Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila Tomsuk, Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi; "

TMMOB Makina Mühendisleri Odası bünyesinde iklimlendirme/tesisat ve tesis yönetimi üzerine dokuz meslek kuruluşunun katılımıyla oluşturduğumuz ve hekimlerimizin de yer aldığı İklimlendirme Teknik Kurulu tarafından hazırlanan geçen sene de okullarımıza göndermiş olduğumuz “Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri” konusunu okullarımızın açılmasına az bir süre kala tekrar hatırlatmak istedik.

Pandemi sebebiyle içinde bulunduğumuz bu zor zamanlarda Kamu yararına olan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitim öğretim hayatlarına devam edebilmeleri bizler için çok büyük bir öneme sahiptir. Geçtiğimiz bir buçuk yılda okullarımızın tam anlamıyla açılamaması, çocuklarımızın eğitim öğretim hayatına online platformlar üzerinden devam etmeye çalışmaları eğitim öğretimde fırsat eşitsizliğinin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi olmuştur. Çocuklarımızın eğitim öğretim hayatlarına devam edebilmesi için öncelikle olarak bizlerin Pandemi tedbirlerine uyması ve kuralları yerine getirmesi gerekmekte olup okulların açık kalmasına destek olmalıyız.

Pandemi döneminin devam ettiği bu süreçte Okullarımızda dikkat edilmesi gereken önlemler ile ilgili “İklimlendirme Teknik Kurulu” muzun hazırladığı ve iki başlık altında belirttiğimiz “Genel Kurallar” ve “Derslikler” alanlarına yönelik tedbirler sizlerle paylaşıyoruz.

GENEL KURALLAR

Okullar ve kreşlerde bulunan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır.

Okullar ve kreşlerde bulunan bir kişiden fazla kişiye hitap eden veya ziyaretçi veya öğrenci kabul edilen odalardaki tüm re-sirküle hava ile çalışan cihazlar (split klima, fan coil, VRV-VRF vb.) kapalı konumda tutulmalıdır.

Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalıdır.

Haftalık bayrak merasimleri ve törenler sembolik olarak ve sosyal mesafe korunarak sembolik sayıda öğrenci ile yapılmalıdır.

Öğrencilerin derslik dışı temas edecekleri yüzeyler dezenfektanla her ders saati süresince dezenfekte edilmelidir.

Okulun merdivenleri mümkün ise sadece çıkış ve sadece iniş merdivenleri olarak düzenlenerek temas azaltılmalı ve tırabzanlara zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır.

Okul girişlerinde ve her katta uygun noktalarda ve uygun sayıda el dezenfektanları bulundurulmalıdır.

Bireysel eşya kullanımına özen gösterilmesi sağlanmalıdır.

Okul servis iniş, biniş ve oturma düzeni pandemi senaryosuna göre düzenlenmelidir.

Pandemi döneminde okula ziyaretçi kabul edilmemeli, katlara ve idarecilerin ofislerine ziyaretçi alınmamalı; zorunlu hallerde misafir kabul odası kullanılmalıdır. Misafir kabul odası okul girişinde ve iyi havalandırılmış (sürekli havalandırılan) odalar olmalıdır. Misafirler için kullanılan geçiş kartları, yeni ziyaretçiye verilmeden önce dezenfekte edilmeli ya da tek kullanımlık kartlara geçilmelidir.

Teneffüslerde nöbetçi öğretmen sayıları arttırılarak mümkün olduğunca fiziksel aktiviteler kısıtlanmalı ve maske takılması, hijyen şartları ile sosyal/fiziki mesafenin korunması kuralları yerine getirilmelidir.

Her gün en az bir kere hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmelidir.

Teneffüs saatleri kademeli olmalıdır.

Öğrenci ve personelin servisler ile okul girişlerinde ateşi ölçülmeli, raporlanmalı ve el dezenfektanı kullanılarak okula giriş yapılmalıdır.

Ders saati azaltılarak ve/veya tam gün eğitim-öğretim yapan okullarda ikili eğitim-öğretim yapılarak sınıf düzeni pandemi senaryolarına uygun olarak düzenlenmelidir.

Pandemi sürecinde öğrenci ve veli görüşmeleri elektronik ortamda yapılmalıdır.

Servis şoför odası var ise pandemi sürecinde kapatılmalıdır.

İç mekanlarda halı kaplama vb. mekanlar varsa kolay temizlenebilir ve silinebilir parke/seramik vb. malzemelerle değiştirilmesi önerilir.

DERSLİKLER (SINIFLAR)

İklim koşulları müsait ise kesinlikle pencere ve kapılar açık olarak ders yapılmalıdır.

İklim koşulları müsait olmadığı durumlarda kapılar açık olarak ders yapılmalı ve her teneffüste kapıya ek olarak pencereler de açılarak derslikler havalandırılmalıdır.

Dersliklerin hava kalitesini arttırmak için aşağıdaki sistemlerden uygun olanı seçilmelidir. Cihazların gürültü seviyesi 48 dBA ve altı olmalıdır.

3.1. Dersliklerde filtreli ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları kullanılması önerilir.

3.2. Hız anahtarlı, gerekiyorsa CO2 sensörlü çift fan sistemi ile %100 taze hava ve %100 bağımsız egzoz fanı ile cebri havalandırma yapılmalıdır.

3.3. Taze hava girişine kış için G4 Filtre, kanallı tip fan ve elektrikli ısıtıcı tavsiye edilir.

Dersliklerde sosyal mesafe kuralına göre yeni oturma düzeni oluşturulmalıdır.

Ders esnasında öğrenciler ve öğretmenler maskeli olmalı, öğretmenler ayrıca siperlik de takmalıdır.

Bodrum katlarda bulunan penceresiz tüm derslikler kapatılmalı ya da gerekli şartları sağlayacak şekilde cebri havalandırma sistemi kurulmalıdır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bilgi birikimimizi bilim ve fennîn ışığında Kamu yararına halkımızla paylaşmaya devam ederek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağız. Daha sağlıklı günlerde görüşebilmek dileğiyle.