Üzüm bağlarının sökülerek yerlerinin başka tarım ürünlerine bırakıldığını söyleyen Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kalır, bağcılığı yeniden yaşatmak için planladıkları projeye yetkili kurumlardan destek beklediklerini açıkladı.

Kalır, Sivrihisar’ın yöreye özgü pek çok tarım ürününün bulunmasına karşın, başka bir bölgede bulunmayan maarif, kekre, narinci, yad üzümü gibi üzüm çeşitlerinin hanelerin geçim kaynağı olarak da bölge için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor. Son yıllarda hastalık ve ilgisizliğin yanında özel bir hizmet isteyen ve bu hizmeti sağlayacak uzman insanların yokluğu nedeniyle bağcılığın terk edildiğini söyleyen Kalır, üzüm bağlarının sökülerek yerlerini başka tarım ürünlerine bıraktığını belirtiyor.

Vakıf olarak Sivrihisar’ın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı da kendilerine görev edindiklerini belirten Kalır, bağcılığı yeniden yaşatmak için vakıfla beraber her kurumun ve halkın bu önemli değere sahip çıkmayı bir ödev gibi gördüğünün altını çizdi. Kalır: “Bu konuda, en ciddi katkıyı başta Tarım Bakanlığı, Sivrihisar Kaymakamlığı, Üniversitelerimizin ilgili bölümleri, Yerel yönetimler, Ziraat odası gibi kurum kuruluşlardan   gereken desteği göreceğimize umutluyuz. Sonuçta bağcılık, üzüm ve üzümün yan ürünlerinin yöre insanına ciddi oranda istihdam ve ekonomik katkı sağlayacağı mutlaktır. Özellikle günümüzde organik tarım ürünlerine rağbetin yoğun olduğunu düşündüğümüzde taleplerin de yoğun olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda ki görüş ve projemizi kamuoyuyla ve konuyla ilişkili kurumlarımızla paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Projenin içeriğine yönelik açıklamalar yapan Kalır: “Önceden bağcılık bölgesi olan, ilçenin doğusunda ki Hocayakup, Kanlı Kavak, Porsuk veya batısında ki Ermeni Bağları'nın Belediye tarafından alt yapıları hazırlanıp 500 m²'lik veya 1.000 mr2 lik  parseller halinde, her parsele belirlenen nitelikte tek veya dubleks bağ evi, geri kalan kısma ise kontrol altında, asma yetiştirilmesine tahsis edilmesi, bu parsellerin öncelikle, Sivrihisar dışında ki hemşerilerimize pazarlanması için bir kooperatif  vakıf  dernek veya belediye aracılığıyla parsellerin Ankara ve Eskişehir'de ki veya diğer illerde yaşayan hemşerilerimiz tarafından ilgi ve heyecanla karşılanacağı kanaatindeyiz.” İfadelerinde bulundu.

Projenin çok yönlü düşünüldüğünde ilçe ekonomisine önemli girdi sağlayacağını söyleyen Kalır, üzüm ürünlerine kavuşmanın mutluluğunun yanında hemşerilerin memleketlerine gelmeleri için önemli bir gerekçeleri olacağını da vurguladı. Kalır, bu konuda genel ve yerel yönetimlerin yanında STK’lar ile duyarlı hemşerilerin de destek ve yardımlarını beklediklerini sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM