Ahmet Sivri, Pembegül teyzeyi ziyaret edip yardım sözü verdi Ahmet Sivri, Pembegül teyzeyi ziyaret edip yardım sözü verdi

           Sarıcakaya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde Belediye Başkanlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Sarıcakaya Kırsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında topraksız suda marul hasat işlemi Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Kadın Çifti Eğitim Merkezi Uygulama Seralarında hasat işlemi yapılan bu ürünlerin yaklaşık iki ay önce dikiminin gerçekleştirildiği belirtildi.

 

TOPRAKSIZ ÇİLEK VE SUDA MARUL


            İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından temin edilen 13 Bin 200 Çilek ve Sarıcakaya  Kaymakamlığının İki bin 500 adet de Marul fidesi desteğiyle gerçekleşen dikimin ardından büyük titizlikle yetişen ürünlerin geçtiğimiz günlerde Kaymakam Hasan Çakır, Belediye Başkanı Hüseyin Çam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Haydar İpek ile Tarım Lisesi öğrencilerinin katılımıyla hasadı yapıldı.
 

TOPRAKSIZ TARIMIN FAYDALARI


             Konuyla ilgili olarak İlçe Kaymakamı Hasan Çakır, “Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde; Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sarıcakaya Belediye Başkanlığı desteği ile bu yıl özellikle Tarım bölümü öğrencilerimize sera uygulama derslerinin verilmesi yönünde kadın çiftçi eğitimi uygulama seramız çok büyük katkı sağlamıştır. Bu uygulama Seramızda toprak yerine kokopitte çilek yetiştiriciliği,  yine toprak yerine suda sebze yetiştiriciliği(hidroponik) marul yetiştirilmektedir. Topraksız Tarımın birçok faydası olduğu bilinmektedir” diye konuştu. Çakır, topraksız tarımın faydalarını da şu şekilde sıraladı “ Enerji ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır. Toprağın dezenfeksiyon ihtiyacını ortadan kaldırarak toprağın kirlenmesinin önüne geçilmektedir. Topraklı tarıma göre alandan tasarruf sağlanmakta ve birim alandan daha fazla ürün elde edilmektedir. Yüksek miktarda üretim ve gelir elde edilmektedir. Yetiştiricilik için verimli topraklar gerektirmediği için atıl ve verimsiz durumdaki topraklar değerlendirilmiş olmaktadır. Kontrollü yetiştiricilik olanağı sağlamaktadır. Bitki köklerinin daha iyi havalanma imkanı sağlayarak bitkilerin hastalıklarla daha az karşılaşmasını sağlamaktadır. Topraksız tarıma göre alan ve gübre tasarrufu sağlamaktadır. Bitkilerin kontrollü bir şekilde besin elementleri alması sağlanarak, bitkinin su stresi yaşamasının önüne geçilmektedir. Ürünlerin besin değerleri ve ph konsantrasyonu belirlenmesi daha kolaydır. Bitki besin elementlerinin bitkiye verilmesi kontrollü bir şekilde yapılmakta ve bu sayede besin elementleri dengesi sağlanmaktadır. Yetiştirilen ürünler ve meyve kalitesi daha iyi olmaktadır. Bu da üreticiye iyi bir pazar imkanı sunmaktadır. Yetiştirilen ürünlerin yıl boyu üretimi mümkün olmaktadır. Yetiştiriciliğin kontrol edilebilmesinden dolayı erkenci ürünün piyasaya sunulma imkanı sağlamaktadır. Bitkinin yetiştirme süreci kontrol edilebildiğinden üretimde herhangi bir gecikme yaşanmamaktadır.”