Mühendis, teknik bilgi ve matematiği kullanarak hesaplamalar yapan ve insan ihtiyaçlarına göre uyarlanmış araçlar üretmek için özel programlarla sistemler geliştiren kişidir. Bir mühendisin çalışma ortamı, çalışma alanına göre değişir. Gürültülü, kirli ve tehlikeli yerlerde bulunabilirler. Proje çalışması bilgisayarda yapıldığı için AutoCAD başta olmak üzere birçok bilgisayar programına aşina olmalısınız. Mühendisler için geniş bir fırsat yelpazesi vardır. Kamu kurumlarında çalışabilirsiniz. Özel sektörde çalışabilirsiniz. Kendi ofisinizi açabilirsiniz.

İnşaat, yazılım, gıda, tekstil, Ar-GE, üretim ve pazarlama gibi alanlarda çalışabilirler. Çalışmaları da araştırma alanına göre değişiklik göstermektedir. Mühendisin alanı maaşı belirlemekte bir kriterdir. Az sayıda mezun olan, yüksek talep gören mühendis maaşları da ortalama maaşların üzerindedir. Yazımızın devamında mühendis maaşlarından bahsedeceğiz.

Uzay Mühendisi Maaşları

 Uzay mühendisliği; Dünya üzerinde ve çevresinde teknoloji kullanılarak yürütülen bilimsel araştırmalar ışığında ticari havacılık hizmetleri ve ürünleri sağlamayı amaçlayan akademik bir mühendislik disiplinidir. Bu bölümün amacı, uyduları, insanlı veya insansız hava araçlarını ve uzay araçlarını Dünya çevresinde yörüngeye fırlatan, rotaları belirleyen ve beklendiği gibi gerçekleştirmek için anında kontroller yapan bir roket tasarlamak ve inşa etmektir.

Uzay mühendisleri, BT endüstrisi araştırma merkezlerinde, yerel ve küresel olarak işletilen havacılık araştırmalarında yer alan şirketlerde çalışabilir. Uzay mühendisi maaşları diğer mühendis maaş düzeylerinden daha yüksektir. HepKredi mühendis maaşları hakkında ayrıntılı bilgiyi sizlere sunmaktadır.

Gemi Mühendisi Maaşları

 Gemi mühendisliği; sivil veya askeri deniz araçlarının (yatlar, denizaltılar, gemiler, platformlar, açık deniz yapıları vb.) yani tersanelerde gemi inşasından sorumludur. Bu alanda imza yetkisi bulunmaktadır. Denizcilik sektöründe çalışmak istemeyen bölüm mezunlarının da otel teknik direktörlüğü, fabrika müdürlüğü, santral müdürlüğü ve otomobil fabrikalarının teknik direktörü olarak çalıştıkları bilinmektedir. Yine bu fakülte mezunlarının kamu sektöründe uygulama alanları bulunmaktadır. Özellikle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörlerde ve deniz trafik kontrol operatörleri olarak görev yaptıkları bilinmektedir. Gemi mühendisi maaşları çalıştıkları sahadan dolayı oldukça iyidir. HepKredi sizler için güncel mühendis maaşları hakkında bilgi paylaşımı yapmaktadır.

Otomotiv Mühendisi Maaşları

 Otomotiv mühendisi; otomobil, kamyon ve otobüs gibi otomobillerin üretimi ve tasarımı ile uğraşan ve bu süreçlerin gözetimini sağlayan bir meslektir. Çeşitli mühendislik disiplinlerinde bilgi birikimine sahiptir ve bu birikimini kara araçlarına uygular. Kara taşıtları üzerinde çalışan otomotiv mühendisleri, kara taşıtlarının imalatından, test edilmesinden, pazarlanmasından ve servis hizmetinden sorumludur.

Elektrik, elektronik, makine ve bilgisayar mühendisleri ile birlikte çalışır. Otomotiv mühendisleri; tasarım, Ar-GE, üretim ve hizmet mühendisliği olmak üzere dört farklı alanda uzmanlaşabilmektedir. Otomotiv mühendisi maaşları özel sektörde ya da kamu kurumunda çalışma tercihine göre değişkenlik gösterir. HepKredi sitesine ziyaret ederek mühendis maaşları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Mekatronik Mühendisi Maaşları

 Mekatronik mühendisleri, yeni makine ve araçların üretiminde ve işleyişinde verimliliği artırmak için makine mühendisliği, elektronik mühendisliği ve teknik bilgisayar biliminin özelliklerini birleştirir. Mekatronik mühendisleri, üretim süreci değişikliklerini uygulamadan önce, montaj hattı verimliliği ve maliyet gibi faktörleri hesaba katarak çeşitli şekillerde test eder ve iyileştirir. Bilgisayar destekli tasarım yazılımlarını kullanarak olası çözümler geliştirir.

Mekatronik Mühendisleri; tüketim malları, imalat makineleri ve hatta özel ölçüm cihazları gibi modern sistemlerin çoğu karmaşık işlemler gerektirir, mekanik ve elektronik hassasiyet, düşük maliyet, düşük güç tüketimi, çevre dostu, bağlantılı basit gibi çeşitli kısıtlamaları karşılayacak şekilde tasarlarlar. Mekatronik mühendisi maaşları mesleki gelişime bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. HepKredi mühendis maaşları hakkında güncel verileri sunmaktadır.

Editör: Mustafa YILDIRIM