Olağan ESKİ Genel Kurul Toplantılarının 2'inci Birleşim 1'inci Oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin başkanlığında gerçekleşti.

ESKİ Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı kesin hesabı ile ilgili plan ve bütçe ve 2023 yılı faaliyet raporunun görüşüleceği mecliste Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un önerisi ile iki maddenin birlikte değerlendirilmesine karar verildi.

"Maliyetler yüksek, tüketici güçlük yaşıyor"

CHP Grubu adına konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Hem 2023ün geçirdiği ekonomik ve sosyal koşulları hem de Türkiye'nin düştüğü dar boğazı birlikte değerlendirmek lazım. Emeği geçen herkese ve yönetim kardeşlerimize teşekkür ederiz. CHP adına olumlu oy kullanacağımızı vurgulamak isterim ESKİ bütün Eskişehir'in tüm halkının temel alt yapı ve su ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş bir kurum. Kurumun yapısı sadece merkeze endeksli bir yapı olması nedeniyle diğer alanlara oldukça büyük yatırım paralar harcanması gereken bir noktada ancak ESKİ'nin maaliyetleri oldukça yüksek geldiği için tüketici güçlükler yansımaktadır. Buna göre değerlendiriyoruz."

Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek

Yeni dönemde ESKİ önlem almalı

Eski yönetimine öneride bulunan Kazım Kurt, "Maaliyetleri düşürecek formüller geliştirmemiz lazım. En büyük maaliyet enerji. Elektrik ve yakıt enerjisi. Bu konuda hükümet bu işi frenleyemiyor ve bizim maaliyetlerimize yansıyor. Personel gideri sadece ESKİ yönetimine bırakılsa bunu belli ölçüde toplu sözleşmelerle ayarlama şansına sahipken Ankara'dan yapılan müdahalelerle yüksek oranda artış gösteriyor ve tüketiciye yansıyor. Yeni dönemde ESKİ'nin önlem alması gerekir. Türkiye şartlarında Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi kapsamında yapacağı çoğu şeyi yapamayacak noktaya gelecek. Bu nedenle daha dikkatli davranmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Hem kesin hesabı hem faaliyet raporuna olumlu oy kullanacağız." şeklinde konuştu.

"Kaynak önceliği halkın yararına olmalı"

2023 yılı kesin hesabı ile ilgili plan ve bütçe ve 2023 yılı faaliyet raporuna yönelik AKP Grubu adına konuşan Grup başkanvekili Ahmet Sivri, "2023 yılında 61 milyon Lira gelir fazlası ile kapattığı görülmüştür. ESKİ İçme suyu yapım giderleri 30 milyon, Kanalizasyon 69 milyon, toplam 99 milyon kaynak ayrılmıştır. ESKİ'nin önceliği kaynakların halkın yararına olan yatırımları yönlendirmesidir. Şehrimizin su ve kanalizasyon sorununa bu şekilde çözüm bulmak mümkün değildir." dedi.

"145 bin gelen şikayet"

ESKİ'ye gelen şikayet sayısının 145 bin olduğunun anlaşıldığının altını çizen Sivri, "Bu kadar şikayetin olduğu yer. Vatandaştan kullandığı kadar su alma yoluna gidin. Performans göstergelerinin pek çoğu hedefin altında kalmış. 8 hedefte O başarı sağlandığı anlaşılmıştır. Çeşmelerimizden temiz suyu ne zaman içeceğiz? Hamamyolu'nda rõgardan gelen lağım kokularını naylonla mu kapatacaksınız? Yağmur yağınca 'eyvah yine nereye ne oldu' endişesiyle yaşamaya devam mı edeceğiz? Her iki rapora da hayır oyu vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Editör: Mustafa YILDIRIM