Rut planı perakende satış noktalarının ticari faaliyetlerini arttırmak için yöneticiler tarafından yapılan oldukça önemli planlardır.

Günlük, haftalık ve aylık biçimde oluşturulan planlara göre hareket edilerek çalışmalara kontrollü biçimde yön verilir.

Rut Ne Demek?

Rut ne demek, diye bakıldığında kelime anlamı ‘güzergah veya izlenilecek olan yol’ şeklinde bir anlama sahip olduğu görülmektedir. 

Rut planı nedir, sorusunun yanıtı ise ‘bir işletmenin izleyeceği yolu önceden belirlemesi ve buna göre hareketini devam ettirmesi’ biçiminde yanıtlanabilir.

İş dünyasına göre rut planı tanımına ‘bir temsilcinin hangi tarihte hangi adresteki işletmede bulunacağını önceden belirlemek’ örnek olarak gösterilebilir.

Rut Planı Nasıl Oluşturulur?

Satışların devamlılığı ve arıtışı için hayati önem taşıyan rut planı, saha ekibinin işlevselliğini arttırma konusunda oldukça faydalıdır. Burada hedef saha personelinin en iyi performansa ulaşabilmesi için farklı lokasyonlarda bulunan şubelere mümkün olan en kısa sürede etkili bir ziyaret planı oluşturmaktır.

Ziyaretlerde amaçlanan durumlardan bazıları; müşteri memnuniyetini arttırmak, saha personelinin varsa problemlerini çözüme ulaştırmak, saha personelinin performansını arttırmak, işletmenin rekabetini arttırmak, ürünlerin durumunu kontrol etmek, saha personelinin işleyişini kontrol etmektir.

Etkili bir rut planı için dikkat edilebilecek noktalar arasında;

·        Yakın mesafede bulunan satış lokasyonlarının aynı gün içerisinde ziyaret edilmesini sağlamak ve bu sayede harcanan zamandan tasarruf elde etmek, yakıt tasarrufu sağlamak, daha çok müşteri ziyareti gerçekleştirmiş olmak

·        Rakip firmaların düzenledikleri ziyaretleri dikkate almak

·        Ziyaret edilecek olan günde satış noktasının çevresinde herhangi bir etkinliğinin düzenlenecek olup olmadığını kontrol etmek (O gün semt pazarı kuruluyor mu, ulaşım açısından problem yaşatabilecek herhangi bir kalabalık olma hali olacak mı vb. durumları kontrol etmek)

·        Saha ekibinin hazırlanmış olan rut planına sadık bir biçimde takip edip etmediğini kontrol etmek

·        Tüm bu işlemleri kullanılacak olan yazılıma kaydederek durum analizini kolaylaştırmak

Rut Planı Yazılımları

Günümüzde işletmeler pek çok konuda dijitalleşerek daha kolay ve etkili çalışmalar yürütmektedir. Dijitalleşmenin yüksek performans getirdiği alanlardan biri de rut planı için kullanılan özel yazılımlardır.

Rut planı yazılımları firmanın çalışma biçimine özel olarak hazırlanırlar. Bu sayede tüm gereksiz ayrıntılardan kurtularak sisteme her şey kaydedilip iş yükü ciddi oranda azaltılır ve satışlarda etkili bir yol izlemek oldukça basit, kısa süreli hale gelir.

Ayrıca herhangi bir problemin varlığında analiz yapmak daha kolay hale gelecektir. Analiz aşamasında, yazılım seçimi, en etkili rut planının oluşturulması vb. konularda bir profesyonel hizmet veren kurumsal bir tanıtım firmasından yardım almak en iyi sonucu verir.

Editör: Mustafa YILDIRIM