WhatsApp Image 2022-11-16 at 15.46.45

 MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şenay Bilik Yıldırım’ın sorularını yanıtlayarak, “Siyasi partiler içinde parti içi demokrasinin en yüksek olduğu parti bizimkidir. İsteyen herkes milletvekilliği aday adaylığı için başvurabilir, ancak bu başvurular son 2 seçimdir güvenlik açısından, ön komisyonda değerlendiriliyor. FETÖ gibi sızmaların önüne geçmek için uyguladığımız bir yöntem bu.”  dedi.

Genel seçimlere az bir süre kaldı,  sizce MHP bu seçimden nasıl bir sonuçla çıkar?

Bundan 3 ay öncesine kadar yapılan anketlerde Cumhur ittifakının kan kaybettiği, millet ittifakının seçimi alacağı yönünde anket sonuçları açıklanıyordu ancak sonrasında 4 Eylül itibarı ile Sivas mitingi ile Devlet Bahçeli sahaya indi ve mitinglere başladı, son olarak 7’nci mitingini de Elazığ’da bitirdi.  Sonrasında anket şirketlerinin oy oranları değişmeye başladı. Aslında biz geçtiğimiz yılın Eylül ayından beri sahadayız ve seçim çalışmaları yapıyoruz. Örneğin İl İl Türkiye Programı yaparak, 81 ili gezdik. Bu sene Eylül ayında 14 ilçede programları bitirdik. Bizim için bu seçimde ilk hedef Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilerek Cumhurbaşkanı olmasını sağlamak, ikinci hedefimiz de ittifak olarak mecliste anayasayı değiştirecek çoğunluğa, 400 vekil sayısına ulaşmak. Bunun için de MHP’yi mümkün olan en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.

Çalışmalarınızı yeterince anlatamıyor musunuz?

Bizim genel başkanımız dışında miting yapan başka bir parti yok. Biz bunun öncesinde ilçe programları yaptık, genel merkezden gelen ekipleri 4’e bölüp ilçeler dağıttık, burada bize iletilen sorunları, sıkıntıları raporlayıp genel merkeze ilettiler. Programlarımızın hepsi bitti, şimdi de büyükşehir olmayan 51 ilde köyüm benim projesi başladı, onlara gidilmeye başlandı.

MHP aslında çok uzun süredir sahada, tümü olmasa da çalışmalarımızın bir kısmını sosyal medyalarımızda paylaşıyoruz. Gecelere kadar süren sohbet programlarımız oldu örneğin Ramazan ayında, genel merkezimiz bize bu çalışmalarda destek veriyor. Bizim için herhangi bir kurum veya köy ziyaretinde iletilen sorunlarla ilgili bir sonuç almadan çok konuşmak istemiyoruz, ancak vatandaşlar bu çabamızı görüyor. Medyada yeteri kadar görünmüyoruz belki, birileri Amerika’ya giderken biz köylerimize gidiyoruz.

WhatsApp Image 2022-11-17 at 10.13.09

ADAY ADAYLIĞI KONUSUNDA ZENGİN OLURUZ

 

Adaylar konuşulmaya başlandı, CHP’de bir kavga var AKP’de adaylar havada uçuşuyor sama MHP’de böyle bir gündem göremiyorum… Sizde görev verilir mi, göreve talip mi olunur?

1 Kasım il başkanları toplantısında genel başkanımız dedi ki; aday olmak isteyen yöneticiler 1 Aralık tarihine kadar genel merkeze bildirilecek. Türkiye’de siyasi partiler içinde parti içi demokrasinin en yüksek olduğu parti bizimkidir. Biz çoğu kongreye 3, 4 adayla gideriz, genel merkez buna müdahale etmez. Milletvekilliği aday adaylığı konusunda da isteyen herkes başvurabilir, bu başvurular son 2 seçimdir ön komisyonda değerlendiriliyor güvenlik açısından, FETÖ gibi sızmaların önüne geçmek için uyguladığımız bir yöntem bu. Sonrasında adayların performanslarına ve şehirdeki karşılığına bakılır.

