Kimlik belirlenmesi söz konusu olduğunda özellikle güvenlik alanında, işi oldukça kolaylaştıran bu yöntem sayesinde güvenlik takibi daha kontrollü ve düzenli bir şekilde sağlanmaktadır. Uygulanan diğer yöntemlerde güvenlik açığının bulunması ihtimali her zaman olabilmektedir. Fakat bu sistemde herkesin parmak izinin farklı olmasından yararlanılarak amaca en yüksek verimde ulaşılabilmesi mümkün olabilmektedir. Örneğin; kartlı geçiş sistemlerinde kartın kaybolması, çalınması, bozulması, deforme olması, kartı bir başkasının kullanabilmesi gibi durumların olması söz konusu olabilirken, parmak izinin bu şekilde olumsuz durumlarının olamayacağı aşikârdır. Bu nedenle parmak izi okuma sisteminin kullanılmasının yaygınlaşması kaçınılmaz olmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de bu sistemlerin oldukça hızlı bir şekilde kullanılabilir olması da avantaj olabilmektedir. Bu tür sistemlerin kullanım alanlarına bakıldığında çok büyük işletmelerde, daha önce veri tabanına kayıt işlemi yapılmışsa, geçiş sırasında bilgisayarın verdiği yetki ve onayla çok hızlı bir şekilde geçiş gerçekleşir. Bu tür uygulama online sistemlerde kullanılmaktadır. Offline sistemlerle de okutulan parmak izinin cihazın hafızasına kaydedilmesi ve depolanması sayesinde kimlerin, hangi tarihte ve zamanda geçtiği bilgilerine de rahatlıkla ulaşılabilir ve raporlama yapılabilir.

Parmak izi okuma sistemi ayrıca daha önce tanımlanmış parmak izleri kullanılarak, kapı kilidi taşımaya gerek olmayan parmak izi okuyucu kilitler şeklinde de kullanılabilir.

Otomatik kapı kilidi

Elektrikli kilitlerin özellikleri ve voltajları çalışma mantıklarına ya da kullanıldıkları alana göre değişiklik gösterebilmektedir. Kuru kontak ile çalışan bu elektrikli kilitler mıknatıs özellikleri taşıdıkları için 500 kilograma kadar ağırlık taşıyabilmektedir. Cam kapılarda kullanılan kilitler ise 12 volt ile çalışabilmektedir. Yani her kapı modeli için ayrı kilit modelleri mevcuttur.

Elektrikli kilitlerin en büyük avantajlarından bir tanesi de yangın, sel ve diğer doğal afet durumlarında kapıları serbest bırakmasıdır. Ayrıca elektrikli kilitlerin bilgisayarlara bağlanması da mümkündür. Bu sayede giriş çıkışların kontrolü ve düzeni kolayca sağlanabilmektedir. Bu kontroller uzaktan da yapılabilmekte ve istenen her dakika online olunabilmektedir. Elektrikli kilitlerin bağlı olduğu cihazlar sayesinde kapıların ne kadar süre açık kalacağı da belirlenebilmektedir. Otomatik kapı kilidi karşılığı olarak güvenlik kelimesinin kullanılması doğru olacaktır. Bu kilitler sayesinde istenen her alanda kapı güvenliğini sağlamak ve huzur içinde yaşamak mümkün olacaktır. Sizler de ister eviniz ister başka bir alan için bu elektrikli kilitleri kullanabilir ve istediğiniz güvenliği sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu elektrikli kilitleri parmak izi ya da kart okuyucu cihazlar ile birlikte de kullanabilir ve güvenliğinizi çok daha sıkı ve etkili bir hale getirebilirsiniz.

Parmak izli kapı kilidi

Gelişen teknoloji ile birlikte, insanların birbirlerinden ayrılmalarında en güvenilir yöntemlerden biri olan parmak izi kullanımının yaygınlaştığı görülmektedir. Hatta kullanım alanları büyük işletmeler, kuruluşların yanı sıra evlere kadar yayılmaya başlamaktadır. Söz konusu güvenlik olduğu zaman teknolojinin getirdiği yenilik ve gelişmelerden en iyi şekilde yararlanmak önemli olmaktadır.

Bu noktada, tamamen kişiye özel olan parmak izli kapı kilidi günümüzde daha çok güvenlik açısından kullanılabilmekte ve olumsuz bir durum söz konusu olduğu zaman kişi tespitinin en doğru şekilde yapılması mümkün olabilmektedir. Suç oranları yaygınlaştıkça ve iz kaybetme teknikleri geliştikçe doğru bir kimlik tespiti de zorlaşmaktadır. Fakat tek yumurta ikizlerinin bile farklı izlerinin olduğu, yıllar boyunca hiç değişmeyen, her kişide ayrı olan bu özelliğin suç vakalarında kimlik tespit edilmesinde ve iş yaşamında ve bazı kurumlarda dijital kimlik yerine kullanılması çok olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca bu teknikle suçluların tespitinde hızlı ve hatasız çalışmak sağlanırken, kartla okutarak giriş ve çıkışın sağlandığı ve kartın başkası tarafından okutulup okutulmadığının emin olunmadığı ortamlarda da bu teknik en güvenilir olanıdır. Kişiye özgü özelliği sayesinde kurumun yanıltılması ihtimali de bu şekilde ortadan kalkmış olacaktır.

Parmak izi gibi bir özelliğin teknolojiyle birleştirilmesiyle ve öncelikle güvenlik konusunda doğru kullanıldığı ve uygun bir ürün sağlandığı takdirde verimliliği en üst düzeyde olacaktır. Bu özellikten yararlanmak ise doğru seçim olacaktır.

 

Editör: Mustafa YILDIRIM