Şube Başkanı Oğuz İduğ şunları söyledi; “Öncelikle 2023 / 2024 eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı olmasını dilerim.

Her eğitim öğretim dönemi başında eğitim çalışanlarının yaşamış olduğu kronik sorunlar yıllar geçtikçe azalacağına maalesef katlanarak büyümektedir. Okulların açılmasına bir hafta gibi kısa bir süre kala Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli derslerde bir dizi değişiklik yaparak ders programını hazırlayan okul idarecilerini, norm kadroyu düzenleyen Milli Eğitim Müdürlüklerini ve sınava hazırlanan öğrencilerimizi zor durumda bırakmıştır.

Bakanlık hiçbir planlama ve hazırlık yapmadan seçmeli dersleri gruplandırmış ve bu sayede birçok öğretmen okullarında  norm fazlası durumuna düşmüştür.

Sınava hazırlanan öğrenciler matematik ve fen grubu derslerini aynı anda seçememektedir. Ortaöğretimde 2 yabancı dil dersinin kademeli olarak kaldırılmasına ise kimse anlam verememiştir.

Sene başında öğretmenlere verilen eğitim öğretim tazminatı bu sene brüt olarak 1400 TL'dir. 2005 yılında asgari ücret 350 TL iken eğitim öğretim tazminatı  400' TL dir . 2016 yılında  eğitim öğretim tazminatı  1000 Tl dir. Dolar kuru üzerinden yaklaşık 300 dolara tekabül etmektedir. 2016 yılından günümüze geçen 7 yıllık sürede eğitim öğretim tazminatı sadece % 40 oranında artmıştır. Oysa ülkemizde son 6 ay içinde enflasyon beklentisi % 45'tir. Sene başı Eğitim Öğretim tazminatının tüm eğitim çalışanlarına verilmesi talebimizdir. Eğitim çalışanları her geçen gün mağdur edilmiştir.

Yine bakanlığımızdan eğitim çalışanlarının beklentisi öğretmen ve okul idarecileri atamalarında mülakatın kaldırılarak objektif kriterlere yer verilmesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi kamuda mülakatların kaldırılacağı vaadi olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarında ve idareci atamalarında mülakat yapılacağını bildirmiş, hatta sayın bakanımız bu yılki mülakatların hakkını vererek yapılacağını belirtmiştir. Sayın bakanımıza soruyoruz….? Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığı döneminde onbinlerce Atatürkçü ve Milliyetçi okul idarecileri mülakat ile görevden alınırken o dönem mülakatları hakkıyla yapmadınız mı? Biz sizin sözlerinizden bunu anlıyoruz. Unutmayınız ki mülakat adaletin katilidir.

Yine eğitim çalışanlarının umutla beklemiş olduğu öğretmenlik meslek kanunun bir an önce revize edilerek uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavlarının kaldırılmasıdır ama sayın bakanımız yaptığı açıklamada sınav ücretinin 530 TL olacağını belirtmiş daha sonra gelen tepkiler üzerine geri adım atmıştır. Bizler sınavın iptal olmasını isterken bakanlığın sınava ücret getirmesi trajikomik bir olay olmuştur.

Eskişehir'de dün bir okulumuzda 4 öğretmenimiz şiddete maruz kalmıştır. Her gün onlarca öğretmenimiz fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Bizim bakanlıktan beklentimiz  bir an önce her okula güvenlik görevlileri tahsis etmesidir.

Yukarıda saydığımız eğitim çalışanlarının onlarca sorunu varken sanki tek sorun önlükmüş gibi bakanlığımızın öğretmenlere önlük hediye etmesi gündem değiştirmekten başka bir şey değildir.

Eğitim çalışanlarının önceliği önlük değil özlüktür. Önlük için ayrılan bütçeyi deprem felaketinde zarar gören illerimizdeki öğrencilere gıda kırtasiye ve giyim yardım olarak yapılması biz eğitim çalışanlarına daha çok mutlu edecektir.

Turizm için önemli adım Turizm için önemli adım

 Ruh ve sinir hastası ettiğiniz, psikolojisini bozduğunuz itibarını yerle bir ettiğiniz öğretmenler yakında önlük giyecekler ama sizin verdiğiniz önlükleri değil.”

Editör: Mustafa YILDIRIM