WhatsApp Image 2022-11-17 at 10.17.56

Aday olacak mısınız?

Hayır öyle bir amacım yok, kongre süreçlerini tamamladık, 2,5 seneye yaklaştı. Ancak seçimlerden önce bir kongre yapmayacağız. Bizde kongreler 3 yılda 1 yapılır, ancak genel seçim sonrasında önümüzde yerel seçimler var, belki MYK kararı alınarak, bir sene daha uzatıp yerel seçimlerden sonra da yapabiliriz.

Sizin MHP’den aday olmasını istediğiniz isimler var mı?

Ben söylersem taraf olmuş olurum il ve ilçe yönetiminden aday olmak isteyenler var, ben taraf olamam, adil davranacağım, daha kesinleşmediği için isim veremiyorum. 1 Aralık’a kadar zamanları var o zaman açıklarız.

Siyasette olmayıp dışarıdan aday olmak isteyenler var mı? Siz nasıl bir aday istersiniz?

Elbette var, MHP 54 yaşına giriyor, ülkü ocaklarımız var buradan yetişen arkadaşlarımız var, aday adaylığı konusunda biz zengin oluruz sıkıntımız olmaz. Biz adayın Eskişehir’de yaşamasını ve Eskişehirli olmasını isteriz. Burada oturan sokakta gezen vatandaşın kolay ulaşabileceği biri olsun isteriz.

WhatsApp Image 2022-11-17 at 10.09.40

Kaç vekil çıkarırsınız sizce?

Bizim hedefimiz 2 vekil, 600 vekilin olduğu parlamentoda 48 vekil bize yetmiyor, bu nedenle bu sayıyı arttıracağız. Biz 24 Haziran öncesi 48 vekille verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik ancak bu sayıyı arttırarak daha güçlü olmayı hedefliyoruz.

Genel başkanınız Devlet Bahçeli’nin Eskişehir programı olacak mı?

Çevre illere baktığımızda Kütahya ve Ankara kaldı, dolayısıyla bizim bölgenin mitingi Ankara’da yapılacak gibi görünüyor. Henüz net değil genel başkanın takdiridir.

WhatsApp Image 2022-11-17 at 10.10.17

“TARIM HAYVANCILIK ÖLDÜ BİTTİ DURUMUNDA DEĞİL”

 

2018 yılından bu yana başkanlık yapıyorsunuz, halkla buluştuğunuz hangi konuda eleştiri alıyorsunuz? İnsanlar nelerden şikayet ediyor?

Genel olarak pandemi sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılar var, bu tüm ülkelerde var, hiper enflasyonu tüm dünya yaşıyor. Halkın ilk konusu geçim sıkıntısı oluyor, bunun için hükümetimiz elinden geleni yapıyor. Şehir merkezindeki en büyük sıkıntımız ise; Eskişehir’de ulaşım, otopark, imar sorunlarıdır en çok. İlçelerde ise burada nüfusu tutamama problemidir… Bunun için buraya yatırım yapılması lazım, köylere sanayi, fakülte ya da askeri birlik götürürseniz buradaki sayıyı artırırısınız. Avrupa’da sanayi köylere kadar inmiştir ancak bizde her şey kent merkezindedir. Kırsaldaki bir diğer önemli sorun; asfalt konusu. Bütün Şehir Yasası’ndan sonra ilçe ve köylerin yolları da Büyükşehir Belediyesi’ne eklendi ancak belediye imkan yok diyerek yapamıyor.

 

SANAYİ KÖYLERE DE GİTMELİ, TERMAL SAĞLIK TURİZMİ OLMALI

 

Köylerdeki nüfusun azalmasının bir diğer nedeni de tarımsal faaliyetlerin azalması insanların artık tarımdan para kazanamıyor olması değil mi ya da üretmediğimiz için bu ürünler daha pahalı değil mi?

