CFMOTO Team ile Güncel Bilgilere Ulaşın CFMOTO Team ile Güncel Bilgilere Ulaşın

 Noodle, dünya genelinde sevilen bir yiyecek olmasına rağmen, Türkiye'de neden olumsuz bir algıya sahip?

Noodle ve makarna, un ve su karışımından yapılır ve benzer süreçlerle üretilir. Fark, noodle’ındaha hızlı kurutma teknikleriyle hazırlanmasından kaynaklanır. Temel bileşenler ve üretim süreçleri açısından büyük bir fark yoktur.

Bazı kitleler noodle baharatlarının ve soslarının zararlı olduğunu iddia etmektedir. Ancak, bu baharatlar genellikle mutfağımızda sıkça kullandığımız doğal ürünlerdir. Soya sosu, biber ve sarımsak gibi baharatlar sağlık açısından zararlı değildir ve sıkça kullanılır.

Peki ya MSG hakkındaki iddialar gerçek mi?MSG, glutamik asidin sodyum tuzudur ve vücudumuzda doğal olarak bulunur. Deniz ürünleri, et, peynir ve sebzelerde de doğal olarak yer alır. Bilimsel araştırmalarMSG'nin güvenli olduğunu göstermektedir.

Marketlerde satılan cips, ketçap, hazır çorbalar, konserve yiyecekler ve benzeri birçok üründe MSG bulunurken, neden noodle için bu bir sorun haline gelmiştir? Bu, büyük ölçüde yanlış bilgi ve yanlış algıdan kaynaklanmaktadır. MSG hakkında yapılan araştırmalar, Amerika, Avrupa ve Türkiye’de bulunan otoriteler (FDA, EFSA, Türk Gıda Kodeksi Gibi), MSG’nin gıdalarda güvenli olduğunu belirtmektedir.

MSG, aşırı tüketildiğinde bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ancak aynı durum çilek, yumurta gibi birçok doğal besin için de geçerlidir. Alerjik reaksiyonlar kişisel duyarlılıklardan kaynaklanır ve genelleştirilemez. Dolayısıyla, MSG’yi bu bağlamda zararlı bir madde olarak görmek yanlıştır.

Noodle’a yönelik olumsuz algının arkasında medya ve sosyal medya etkileşimleri bulunmaktadır. Tüketicilerin dikkatini çekmek için noodle hakkında olumsuz bilgiler yayılmaktadır. Tüketiciler, medyada yayılan yanlış bilgilere karşı dikkatli olmalı ve bilimsel verilere dayanarak karar vermelidir.

Sonuç olarak, noodle veya makarna tüketimi kişisel bir tercihtir. Ancak, hangi ürünü tercih ederseniz edin, hijyen ve üretim koşullarına dikkat etmek önemlidir. Sağlıklı beslenme, bilinçli seçimler yapmayı gerektirir ve bu seçimler bilimsel bilgilere dayandırılmalıdır.

Editör: Mustafa YILDIRIM