AHPADİ , 3 Mart 1924’te kabul edilen Devrim Yasaları’nın 102. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, laik hukuk devletinin temelini oluşturan üç yasanın önemine dikkat çekti.
AHPADİ adına açıklamayı yapan Mehmet Ektaş, “Laik Hukuk Devrimini Korumak, Cumhuriyeti Korumaktır” ana düşüncesiyle hareket ettiklerini belirterek, Kemalist Türk Devrimi’nin sonsuza kadar yaşaması için mücadele etmeyi görev bildiklerini ifade etti.
“Üç devrim yasası Cumhuriyet’in yol haritasıdır”
Ektaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen üç devrim yasasının, laik hukuk devletinin temeli ve Cumhuriyet’in yol haritası niteliğinde olduğunu vurguladı.
Söz konusu üç yasanın, Kemalist Türk Devrimi’nin “taşıyıcı kolonları” olduğunu belirten Ektaş, bu yasalarla birlikte ikili hukuk ve ikili eğitim sistemine son verildiğini, hilafetin kaldırılarak demokratik ve laik hukuk devleti yolunda en büyük adımın atıldığını kaydetti.
“Şeriye ve Evkaf Bakanlığı kaldırıldı”
Açıklamada, kabul edilen ilk kanunla dinin ve ordunun siyaset aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi. Bu kapsamda Şeriye ve Evkaf Bakanlığı’nın kaldırıldığı, Şeyhülislamlık makamının, şeri mahkemelerin ve fetva usulünün tarihe karıştığı ifade edildi.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası) ile kız çocuklarına erkek çocuklarıyla eşit eğitim imkânı sağlandığı ve bilimsel düşüncenin önünün açıldığı vurgulandı.
Üçüncü yasa ile ise hilafetin kaldırılarak laiklik ilkesinin temelinin atıldığı belirtildi.
“Yasalar etkisizleştiriliyor”
AHPADİ açıklamasında, günümüzde karşı devrimci hareketlerin iktidar gücüyle bu üç temel yasayı etkisizleştirdiği ileri sürülerek, Milli Eğitim’de yapılan bazı uygulamaların öğretim birliğine zarar verdiği savunuldu.
Açıklamada ayrıca, ordunun siyasileştirildiği ve kamuoyunda hilafet çağrılarının dillendirildiği ifade edilerek, bu gelişmelerin kaygıyla takip edildiği belirtildi.
“Yılmadan mücadele edeceğiz”
AHPADİ, 3 Mart Devrim Yasaları’nın kabul edilişinin 102. yılını kutladığını belirterek, Cumhuriyet’in hukuk devriminin korunması için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.
Açıklama, “Kemalist Türk Devrimi sonsuza kadar var olsun” ifadeleriyle sona erdi.





