ETO’da gerçekleşen ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Hervé Magro ile beraberindeki heyetin katıldığı toplantıda, Eskişehir ve Fransa arasında sanayi, inovasyon ve tarım alanında işbirliği için yapılabilecekler değerlendirildi.

Eskişehir Ticaret Odası, üyelerinin dış ticaretini artırmak için gerçekleştirdiği temaslara ve toplantılara tüm hızıyla devam ediyor. ETO, ihracatçı üyelerini Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Hervé Magro, Sürdürülebilir Kalkınma Müşaviri Mafal Thiam, Başkâtip Joseph Richard ve Sürdürülebilir Kalkınma Ataşesi Berat Durmuş ile bir araya getirdi. Toplantıya ETO Başkanı Metin Güler, yönetim kurulu ve meclis divanın yanı sıra Fransa ile iş yapan firmaların temsilcileri katıldı.

ETO olarak küresel temaslara önem veriyoruz

Toplantının açılışında konuşan ve Eskişehir ekonomisi hakkında bilgi veren ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir ekonomisinin sektörel dağılımının %54 ile hizmet sektörü,  %39 ile sanayi, % 7 ile tarımdan oluştuğunu söyledi. Eskişehir Ticaret Odası’nın üyelerinin ticaretlerini geliştirmek için yurt dışı temaslara ve işbirliğine önem verdiğini dile getiren Güler, oda olarak bu kapsamda 23 ülke ile işbirliği yaptıklarını ve Fransa Büyükelçiliğiyle sağlanan vize kolaylığı anlaşmasının devam ettiğini kaydetti.

1065 üyeye uzun süreli AB vizesi sağlandı

Vize Kolaylığı protokolü çerçevesinde ETO’nun referansıyla 1635 üyenin uzun soluklu vize aldığını belirten Güler, dış ticareti geliştirmek için yabancı ülkelerin sivil toplum kuruluşları ve odalarının yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu ile de temaslarının sürdüğünü ifade etti. Üyelerinin Fransa ile ticaretlerini geliştirmek adına da bir dizi faaliyet yürüttüğünü kaydeden

Güler, Fransa’da gerçekleşen ve tarım, yan sanayi, otomobil ve gıda sektörlerinde düzenlenen fuarlara üyelerin katılmasını sağladıklarını söyledi.

Büyükelçi sanayiciler için yeşil ekonomi kriterlerine dikkat çekti

Toplantıda konuşan Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Hervé Magro, ETO’nun Fransa Büyükelçiliği ile sürdürdüğü vize kolaylığı anlaşmasına atıfta bulunarak, Eskişehir Ticaret Odası ve Fransa Büyükelçiliği arasında vize konusunda güvene dayalı güçlü bir işbirliği olduğunu dile getirdi. Eskişehir ile sanayi başta olmak üzere inovasyon ve tarım alanında da işbirliği yapabileceklerine dikkat çeken Magro, Türkiye’nin de imzaladığı Paris Anlaşması çerçevesinde sanayicilere ve onlarla iş yapan yan sanayi firmalarına yeşil ekonomi kapsamında büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti. AB’ye ihraç edilecek her üründe yalnızca üretici firmaya değil üretici firmaya tedarik sağlayanlara da dikkat edileceğini belirten Magro, bu değişime ayak uydurmanın önemine dikkat çekti. AB ile iş yapan firmaların bu yeniliğe uyum sağlamak için çalışmalara başladığını belirten Magro, tedarikçi firmalarının ve yan sanayi kuruluşlarının da çevre bilinci noktasındaki beklentileri yerine getirmeleri halinde avantajlı olacaklarını ifade etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM