Ayak mantarı tedavisi başarıyla tamamlandıktan sonra bile kendini tekrar gösterebilecek bir deri hastalığıdır. Bu nedenle, ayak mantarı ile ilgili sadece tedavi yönünde değil, önleyici bilgilerin de bilinmesi gerekir.

Aya mantarı belli bir aşamadan sonra enfeksiyon riski taşıdığı için ilk şüphelenildiği anda bir tarafından görülmelidir.

Eğer ayağınızda mantar olmasından şüphelendiğiniz kızarıklıklar iki hafta içinde düzelmeye başlamazsa, vakit kaybetmeden bir doktora muayene olmalısınız. Diyabet hastalarının enfeksiyon risklerine karışı daha ihtiyatlı olmaları önerilir.

Ayak Mantarı Belirtileri

Ayak mantarının en karakteristik semptomu, parmak aralarındaki deride pullanma ve kızarıklık oluşumudur. Bununla birlikte ayakkabı ve çoraplarınızı çıkardığınız zaman sürekli bir kaşıntı hissi duyuyorsanız, çok yüksek ihtimalle ayak mantarı hastalığına sahipsiniz.

Bazı durumlarda ayak mantarı beraberinde deri üzerinde kabarcık (su toplama) ve çıban oluşumu getirebilir. Ayrıca bazı ayak mantarı çeşitlerinde ayak tabanlarında sürekli kuruluk, pullanma ve dökülme de gözlemlenebilir. Bu belirtiler ayakların yan taraflarına sıçrayabilir ve egzama, kuruluk gibi farklı problemlerle karıştırılabilir.

Ayak Mantarı Sebepleri

Ayak mantarının ilk sebebi cinsiyetiniz. Zira ayak mantarı görülme oranı erkeklerde, kadınlara nazaran hayli yüksek. Ayrıca bulaşıcı bir deri hastalığı olması nedeniyle, her an karşınıza çıkabilir.

Bununla birlikte günlük hayatta sürekli terli, ıslak veya nemli çoraplar giymek durumundaysanız mantara davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Aynı şekilde toplu & paylaşımlı soyunma odaları, banyo, tuvalet vb. yerlerde bulunmanız da mantar riskini arttıran faktörler arasında üst sıralarda.

Bu nedenle özellikle umumi soyunma odaları, tuvaletler, ve yüzme havuzlarında yere basarken ayaklarınızın çıplak olmamasına dikkat edin.

Ayrıca kendinize ait olmayan çorap, terlik, ayakkabı vb. ayak giysilerini kesinlikle kullanmayın.

Eğer ayak mantarı belirtilerinin durumunuzla örtüştüğüne inanıyorsanız vakit kaybetmeden bir dermatoloji doktoruna görümeniz önerilir.

Detaylı bilgi için:

Editör: TE Bilişim