Kripto para dünyasında sıklıkla duyulan ölü kedi sıçraması kavramı hisse senetlerinin mantıklı bir neden olmadan ve aniden geçici bir değer kazanması ve sonra birden düşmesidir. Günümüz kripto haber gündeminde daha sık konu edilen bu ekonomik durum, ismini yüksekten düşen ölü kedinin bile sıçrayabileceği ifadesinden alır. Death Cat Bounce olarak da ifade edilen bu hareket süresince kripto fiyatları sabit değildir ve düşüş eğilimindedir. İniş çıkışlar çizerek ilerleyen fiyatlar yatırımcılar açısından yanıltıcı olabilir.

Ölü kedi sıçraması durumu çoğunlukla ayı piyasalarında görülür. Kripto haber, yorum ve analizlerinizi takip ederken dahi bu hareketin önceden fark edilmesi oldukça zordur ve hareket yaşandıktan sonra net olarak anlaşılır. Yatırımcılar sıçrama ile ilgili araştırma yapsalar bile dipten dönüşü bulmak ya da dibi bulmak konularında zorluk çekerler. Kısa dönemli olarak tepe hareketleri yaşanır ve bunlar yatırımcılar tarafından kalıcı yükseliş olarak algılanır. Bu tür yanılgılara düşmemek için yatırımcıların emin adımlarla ilerlemeleri, piyasada dengesizlik olduğunda panik alım satımı yapmamaları tavsiye edilir. Özellikle yatırım tutarları fazla olanlar için bu tür hareketler daha da önemlidir.

Dead Cat-Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Nasıl Olur?

Uzman analistler tarafından kullanılan bir fiyat modeli olan ölü kedi sıçraması yani dead cat bounce durumunda düşüşteki fiyatlar tersine dönmüş izlenimi verir. Fakat devamında aşağı yönlü hareket gelir. Hatta fiyatlar önceki düşüş seviyesinin çok daha altına iner. Ortaya çıkan bu düşüş seviyesinin geri dönüşü yoktur.

Yaşanan düşüş trendleri fiyatların geçici olarak yükselme gösterdiği kısa toparlanma dönemlerinde ya da küçük rallilerle birlikte kesintiye uğrar. Süreç içerisinde oluşan toparlanma geçici bir durumdur. Genellikle bu tür hareketler yatırımcıların ya da tüccarların menkul kıymetin dibe indiğini düşünüp satın almasıyla ya da kısa pozisyonları kapatmasıyla oluşur.

Dead Cat-Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Ne Anlama Gelir?

Ölü kedi sıçraması deyimi genelde teknik analistlerin piyasada alım hareketlerine karşı dikkatli olunması ile ilgili uyarı yaptığı zamanları gösterir. Düşüş trendinde olan piyasalarda anlık yükselişler görülmesi normal kabul edilir. Dibe vurup yeniden kısa süreli sıçrayan fiyatlar tekrar hızlı bir şekilde düşecektir. Eğer bu durum kalıcı olarak algılanırsa olumsuz finansal sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bir devam modeli olarak ifade edilen bu teknik analiz sonradan geriye dönük somut verilere bakılarak fark edilebilir. Sıçramanın ne kadar süreceği ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bu süre birkaç gün ya da aylar olabilir. Paranfil ile sıçrama ve etkileri ile ilgili güncel kripto haber ve verilerine ulaşabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM