Bu sıralama rastgele değildir, arama motorlarının algoritma yapısına göre yapılmaktadır. SEO yani arama motoru optimizasyonu, web sayfalarını arama motorlarının algoritmalarına uygun hale getirme anlamına gelir. SEO uygulaması sayesinde web sayfaları arama sonuçlarında daha üst sırada görünür. Böylece siteler daha çok ziyaretçi, dolayısıyla daha çok kazanç elde edebilmektedir. Peki, SEO nedir ve SEO nasıl yapılır?

SEO Nedir?

SEO, Search Engine Optimization teriminin kısaltılmış halidir. Günümüz dünyasında internet; radyo, televizyon ve gazete gibi tüm medya türlerinin yerini alarak hayatımızın merkezine yerleşmiştir. Öyle ki internet günümüzün çoğunu geçirdiğimiz bir yer haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak şahıslar ve firmalar, internette kendilerine çok ziyaret edilecek internet siteleri kurmak istemektedirler. Çok ziyaret edilen web siteleri, çok ziyaret edilen dükkanlar gibidir ve oldukça kazanç getirirler. İşte bu sebeple firmaların ve şahısların arama motorlarında daha üst sırada bulunmak için SEO işlemlerini başarılı bir şekilde yapması gerekir.

SEO Yöntemleri Nelerdir?

SEO, internet sayfaları için son derece önemli bir konu olduğundan “SEO nedir? sorusu sıklıkla araştırılır. Site yöneticileri, SEO tekniklerini öğrenerek sitelerinin daha üst sırada görünmesini sağlamak isterler. Biz de bu yazımızda bazı temel SEO tekniklerini sizlerle paylaşarak site sahiplerine yardımcı olmaya çalışacağız. Öncelikle içeriklerinizde nasıl düzenlemeler yapabileceğinize bakalım:

·        Özgün ve kaliteli içerik: Yöntemleriniz ne olursa olsun, her yerde olduğu gibi internette de ürününüzün kalitesi yüksek olmalıdır. Başka sitelerden kopyalanan içerikleri sitenizde kullanmaktan uzak durun.

·        İçerik haritası: Uzun içeriklerinizde kullanabileceğiniz bu yöntem, içeriğinizin arama motorunda daha çok görünmesini sağlar.

·        Başlıklar: İçeriklerinizde sık sık başlık kullanın ve bunları H1-H2-H3 olarak etiketleyin.

·        Resimler: Arama motorları resimleri değil, onlara verilen isimleri sonuçlarına ekler. Bu nedenle resimlere başlık eklemeyi unutmayın.

·        Anahtar kelimeler: İçeriğinizin anahtar kelimelerini kalın, italik veya altı çizili olarak yazarak arama motorlarının fark etmesini sağlayabilirsiniz.

·        URL yapısı: İçeriği yayınlamadan önce içeriğin linkinde düzenleme yaparak SEO kurallarına uygun hale getirebilirsiniz.

Görüldüğü üzere içerikte yapılacak bazı ufak değişikliklerle arama motoru performansınıza katkı sağlayabilirsiniz.

SEO’ya Uygun Site Yapısı

SEO sanıldığının aksine sadece içerik düzenlemesinden oluşmaz. İçerik düzenlemesinin yanı sıra iyi bir arama motoru optimizasyonu için site yapısının da SEO'ya uygun hale getirilmesi gerekir. Peki, siteler için SEO düzenlemesi nasıl yapılabilir?

·        Mobil uyum: Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla internete erişim bilgisayarlardan ziyade telefonla yapılır hale gelmiştir. Bu yüzden arama motorları mobil uyumlu sitelere öncelik tanırlar.

·        Backlink: Sayfaların başka sayfalardan yönlendirme alması, gerçek hayattaki referanslara benzer. Bilinen sitelerden alınan referanslar oldukça olumlu etki yapar. Sosyal medya paylaşımları iyi bir backlink olacaktır.

·        Site haritası: İçerik haritasına benzer bir şekilde site haritası da arama motorları tarafından sonuçlarda gösterilir.

·        Meta açıklama: Bir meta açıklama web sayfasının kısa özeti gibidir. Okuyucunun içerde ne bulacağını arama motoruna göstermiş olursunuz. Bunu eklemeyi ve anahtar kelimeyi burada kullanmayı unutmayın.

Tabii SEO, anlaşılacağı üzere gibi tek bir yazıda söz edilecek kadar kısa ve basit bir sisteme sahip değildir. Diğer yandan amatörce yapılan SEO çalışmaları sonucunda beklenen olumlu sonuçlar alınamayabilir. İnternet üzerinde web siteleri için profesyonel SEO hizmeti veren çok sayıda firma bulunur. Fakat burada da dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, seçeceğiniz kuruluşun size beklediğiniz sonucu verebilecek deneyimli ve güvenilir bir yer olmasıdır.

Durum böyleyken profesyonel ara yüzüyle yıllardır hizmet vermekte olan https://www.dopinger.com/tr/seo/ sitesinde inceleyebileceğiniz Dopinger’in SEO hizmetinden gönül rahatlığıyla faydalanabilirsiniz. SEO işlemlerinde en etkili sonuçlar için Dopinger’i seçebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM