Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de yaşanan mobbing, hakaretler, tehditler ve özellikle kadın işçilere yönelik şiddetin ardından bağlı oldukları Öz İplik-İş’ten ayrılan işçiler sendikalarının kendilerini desteklememesi üzerine BİRTEK-SEN’e geçmişti. Sendika değişikliği nedeniyle bir kadın işçinin işten çıkartılması sonrası işçilerin başlattığı greve Türkiye’nin pek çok yerinden de destek gelmişti. Özak Tekstil işçilerine Eskişehir’den de Emek ve Demokrasi Platformu destek verdi. 

Devletin tüm organları işçilerin karşısında
Platform adına açıklama yapan Eğitim-SEN Şube Başkanı Sertaç Durdu “Anayasal hak olan sendika seçme özgürlüğünü kullanan Özak Tekstil işçileri 18 gündür atılan arkadaşlarının tekrar işe alınması, sendika seçme haklarına saygı duyulması, direnişte geçen sürede uğradıkları maddi zararların karşılanması talepleriyle direnişteler. Taleplerinin karşısında ise sarı sendika Öz İplik-İş, Urfa valisi, jandarma ve diyanete bağlı İl müftülüğü hep birlikte işçilerin karşısına dikilmiş, Özak patronunun yanında saf tutarak işçilerin birliğini dağıtmaya, direnişi bitirmeye çalışıyorlar. İşçiler her türlü baskı ve şiddete maruz bırakılıyorlar.” açıklamasını yaptı. 

Urfa’da fiili OHAL ilan edildi
Direniş sonrası işçilerin yaşadıklarını anlatan Durdu, “Urfa OSB’de yaşanan tablo işçilerin canlarının, haklarının nasıl hiçe sayıldığını ama patronun iki dudağı arasından çıkan bir lafın devletin bütün organlarınca nasıl emir telakki etiğini de bize gösterdi. Direniş başlar başlamaz Urfa Valiliği eylem ve etkinlik yasağı ilan etti. Urfa’da adeta fiili bir OHAL ilan edildi. Yağmurdan camiye sığınan işçilere Urfa müftüsü camiyi kapattı. Kadın işçilerin aileleri aranarak direniş gayrimeşru gösterilmeye çalışıldı. Ama Özak işçilerinin direnişi ve mücadelesi bütün bu baskılar karşısında dimdik durdukları için bozulmadı.” dedi.   

Başkan Kurt 1 Mayıs’ta işçi ve emekçileri yalnız bırakmadı Başkan Kurt 1 Mayıs’ta işçi ve emekçileri yalnız bırakmadı

“İşçi mücadelesini büyütmek gerekiyor”
Özak işçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacak diyen Durdu, “Eskişehirli tüm işçi ve emekçileri bu mücadeleye sahip çıkmaya, Özak işçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz. İşçilerin hakları, insanlık haysiyetleri için kölelik şartları dışında yaşam koşullarını sağlamak için yürüttükleri tüm mücadeleler son derece meşrudur, hiçbir güç engel olamaz. Bu ülkede işçilere reva görülen korkunç çalışma koşullarına karşı mücadeleyi büyütmek gerekiyor. O yüzden, emekten yana olan herkes Özak direnişine ses vermelidir. Özak işçileri ile maddi manevi her türlü dayanışmayı büyütmek bugün tarihi sorumluluğumuzdur. Özak İşçisi yalnız değildir.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM