Dünyanın dört bir yanını gezen "Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler" Resim sergisinin açılışı Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde gerçekleşti.

Açılışa CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı NurayAkçasoyile çok sayıda sanat sever katıldı.

2018 yılında Nelson Mandela’nın ‘Efsane Olmak Teması’ ile Güney Afrika ve Dünya’da 100. yılı kutlanıyor olması  “Mandela’nın Bavulu ve Dünyadan Renkler” Resim Sergisine başka bir anlam katıyor. Küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu’nun yaptığı bu özel sergi 25 eserden oluşuyor.Dünyaca ünlü koleksiyonerErnstAugustQuensen'in koleksiyonundan derlenen parçalarla oluşan ve ilk kez Almanya'da Hannover 2000 Expo'da sergilenen sergi, OwusuAnkomah’ın yaptığı özel bir ahşap bavulun içinde; GüntherUecker, Almanya -Jörg

Immendorf, Almanya - Jean Miotte, Fransa - Owusu-Ankomah, Ghana - M.Bethe-Sélassié, Ethiopya - MoEdoga, Nijerya - EL Loko, Togo - Sol LeWitt, ABD - Name JunePaik, ABD - AllenJones, Birleşik Krallık - EstherMalangu, Güney Afrika - NilsBurwitz, İspanya - Sokari Douglas Camp, Nijerya olmak üzere üç kıtadan 13 uluslararası sanatçıya ait litografilerden oluşuyor.

"Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler" Resim Sergisi’nde kültürü ve kültürler arası diyaloğu önemsemiş; GüntherUecker, JörgImmendorf, Jean Miotte, Owusu-Ankomah, M.Bethe-Sélassié, MoEdoga, EL Loko, Sol LeWitt, Name JunePaik, AllenJones, EstherMalangu, NilsBurwitz, Sokari Douglas Camp gibi birbirinden değerli sanatçı yer alıyor. Bu sanat bavulunda ayrıca; 20. yüzyılın en önemli ressamlarından olan; AndreLanskoy, AndreMasson, HansHartung ve Robert Combas'a ait sanat nesnelerinin de katılımıyla oluşmuş özel bir seçki bulunuyor.

Açılışta konuşan Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, sözlerine Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i selamlayarak başladı. “Sayın Başkanım doğru bir şekilde liderlik ettiğiniz güzel şehrinizi en son ziyaret ettiğimde söz verdiğim gibi en kısa sürede geri geldim ve Eskişehir’in büyük insanlar arasındaki yerimi aldım.Belediyenin üst düzey üyeleri, iyi bir arkadaşım olan Sayın Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve ayrıca Küratörümüz olan Almanya'dan büyük dostumuz, Sayın İbrahim Karaoğlu’na selamlarımı sunarım. Bu güzel şehrin mütevazi insanlarından bahsetmeyi unutursam bu benim hatam olur” diyen Malefane konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugün size zamanımızın simgesi olan birini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan benzerliği ile yeniden tanıtmak istiyorum. Afrika'nın bu en büyük oğlu bu yıl yüz yaşında olacaktı. Bu kişi sevgiyle anılan adıyla Madiba ve klan ismi ile tanınan Nelson Rolihlahla Mandela’dır.Bu mütevazi ruh, Nelson Mandela, mücadelenin kalesi, özgürlük savaşçısı ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk demokratik olarak seçilmiş Başkanı olarak hatırlanacaktır. Madiba’nın doğumunun 100. Yılını kutlarken onun Güney Afrika ve dünyadaki adalete, eşitlik ve ırkçılığa

karşı duyduğu adamışlığını hatırlamalıyız.Nelson Mandela adaletsiz ırk ayrımcılığı sisteminden kurtuluş mücadelesinde temel figürlerinden biriydi. Mandela’nın kurtuluş için mücadelesi 1964 yılından 1991 yılına kadar 27 yıl hapiste geçti. Hapiste geçirdiği yıllar boyunca, ünü giderek büyüdü ve yaygın olarak Güney Afrika'nın en önemli siyahi liderlerinden biri olarak kabul edildi. Mandela özgürlüğünü elde etmek için siyasi konumunu ile ilgili tavizleri vermedi veserbest bırakılması ile ilgili en az üç kez koşullu teklifleri reddetti. Zorluklar karşısında eski Başkan’ın kararlı baskıları onun ırk ayrımcılığı hareketinin güçlenmesi yolunda onun direnişe karşı güçlü bir sembol olmasını sağladı.Nelson Mandela toplumuzda birleşmiş, ırkçı olmayan, cinsiyetçi olmayan, demokratik ve refah bir toplumun temelini attı ve silinmeyecek bir iz bıraktı. Güney Afrika olarak, Madiba’nın mirası olan herkes için adil ve dürüst bir toplum sözünü, onur ve ifade özgürlüğü hakları da dahil olmak üzere yaşıyoruz. Biz karşılaştığımız farklı konulara diyalog yoluyla ve duyarlı bir şekilde ve herkesin faydasına olan çözüm bulmaya devam edeceğiz. Ülke olarak bütün uluslara anlaşmazlıklarda aynı ilkeleri kararlılıkla benimsemesini tavsiye ediyoruz.Bugün Madiba’nın hayatının 100. Yılının yıldönümde bize bıraktığı değerlerin takipçisi olacağımıza dair bir taahhütte bulunalım. Bu değerler;Sosyal Adalet ve Doğruluk değerleri, Özgürlük ve onur, Demokrasi, uyum ve Birlik, Barış ve güvenlik, Değişim yöntemleri ve topluluğumuz içinde daha az şanslı olanları desteklemektir.Bugün bu sergi ile Nelson Mandela gibi iyi dünya vatandaşı olmak arzumuzu yeniden canlandıralım. Sonsuza kadar da bu dünyaya gelmiş en büyük devlet adamının mirasını hatırlayalım. “Hiç kimse başka bir kişiden derisinin renginden ötürü veya geçmişinden, ya da dininden dolayı nefret ederek doğmaz. İnsanların nefreti öğrenmesi gerekir ve eğer nefret etmeyi öğrenebiliyorsak, insanlar sevmeyi de öğrenebilir, nefretin aksine sevmek insan kalbine daha doğal olarak ulaşır.”Kendimize Suriye, Filistin, Batı Sahra, Myanmar, Avrupa’da bulunan Africa göçmenleri ve dünyanın diğer yerlerinde zorluklar yaşayan halkları desteklemek için Madiba’nın mirası üzerinden tekrar tahütte bulunalım:İzin verin Nelson Mandela’nın sözleri ile konuşmamı bitireyim ‘Yoksulluk, adaletsizlik ve büyük eşitsizlikler dünyamızda devam ettiği sürece, hiçbirimiz gerçekten huzura kavuşamayız.’Hadi

Mandela’nın yaşamını onun hayatı ve öğretileri mirasına sahip çıkarak kutlayalım.”

“IRKÇILIĞA VE EMPERYALİZME MUSTFA KEMALDEN SONRA DİRENEN EN BÜYÜK ADAMLARDAN BİRİ”

Sergi açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, “Bugün, dünyada ırkçılığa ve emperyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra direnen en büyük adamlardan birinin doğum günü kutlamasıyla başlıyoruz sergimize. Mandela dünyanın emperyalist beyazlarının siyahlara karşı yürüttüğü ırkçılıkla mücadele eden, bayrak olmuş bir lider. Sembol olmuş bir lider ve Güney Afrika’da bir Afrikan Milletini yaratmış bir lider. Siyahlar ile beyazları kardeş yapmış, bütünleştirmiş bir lider. Bugün Türkiye’de pek çok yoksulun çok iyi bildiği tahta bir bavul içerisinde yüzlerce resim ile dünyayı aydınlatmaya devam ediyor. Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Galerisi de buna küçük bir katkı sunmak istedi. 2018’deki sergilerimizden ikincisini bu sergi ile sürdürüyoruz. Beğeneceğinize inanıyorum. Seveceğinize inanıyorum, ama biraz önce sayın büyükelçide söyledi, Yurtta Barış Dünyada Barış özlemimizden, şiarımızdan vaz geçmeden kucaklaşmayı da öğreteceğini düşünüyorum. Kardeşliğin ve dünya barışının önemini bir kez daha vurgulayan bir çalışma olacak. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Sayın Büyükelçiye ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. 

"Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler" Resim Sergisi’ni ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, sergiyi 12 Nisan2018 Perşembe Gününe kadar her gün saat 10:00-20:00 saatleri arası gezilebilir.

 

 

Editör: TE Bilişim