Burun estetiği; son yılların en popüler operasyonlarından birisi olarak tanımlanabilir. Burunları ile ilgili sorun yaşayanlar tarafından tercih edilir. Hem sağlık hem de estetik sorunlara çare bulabilen bir operasyondur.

Burun estetiği; açık veya kapalı teknik ile gerçekleştirilir. Her bir tekniğin avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Fakat, bu operasyon; tekniğinden bağımsız bir şekilde uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde, operasyonun ardından ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir. İkinci bir operasyona gereksinim duyulabilir.

Hasta Burun Estetiğinin Ardından Neler Yapmalıdır?

Burun estetiği ile rinoplasti aynı şeydir. Birçok kişi; rinoplasti sonrasında her şeyin bittiğini düşünür. Fakat, hasta; operasyonun ardından hayatına çok daha dikkatli bir şekilde devam etmek zorundadır. Rinoplasti sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde özetlenebilir:

·         Her şeyden önce, burun üzerindeki alçının en az beş, en çok ise yedi gün kalacağını ifade etmek gerekir. Söz konusu alçının hiçbir şekilde ıslanmaması şarttır. Aşırı sıcak bir ortamda kalındığı takdirde terleme yoluyla alçının yerinden çıkmasına rastlanabilir.

·         Operasyon sonrasındaki ilk 48 ila 72 saatlik süreçte gözler üzerine soğuk uygulaması gerçekleştirilmelidir. Saat başı 10-15 dakika yapılması gereken bir uygulamadır.

·         Hasta; rinoplasti sonrasında beş gün boyunca fiziksel aktiviteden kaçınmalıdır. Bilhassa başı yüksekte olacak şekilde dinlenmesi gerekir.

·         Hasta; burun estetiği ameliyatının ardından bir hafta boyunca gülmekten ve aşırı yüz mimikleri yapmaktan da kaçınmalıdır.

·         Açık teknik kullanılarak yapılan burun estetiği operasyonu sonrasında burun ucundaki dikişlerin alınması gereklidir. Söz konusu dikişler; cerrah tarafından ilk 7-10 günlük süreçte alınabilir. Ancak, dikişlerin erimesi halinde alınmasına da gerek kalmaz.

·         Rinoplasti; her ne kadar sorunsuz bir ameliyat olsa da operasyon ertesinde bilhassa göz altlarında ve yüzde şişmeye rastlanabilir. Söz konusu şişliklere renk değişiklikleri de eşlik edebilir. Fakat, hasta; bu şikayetlerden en çok iki hafta içerisinde kurtulacaktır.

·         Hasta; burun açıldıktan sonra rahatlar. Bu noktada, burun; ilk olarak sıvı sabun ya da özel losyonlarla nazik bir şekilde temizlenmelidir. Ayrıca, kadın hastalar; bandajın alınmasının ardından makyaj yapabilirler.

·         Hasta; önemli bir operasyon geçirdiğinin farkında olmalıdır. Bu yüzden, yaşam tarzında da birtakım değişiklikler yapmalıdır. Bilhassa boğazlı kazak ya da dar boyunlu giysiler giymemelidir. Çünkü, bu tür giyeceklerin buruna darbe riskini arttırması söz konusudur.

·         Rinoplasti sonrasında hastanın kendisini koruması şarttır. Bilhassa ilk üç hafta boyunca buruna sert bir şekilde dokunulmamalıdır. Bunun yanı sıra, ilk altı hafta boyunca buruna darbe gelmesine neden olabilecek türden aktivitelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

·         Rinoplasti; hali hazırda gözlük kullanan insanlar tarafından da tercih edilebilen bir operasyondur. Fakat, bu kişilerin operasyon sonrasındaki altı hafta boyunca gözlük kullanmamaları gerekir. Ayrıca, sonraki dönemde bilhassa hafif çerçeveli gözlükler tercih edilmelidir.

·         Hasta; ilk altı ay boyunca burnunu güneş ışığından olabildiğince korumalıdır.

Editör: Mustafa YILDIRIM