Tarımı da geliştirebilirsiniz ancak sanayiyi de yaymanız gerekir. Vatandaşların eleştirileri olacak, bunlara dilimiz döndüğünce cevap veriyor ve çözüm için çalışıyoruz. Biz ilçe ve köylerdeki çalışmalarımızda bunları konuşuyoruz. Özellikle Eylül ayında yaptığımız turda ‘Çiftçiler biz para kazanmadık dersek yalan olur, iyi kazandık’ dediler. ‘Tamam mazot, gübre fiyatları arttı ama ürün fiyatları da arttı’ diyorlar. Tabi ki daha iyi koşullar için çalışılmalı daha çok destek verilmeli ama çiftçilik, hayvancılık öldü, bitti noktasında da değiliz. Eskişehir açısından bakılınca kaçırdığımız farklı bir şey var. Eskişehir’in önünü açabilmek için atmamız gereken farklı adımlar var. Örneğin URAYSİM var, bu projenin önünün açılması Eskişehir’e yapılacak en iyi hizmetlerden biridir. Sonra yıllardır konuştuğumuz termal turizm var ama bu Afyon’daki gibi değil termal sağlık turizmi olmalı. Kentimiz yer altı su kaynakları bakımından çok zengin, ESOGÜ, Büyükşehir Belediyesi, sağlık il müdürlüğü, valilik ve bakanlık devreye girip bir hidroterapi merkezi kurulmalı. Bunları sağladığımızda Hasan Polatkan, uluslararası uçuşlara da açılır, çünkü yurtdışındaki emeklilik fonları kendi mensuplarının hidroterapi tedavi masraflarını karşılıyorlar. Eğer uluslararası standartlarda bu merkezleri kurabilirsek Eskişehir’i başka bir noktaya taşırız. Kısır çekişmelerin ötesine geçmek gerekiyor.

Konu Eskişehir ise hepimiz bir olmak zorundayız. Hepimiz değişik siyasi partilere mensubuz ancak ortak amacımız insanlığa hizmet etmek, Eskişehir’e hizmet etmekse niye ayrışıyoruz ki? Neden bir lobi oluşturamıyoruz ki…

BİR CÜMLE İLE NE DERSİNİZ…

 

Kentin en önemli sorunu…

Trafik

Eskişehir’de iyi yapılan hizmet…

Eskişehir’i çok beğeniyorum, İnsan kalitesi sosyal hayatı çok iyi… Çok düşünüyorum ama hizmet anlamında bir şey bulamadım.

Eskişehir’de yapmayı en çok sevdiğiniz şey…

Çıkıp gezmek, tarihi yerlerinde yürümek.

Eskişehir’de tahammül edemediğiniz şey…

 

Trafik.

Yılmaz Büyükerşen

Yılmaz hocanın kente katkısı çok olmuştur, başkanlığının ilk 2 döneminde başarılı işler yapmıştır, Eskişehir’in önemli bir değeridir.

Metin Nurullah Sazak…

Vekilimiz, severiz çok iyi insan.

Kazım Kurt

Siyasette renkli bir isimdir, atılgan bir siyasetçidir.

Ahmet Ataç

İnsani ilişkileri üst düzeydedir, bu nedenle şimşekleri çok üstüne çekmez.

Zihni Çalışkan

Mevkidaşım, devamlı görüştüğüm bir kardeşim.

Arslan Kabukçuoğlu

 

Kendisi ile yıldızımız pek barışmaz.

Emine Edizgil

O da öyle, bunları pek konuşmuyoruz ama, Emine Hanım, Türk siyasetine Devlet Bahçeli sayesinde girmiştir, siyasi bir geçmişi yoktur. MHP’den Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olmadan önce tanınmayan biridir… 

Editör: Mustafa YILDIRIM