Polietilen borular PE 100, PE 80 ve PE 63 olarak bilinen boru sınıfı polietilenden üretilmekte ve piyasaya arz edilmektedir. Bu ürünler arasındaki tek fark yoğunluk ve konsantrasyondır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve standartların yükselmesi ile birlikte sadece PE 100 kalite kullanılmaktadır. Diğer kaliteler üretim döngüsünden çıkarılmıştır. PE 100 kalite malzemelere sahip polietilen borular, diğer polietilen malzeme sınıflarına göre daha hafif ve sağlamdır ve bu nedenle uygun maliyetlidir. PE 100 boru teknik özellikleri nedeni ile çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Bunlardan aşağıdaki gibi bahsedebiliriz.

PE 100 Boru Teknik Özellikleri ve Avantajları

Daha İyi İşlenebilirlik

Bu polimerlerdeki moleküler ağırlık iki modlu bir dağılım izlemelidir. Aslında bu tür bir dağıtım ile malzemelerin düşük moleküler ağırlıkları nedeniyle daha kolay işlenebilirliği sağlanmaktadır. Yüksek moleküler ağırlıkların varlığı nedeniyle nihai ürünün mühendislik özellikleri sağlamaktadır. Bu da kolay üretim koşulları ile birlikte istenen fiziksel mekanik özelliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

PE 100 boru kullanmak, tokluk, rijitlik ve nihai ürün için daha düşük üretim maliyetleri itibari ile avantajlıdır. Bu doğrultuda uzun vadeli mekanik davranış gibi mühendislik özelliklerini korumaktadır. Bu da müşterinin daha kolay bir üretim sürecine sahip olmasını sağlamaktadır.

Daha İyi Esneklik

PE 100'ün PE 80'e karşı zengin mühendislik özellikleri, sabit çalışma basıncında daha az kalınlıkta boru üretilmesini sağlamaktadır. Bu da mekanik özellikleri belirli bir seviyede korumaktadır. PE 100 boru çapları daha üniform özelliklere sahip bir ürünle sonuçlanır. Ayrıca bu kalitenin PE 80'e göre yüksek sürünme direnci, büyük çaplı borularda daha az oturma veya sarkma olmasını sağlamaktadır. Sonuç olarak, büyük çaplı boruların üretiminde PE 80 kalite kullanılması, ürünün nihai özelliklerini, yüksek çalışma basıncında ve yüksek güvenilirlikte sağlamaktadır.

Yavaş Çatlak İlerlemesine Karşı Yüksek Direnç

Teknik olarak, borunun uzun vadedeki performansı yavaş çatlak ilerlemesine karşı gösterdiği dirençle tahmin edilmektedir. Çünkü boruların döşenmesi veya nakliyesi sırasında çok küçük çatlakların oluşması kaçınılmazdır. PE 100'ün yeni varyantları, PE 80'e kıyasla kırılma mekanizması tipinin sıcaklığının daha yüksek sıcaklıklara iletilmesi nedeniyle boru kullanımı için daha geniş bir sıcaklık aralığı öngörmektedir. Polietilen boruların kırılması sert kırılmadır.

Hızlı Çatlak İlerlemesine (RCP) Karşı Yüksek Direnç

Boruların iç basıncı ve burada depolanan potansiyel enerji altında, çatlakların hızla ilerlemesi kuvvetle muhtemeldir ve kaçınılmazdır. Bu tür bir fenomenle başa çıkmak için, etkili faktörleri belirlemek önemlidir. RCP kırılmasının boru çapından, et kalınlığından ve borunun iç sıcaklığından ve basıncından etkilenmektedir.

Borunun belirli bir boyutunda kalınlığın arttırılması, RCP oluşumunu daha da olası hale getirecektir. Bu nedenle, mühendislik özelliklerini korurken et kalınlığının azaltılmasına olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla PE 100 malzemelerinin kullanılması, boru kalitesini iyileştirmektedir.

Yüksek Hidrostatik Direnç

Basınç altındaki boruların en önemli özelliği, uygulanan iç basınca göre borunun ömrünü temsil eden hidrostatik basınca karşı dayanıklı olmasıdır.

PE 100 Boru Fiyatları

Siz de PE 100 boruların sağladığı avantajlardan faydalanmak için fiyatları araştırıyorsanız doğru adrestesiniz. PE 100 boru fiyatları tercih edeceğiniz boyutlara göre değişkenlik göstermektedir. Çünkü PE 100 boru çapları birbirinden farklıdır. Bu noktada alanında en kaliteli ürünleri üreten Özdoğanplast ile iletişime geçerek bu ürünler ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM