Ortopedi hastalarının endişe duyarak karar vermekte zorlandıkları diz artroskopisi gibi cerrahi operasyonlar artık çok daha kolay ve başarılı sonuçlanıyor. Sağlık alanında ki yenilikler ve gelişmeleri yakinen takip eden uzman hekim tedavileri, ortopedi hastalarının en çok başvurdukları eklem rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılıyor.

Diz Artroskopisi Nedir?

Dizde yaşanan sorunların giderilmesi için tanı ve tedavi amacıyla yapılan kapalı diz ameliyatlarına diz artroskopisi denilir. Diz eklemi içerisinde gelişen ve sorun teşkil eden durumların görüntülenmesi amacıyla kullanılmaya başlanan artroskopisi yöntemi, diz üzerine açılan minimal bir keşiden içeri girilerek kamera aracılığı ile görüntü alınması ve tanı konmasına olanak sağlar.

Günümüzde tekniğin gelişmiş olduğu teknolojisi sayesinde sadece tanı için değil, tedavi amaçlı da diz artroskopisi kullanılır. Konfor, risk ve iyileşme süresi açısından avantajlara sahip bu yöntem günümüzün sıklıkla uygulanan ve başarılı sonuçları olan diz operasyonlarının başında yer alır.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Menüsküs ve ön çapraz bağlarda yırtıklar, İltihabi sinavial dokular, hasarlı eklem ve kıkırdaklar, kıkırdak kayıpları üzere dizlerde gelişen ağrı ve şekil bozukluklarının günlük aktiviteleri hatta yürümeyi engelleyecek durumda olması diz artroskopisi işlemine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. İlaçlar, kremler ve fizik tedaviler ile geçmeyen diz şikâyetlerinde etkili bir tedavi yöntemidir.

Diz Artroskopisi Faydaları

Tüm cerrahi operasyonların kendi içinde avantaj ve dezavantajları bulunur. Artroskopi uygulamasında risk teşkil eden hematom ve enfeksiyon gelişimi minimal düzeydedir. Bunun yanı sıra hasta faydasına olan iyileşme süresinin kısalığı, ameliyat sonrası ağrının az olması, kısa sürede desteksiz yürüme ve araba kullanma gibi günlük aktiviteleri yapar hale gelinebilmesi ve kesilerin küçük olmasından kaynaklı dikiş izlerinin görülmeyecek düzeyde olmasıdır.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omuz yırtığı gelişimi ağrı ve güç kaybını beraberinde getirirken, omuz manşeti tendonunun yırtılması sonucu oluşur. Postür bozuklukları, travmalar, ağır kaldırma, omuz ekleminde ki kan akış hızının azalması, kemik sıkışması ve omuz bölgesinde bulunan kasların zayıflaması omuz yırtılmalarına sebebiyet verir. Her yaşta görülebileceği gibi ileri yaş grubu zayıflayan omuz ve kan akımının azalması sebebi ile daha sık omuz yırtılmalarına maruz kalabilir.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Kişinin omuz yırtığı şüphesi taşıması için sızı ve yanma hissi ile gelişen kronik ağrının dinlendiği halde devam ediyor olması, kollarda güç kaybı, hareketlerde yaşanan kısıtlamalar ve omzu hareket ettirmeme isteği belirtilerini yaşıyor olması gerekir. Günlük yaşam kalitesini düşüren en basit işleri yapamaz hale getiren omuz yırtıklarının doğru şekilde tedavisi önemlidir çünkü kendi kendine iyileşme göstermeyecektir.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın şikâyetleri doğrultuşa ortopedi doktor öncelikli fiziki muayene sonrasında radyoloji tetkiklerine başvurarak omuz yırtığı teşhisi koyar. Bulgular, hastanın kişisel bilgileri meslek ve yaş gibi ve fiziki muayene, ultrason, röntgen, MR ya da tomografi gibi bir görüntüleme tekniği verisi ile değerlendirilir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur?

Donuk omuz konusunda tanı koymada teknolojik aletlerden yardım alınır. MR gibi görüntüleme cihazlarından faydalanılır. Böylece gerekli tedavi için sorun olup olmadığı ortaya çıkar.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Donuk omuz sendromu genellikle 40 yaş sonrasında, hareketsiz bir yaşamın getirisi olarak omuz ekleminde oluşan ağrı ve sertlik durumudur. Düşme, çarpma gibi travma sonrasında da gelişebilir. Bu durum yaşam kalitesini belirgin ölçüde olumsuz etkiler.

Kolu belli bir derecen sonra kaldıramamak, döndürememekle birlikte uykuda dahi hissedilen ağrı durumu ve günlük işleri aksatacak hareketsizlik getirisi donuk omuz hastalarının genel şikâyetleridir.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk omuz tedavisi için cerrahi yöntem uygun değildir. Ağrıların şiddeti dolayısıyla hastaya rahatlatmak için eklem içi kortizon enjektesi yapılması, anti inflamatuvar ilaç kullanımı, fizik tedavi, egzersiz ve buz destekleri gibi yöntemler uygulanır. Hastalığın evresi nazarında enjeksiyon ve ilaç kullanım prosedürleri ile egzersiz seviyeleri değişkenlik göstereceğinden hekim kontrolünde ve takibinde süreç yönetilmelidir.

Diz, omuz gibi eklem yapıyı ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde gecikilmemesi önemlidir. Kendi kendine iyileşme potansiyeli olmayan donuk omuz hastalıkların belirtileri görüldüğünde uzman hekime muayene olup gerekli tedaviyi uygulamak hem iyileşme süresini hem de olası farklı hastalıkları tetikleme riskini ortadan kaldırır.

Editör: TE Bilişim