Eskişehir’in Sarıcakaya, Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerini kapsayan bölgede yapılmak istenen altın madeninde 5 Ocak’ta ÇED başvurusunun iptal edilmesine rağmen bölgenin sondaj çalışmaları yapıldığını ifade eden Süllü, şunları söyledi: "5 Ocak tarihinde ise ÇED başvurusunun iptal edildiği bilgisi geldi ve buna çok sevinmiştik. Ancak bölgeye gittiğimizde Alpagut’a gittiğimizde İliç’teki olaydan sonra vatandaşlarımızın endişeli olduğunu gördük. Mihalgazi Belediye Başkanı ile Alpagut’un Karatepe bölgesine gittik, buradaki ormanlık alan tamamen delik değişik edilmiş ve sayısız sondaj kuyusu açılmış, sondajların her birinde de Cengiz Holding’e ait etiketleri gördük. Dağlar kayalar etiketlenmiş durumdaydı, Tüpraş’ın etiketi vardı ve bunlar Türkiye de yaptıkları izinsiz sondajlarla meşhur, sürekli mahkemelik oluyorlar, Cengiz Holding’i de hepimiz biliyoruz, Mardin ziyaretimde de görmüştüm çalışmalarını 16 köy yok olmuş, tamamen dümdüz edilmiş, çoğu vatandaş köyünü terk etmek zorunda kalmıştı."
ALPU GİBİ DİRENİLMELİ
672 hektarlık alanda yapılacak maden aramasının 552 hektarı orman alanı olduğunu aktaran Süllü, "Dolayısıyla yüz binlerce ağaç kesilecek, sonra dinamitler patlatılarak kayalar parçalanacak ve liç havuzları oluşturulacak atıklar da Erzincan’da olduğu gibi yığınlar halinde olacak dolayısıyla yalnızca ağaçlar değil, yeraltı suları kaybolacak ve işletme için büyük oranda su ihtiyacı doğacak." ifadelerini kullandı. Alpu Termik Santrali yapılacağı zaman tüm belediyelerin, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin platform kurarak buna direndiğini hatırlatan Milletvekili Süllü, "Belediyelerin açtığı davalar sonucunda bunu engelleyebilmiştik, belediyelerin bu duyarlılığı olmasaydı termik santral kurulmuş ve biz bugün bunun zararlarını konuşuyor olacaktık." şeklinde konuştu.
SUYUN, HAVANIN VE TOPRAĞIN KORUNMASI İÇİN NE YAPTILAR
Yerel seçim öncesi yerel yönetimlerin Eskişehir'in havasını, toprağını suyunu koruma konusunda da önemli görevleri olduğunu belirten Süllü, şöyle konuştu: "Tam da yerel seçim öncesinde bu konu konuşulmalı, Büyükşehir 25 yıldır tarım topraklarının suyun havanın korunmaması konusunda başarılar elde etti, bugünkü Büyükşehir başkan adayımız Ayşe Ünlüce Baro’dayken de bu konularla ilgili çok önemli mücadeleler verdi. Odunpazarı Başkanımız da çevre mücadelelerinin hep yanında oldu, Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç da özellikle bölgesini ilgilendiren alanla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Ancak biz AKP’den bugüne kadar çevreyle ilgili bir tek söz duymadık."
AK PARTİ ADAYI NE DÜŞÜNÜYOR
AKP'nin maden konusundaki politikalarını da eleştiren Süllü sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasalar maden firmaları lehine defalarca değişti, biz AK Parti adayının bu konuda ne düşündüğünü merak ediyor ve açıklama bekliyoruz. Bugüne kadar sadece kendi ticareti ve özel zevkleri ile uğraştığı için bilmediği konularda ahkam kesmeyi bıraksın, bu vahşi madenler konusunda ne düşündüğünü açıklamasını bekliyoruz. Yerel seçimden sonra ne yapacaklarını takip edeceğiz."
Maden konusunda AK Parti adaylarına yüklendi
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, ÇED başvurusunun iptal edilmesine rağmen bölgede sondaj çalışmalarının neden devam ettiğini sordu.
Yorumlar
Trend Haberler
Eskişehir'de TOKİ konutlarının teslimine başlanıyor
Eskişehirspor Taraftarlarından protesto
Tramvay kullananlar dikkat!
Eşinin 1 adet bileziğini bozdurarak kurduğu firmasında başarı yakaladı
Kamu Platformu Çalışanlarından Vergi Adaleti Talebi
Doktor başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu