Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim İş  Sendikası’nın birlikte yaptı, basın açıklamasında; promosyon ödemelerinin mutlaka güncellenmesi gerektiği ifade edildi. Sendikalar adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “20 Kasım Pazartesi günü Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri için banka promosyon ihalesi yapıldı. Bu ihale yaklaşık 11 bin 600 eğitim çalışanını alakadar eden bir durumdur. 20 Kasımda yıllık karları yüzde beş yüz olan kocaman bankaların tiyatrosunu seyrettik.” diye konuştu

Kamu çalışanlarının maaşlarından yıllardır fahiş kâr elde eden bankaların son aylarda takındığı tutumun kabul edilemez olduğunu dile getiren Alkan, “Milyonlarca çalışanın sırtından kazancına kazanç katan bankalar, adeta bir rant ittifakı kurmuşçasına emek sömürüsü yapmaktadırlar. Durum öylesine bir seviyeye ulaşmıştır ki; bankalar, emeklilere verdikleri miktarların bile altında promosyon teklifleriyle memurlarımızla alay etmektedirler.” dedi.

Köy enstitüleri çağımıza uyarlanmalı Köy enstitüleri çağımıza uyarlanmalı

Promosyon ödemelerinin güncellenmesi konusunu, hükümetin bankaların insafına bırakmaması gerektiğini belirten Alkan şöyle konuştu: “ Hükümet, bunun için gerekli mevzuat düzenlemesini bir an önce yaparak, kamu çalışanlarının ücretleri üzerinden kazancına kazanç katan bankaların memurumuzun hakkını gasp etmesine izin vermemelidir. Bu noktada Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için MEB’in tek merkezden promosyon anlaşması yapması bir çözüm olabilecektir.”

Bakanlığın sürece müdahil olarak, eğitim çalışanlarının helal parasının, haksız kazanç olarak bankalarca istismar edilmesine engel olması gerektiğini ifade eden Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ekonomik sorunların getirdiği yük sadece memurun sırtına yüklenemez. Her ekonomik krizden hep kârlı ayrılan bankalardan, bu yükü sırtlamada yardımcı olmalarını beklerken, bizimle alay etmelerini kabul etmiyoruz. Eskişehir’de örgütlü olan tüm sendikalar olarak üyelerimizden ricamız sendikaların bundan sonra alacağı eylem kararlarına azami katılımı sağlamalarıdır. Mesela ilk olarak teklif vermeyen veya bizimle dalga geçer gibi teklifler veren bankaların kredi kartlarını iptal ettirmekle eylemimize başlamalıyız.”

Editör: şenay Yıldırım