Minibüsler, kendilerine özel yapılmış plakalar aracılığı ile faaliyet göstermektedirler. Minibüs plakaları çoğunlukla M harfi ile gösterilir. Minibüs plaka olarak nitelenen M plakalar, şahsi minibüslere veya özel araçlara tahsis edilemez. Yalnızca ticari minibüslere verilir. Durum böyle olunca bu plakaya sahip olmak için bazı özel belgeler gerekmektedir. Peki, “Minibüs plakası nasıl alınır?”

Minibüs Plakası Almak için Gereken Belgeler

Toplu Taşıma Aracı Uygunluk Belgesi ve Toplu Taşıma Aracı Çalıştırma Ruhsatı, minibüs plakası sahibi olmak için gerekli olan sertifikalardandır. Bu sertifikaları almak için yapılması gereken işlemler şu şekilde özetlenebilir:

  • Kişinin Meslek Odası’na kayıtlı olduğunu kanıtlayan bir belge gereklidir.

  • Kimlik fotokopisi, sabıka kaydı, Esnaf Odası sicil belgesi gibi belgeleri de başvuru sahibi yanında bulundurmalıdır.

  • Gerekli belgeler temin edildikten sonra Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndaki başvuru formu doldurulmalıdır.

  • Başvuru yapılan araç sayısı kadar form hazırlanmalıdır.

Başvuru taleplerinin kontrolü ve incelenmesi süreci, bu şekilde başlatılır. Kişinin başvurusu birçok farklı sebepten reddedilebilir. Şayet hiçbir sorun çıkmazsa kişiye çalışma izni verilecektir. Böylece Araç Uygunluk Belgesi alınır ve ticari olarak tescil ettirilmek üzere Emniyet Trafik Şube Müdürlüğü’ne teslim edilir. Bütün bu işlemler sonrasında kişi minibüs plakası almaya hazırdır.

Minibüs Plakası Fiyatları

M plaka almak için gerekli işlemleri yaptıktan sonra en çok merak edilen konu tabi ki minibüs plakası fiyatları olacaktır. Zira minibüs plakası satın almak, kişiler için bir gelir kapısı niteliğinde olabilir. Ayda ortalama otuz bin TL kazandıran bu plakalar, kazançlı bir ticaret örneğidir. Birçok açıdan oldukça avantajlı bir yatırım olsa da herkes için uygun olmayabilir.

Ticari minibüs plaka fiyatları şehirden şehre farklılık gösterecektir. Bunun yanında ilçeden ilçeye de farklılık gösterebilir. Örneğin, İstanbul içerisinde Mecidiyeköy’deki minibüs yoğunluğu ile Pendik içerisindeki minibüs yoğunluğu bir değildir. Bu yüzden minibüs plakası fiyatlarını etkileyen birçok farklı faktör olduğu söylenebilir.

En güncel minibüs plaka fiyatları için Kale Taksi web sitesine göz atabilir, iletişim adresinden ulaşabilirsiniz. Böylece merak ettiğiniz sorulara cevap bulacak, minibüs plakasının sizin için uygun bir yatırım olup olmadığı konusunda rahatça karara varabileceksiniz. 1979 yılından bu yana plaka alım, satım ve kiralama faaliyetleri gösteren Kale Taksi, sizin için en doğru adres olacaktır.  

Minibüs Plakası Kiralama

Minibüs plaka kiraları da tıpkı satın alım fiyatları gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu faktörler arasında döviz dengesi, enflasyon, arz ve talep dengesi, minibüs hattının çalıştığı ilçe gibi birçok madde yer almaktadır. Minibüslerin çalışma ruhsatı başvurularından sonra Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün kararı doğrultusunda gerekli işlemler yapılarak kişinin minibüs plakası kiralaması sağlanmaktadır. Gereken bütün denetimler tamamlandığında ticari minibüs plakası satın almak veya kiralamak için hiçbir engel kalmamaktadır.

Yalnızca satın alımlarda değil, kiralama işlemlerinde de Kale Taksi güvenilir bir web sitesi olarak karşımıza çıkmaktadır. En güncel M plaka kiraları için web sitesinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM