Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel  19 Mayıs nedeniyle bir mesaj yayınladı. Taşel mesajında, "30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros mütarekesinden sonra Filistin cephesinden dönen Gazi Mustafa Kemal Paşa, daha önce Çanakkale’de yenilgiye uğrattığı, İstanbul Boğazı’nda itilaf güçlerinin donanmalarına ait savaş gemilerini görünce, büyük bir elem içinde “Anadolu’ya dönmenin çarelerini aramalı, geldikleri gibi giderler’’ diyerek büyük bir gizlilikle çalışmalarına ve görüşmelerine başladı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa gerçekleştirdiği birçok görüşme sonrasında nihayet 9. Ordu müfettişi olarak atanmasını sağladı. Güvendiği silah arkadaşlarının da yanına alınmasını sağlayan paşa, Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket günü olarak 16 Mayıs tarihini belirledi.  

Bu arada ülkenin içinde bulunduğu durum içler acısıydı. Yurdun her köşesi işgal edilmişti. İktidar sahipleri kişisel çıkarları uğruna işgalcilerle işbirliği içindeydi. Ülke harap olmuş, ordusu dağılmıştı. Halk; yoksul, bitkin, yılgın ve umutsuzdu. Neredeyse tüm ulusumuzun umudunu yitirdiği bir anda Samsun’a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümü göze alarak emperyalizme, sömürüye ve yerli işbirlikçilerine karşı, bağımsızlık ve ulusal kurtuluş savaşımızın Cumhuriyetimizin sönmeyecek meşalesini yakmıştır.

Bir asırdır hiçbir durumun ve şartın gölge düşüremediği bayramımızı bu sene de coşkuyla kutlayacağız. Tüm insanlıkla birlikte zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu, 23 Nisan’da da olduğu gibi evlerimizde yaşayacak, balkonlarımızı yine Türk Bayraklarıyla süsleyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk ve onun gibi vatan ve millet davasına hayatlarını adamış kahramanlarımıza bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bayramımız kutlu olsun."dedi.

Editör: TE Bilişim