşın hiçbir adım atılmadı. Kazı yapıldıktan sonra gün yüzüne çıkan alan tahrip oldu. Yazılar ve şekiller yok oldu. Bir önlem alınmasını ve kazı çalışmalarını balamasını istiyoruz. Biz elimizden geldiği kadarıyla korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Buranın 2. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Şanlı “Bu nedenle tek bir çivi bile çakamıyoruz, burada yaşayan vatandaşlar da mağdur. Tüm yetki Bakanlık’ta onlar da hiçbir çalışma yapmadığı için yıllardır atıl bir durumda bekliyor” dedi.

KAMP VE KARAVAN ALANI

Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Yazılıkaya yakınlarındaki belediye arazisine kamp ve karavan alanı yapacakları bilgisini paylaşan Şanlı, “Böylece turizm gelişmesi için bir adım atmış olacağız. Dünyanın 7 harikası var denir ama Yazılıkaya 8’inci harikadır, böyle bir tarihi alan başka bir yerde olsaydı şu anda bırakın Türkiye’yi, dünyanın turizm merkezi olmuştu. Yakınlarda Hasankeyf’in tarihinin nasıl yok edildiğini üzülerek hepimiz gördük, Yazılıkaya’nın da kaderi aynı olmasın, tarihimizi koruyup yarınlara taşıyalım. Böylesi önemli bir kültür mirasını turizmin gelişmesi için kullanalım, Bakanlığın artık buraya el atması lazım , yıllardır taleplerimizi iletiyoruz ancak hiçbir cevap yok” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİRİMİZ KAZANIR

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın ilçe ziyaretlerine de değinen Şanlı, “Emine hanım, salgın süresince bizimle görüşeceğini dile getirmişti, ilçemizin turizminin gelişmesi için bakanlıklar nezdinde görüşmeler yapmasını istiyoruz kendisinden. Han ilçesi yeraltı şehriyle, Yazılıkaya’sı ile bir kültür ve turizm merkezi olmayı hak ediyor. Gerekli olanaklar sağlanırsa hem ilçemiz hem de Eskişehirimiz kazanır, böyle bir değerin yok olup gitmesine izin vermeyelim” şeklinde konuştu.

TURİZMİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK

Salgın süresince kendi öz değerlerimizin öneminin bir kere daha anlaşıldığını ve azalan turizm gelirleri ile olumsuz etkilenen ekonominin yeniden toparlanabilmesi için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirten Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, “Turizmin ne kadar önemli bir gelir kaynağı olduğu tüm dünyada görülmüşken, biz elimizde bulunan böylesi bir değeri koruyamıyor ve kullanamıyoruz, gerçekten çok yazık oluyor. Vekillerimize ve bakanlığımıza yeniden sesleniyorum, artık sesimize kulak verilsin” dedi.

 

Editör: TE Bilişim