X Ray Sistemi

X ray sistemi günümüzde insanların kişisel alanlarını ihlal etmeden ve fiziki temasa gerek kalmadan çanta valiz bavul içini görmeye yarayan sistemdir. Alışveriş merkezlerinde havalimanlarında plaza ve iş merkezi girişlerinde okul üniversite girişlerinde devlet dairelerinde yasaklı maddelerin tespitinde kullanılmaktadır. Gümrük kapılarında kaçakçılığı önleme amaçlı olarak kullanılan çok amaçlı ve güvenli bir sistemdir. X Ray sisteminin çalışma mantığı şu şekildedir. Bant’ın altında bulunan jeneratör elektrik enerjisini çok güçlü bir ışına çevirir ve bunu bir noktaya odaklayarak tünelin içerisinden geçen malzemelerin içerisinden geçerek üst kısımda bulunan sensörlere bir ışık yansıtır bu ışığı cihazın içerisinde bulunan kartlar ve bilgisayardaki program aracılığı ile görüntüye çevirir. X ray bu görüntüyü organik ve inorganik olarak ayırabilir ve ona göre programdaki görüntüyü renklendirebilir bu sayede x ray içerisinden geçen malzemelerin organik ya da inorganik ayrımı kolaylıkla yapılabilir. X ray cihazı 2 mm çeliğe kadar sorunsuz sorunsuz tarama yapabilmektedir. Ayrıca x ray üzerinde bulunan kamera sistemi ile malzemenin bant’a bırakılmasnı ve ve malzemeleri alan kişilerin video kaydı yapılabilmektedir. Ayrıca x ray cihazının giriş ve çıkışta bulunan kurşun perdeler ekstra güvenlik önlemi sağlamakta olup acil durumlar için üzerinde bulunan tek tuş ile sistem komple kapatılabilmekte olup oldukça güvenlidir. Kullanımı çok basit X ray cihazı tek bir operatöre ihtiyaç duymaktadır.

Metal dedektör

X ray sistemi çanta ve kapalı malzemelerin için kontrol etmek üzere tasarlanmış ürünlerdir. Metal dedektör  sistemi ise kişilerin üzerlerinde bulunan metal objeleri tespiti ve yasaklı malzemelerin silah, bıçak, çakı, kesici ve delici araçların tespitinde kullanılan ve insan kullanımına uygun olan cihazlardır. Cihazın çalışma düzeni şu şekildedir. Ayaklarda bulunan ve içerisinde bulunan bakır kablo sarımı bir manyetik alan oluşturur. Cihazın üzerinde bulunan sensörler 9 ila 32 bölge arasında hassas tarama yaparak ataç kemer bozuk para gibi malzemeleri tespit edip bu manyetik alanı bozan bir yoğunluk algılanırsa cihaz sesli ve görsel uyarı vermektedir. İstenirse birden fazla kere çalsın şeklinde ayarlanabilmekte olup ayrıca ses kapatılabilmekte ya da ses kısılarak gürültünün önüne geçilebilmektedir. Cihaz üzerinde bulunan menüden ve kartlar üzerinden gerekli hassasiyet ayarlanabilmekte olup bir bölge ekstra hassas bir diğer bölge daha az hassas olacak şekilde ayarlanabilmektedir. Yani ayaklar ve bel bölgesi daha yüksek hassasiyette iken baş ve kafa kısmı daha az hassas olacak şekilde ayarlanabilir. Yan ayaklarda bulunan led düzeneği hangi bölgede yoğunluk olduğunu yanıp sönerek görsel olarak uyarıda bulunur. Menüye giriş bir şifre ile korunmakta olup şifresiz müdahale edilememektedir. Ayrıca metal dedektör ile gelen sehpa ile kişilerin üzerinde bulunan ya da ceplerinde bulunan metal objeleri koyup geçiş yapmaları için yardımcı olmaktadır. Bu cihazlar insan sağlığına zararı bulunmadığı gibi son derece güvenli sistemlerdir.

El dedektörü

Her yerde yüksek güvenlik önlemleri alınamayabilir örneğin X-ray cihazını her yerde kullanamayabilirsiniz ama el dedektörü sayesinde kişilerin üzerinde veya çantasında bulunan tehlikeli cisimleri kolay ve hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Cihazın çalıştırılmasından sonra tarama işlemi ile kişilerin üzerindeki veya eşyalarındaki herhangi bir tehlikeli cisme uyarı vermesiyle güvenlik sağlanabilir. Güvenlik görevlilerin elde taşıyarak güvenlik taraması yapmasıyla güvenlik açığı kapatılabilir. Kullanımının kolay olması elde taşınabilecek kadar da hafif olması kurumların, alışveriş merkezlerinin, hastanelerin, havaalanlarının el dedektörü tercih etmesinin sebepleridir. El dedektör ise bazı durumlarda güvenlik personelinin elle arama yapması gerekmektedir.

Fakat günümüzde elle arama çokta etik olmadığı için bu metal dedektörününün daha küçük versiyonu olan el dedektörü ile arama yapılabilmektedir. Nüfus arştı ile birlikte şehirlerde yaşayan insanların sayısı arttıkça güvenlik konusunda da çeşitli araçların kullanımı artıyor. Alışveriş merkezlerinde, resmi kurumlarda, havaalanlarında, yoğun insan geçişlerinin yer aldığı bölgelerde çeşitli güvenlik taramaları yapılsa bile el dedektörü kullanılması yaygındır. Bu sistemin güvenlik tedbirlerinin ilk adımı olduğunu söyleyebiliriz. Bu cihazlar küçük veya büyük metal parçaları algılayarak alarm, ışık ve titreşim yoluyla ikazda bulunur. Şarj edilebilir bataryasıyla kullanım kolaylığı sağlarken geniş tarama alanıyla da güvenliği maksimum düzeyde test eder. Güvenlikle ile ilgili sorunların üstesinden gelmek için basit, hızlı, etkili çözüm arayışı içinde iseniz bu cihazları kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Herhangi bir alanda kullanabileceğiniz bir güvenlik sistemidir. Diğer güvenlik sistemlerine göre daha pratik olduğu için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Güvenliği artırmak istediğiniz alanlarda güvenle kullanabileceğiniz cihazlardır. El dedektörleri harici 9 volt pil ile çalışmakta olup sesli ve titreşimli olarak uyarı vermekte olup en küçük metalleri bile algılayabilmektedir.  Çalışma frekansı 22 khz olmakta olup radyasyon ve zararlı dalga üretmez. Rahat deri kılıfı sayesinde her daim elde tutulmasına gerek yoktur.

Editör: Mustafa YILDIRIM