Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, TBMM Genel Kurul’unda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına yaptığı konuşmada, bireysel silahlanmanın tehlikelerine dikkat çekerek devlet eli ile silahlanmanın artmasına yol açan kanun maddesi değişikliğinde milletvekillerini Çehov’un şu sözleri ile uyardı “Sahnede Silah Varsa O Silah Patlar”

Süllü konuşmasında, evde bulunan silahlarla yaşamını yitiren çocuklar, ateşli silahlarla eş, eski eş ve sevgili cinayetlerine kurban giden kadınlar, serseri kurşunla yaşamını yitirenler ve adaleti kendi arayanların öldürdüklerinin acı öykülerini örneklerle anlattı.  “Her yıl, Türkiye’de ateşli silahlar ile ortalama 4500 kişi ölüyor. Arkalarında kanayan yürekler bırakarak” diyen Süllü, 2018 yılında 3679 kişi ateşli silahlarla yaşamını yitirdiğini, 3762 kişinin yaralandığını söyleyerek bireysel silahlanma tehlikesinin boyutunu rakamlarla gözler önüne serdi.

KORUNMAK İÇİN EDİNİLEN SİLAHLAR EN YAKININDAKİLERE DOĞRULUYOR

Korunmak için edinilen silahların %57’sinin, bilinçli ya da kazayla silah sahibinin en yakınındaki kişilere doğrulduğundan belirten Süllü,  Anton Çehov’un “ Sahnede Silah Varsa, O silah Patlar” sözünü hatırlattı. Süllü,“Çehov’un silahı tiyatro sahnesini andıran yaşamımızda,  her an hepimize doğrulabilir.” diyerek artan bireysel silahların yaşam hakkı,  toplumsal barış ve huzur ortamı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

RUHSATSIZ SİLAH SAYISI ARTIYOR

Ruhsatsız silahlarla işlenen suçların ruhsatlı silahlarla işlenenden 6 kat fazla olmasının, kayıt dışılığın arttığına, kontrol mekanizmalarının, zayıfladığına ve kolay silah sahibi olunduğuna işaret ettiğini söyleyen Dr. Jale Nur Süllü, internetten kapıda ödemeli silah temin edilebildiğine, av bayilerinden av tüfeklerinin küçük yaşlarda bile alınabildiğine dikkat çekti. Silah alımının kolaylığı ile bireyin, potansiyel şiddet kaynağı haline geldiğini bunun da şiddet olaylarının artışında rol oynadığını söyledi. Televizyon dizilerinde şiddet ve silah kullanımının hiçbir engelleme olmadan yayınlanmasının da silah kullanımını özendirdiği ve sıradanlaştırdığını açıkladı.  

DEVLET ELİYLE YAPILAN DÜZENLEMELER BİREYSEL SİLAHLANMANIN ARTMASINA YOL AÇIYOR

Silahlı şiddette son 4 yılda % 69 artış yaşandığını, 17 yıllık AKP iktidarındaki şiddet olaylarındaki tırmanışın,  bakış açısının yanı sıra kamu gücü ile gerçekleştiren düzenlemelerle ilintili olduğunu söyleyen Süllü, devlet eli ile silahlanmayı arttırıcı uygulamaları eleştirdi:  “Makine Kimya Endüstrisi’nde silah fiyatlarında indirime gitmek, 2018’de ki Yönetmelik değişikliği ile mermi hakkının, 200'den 1000'e çıkartılması ve belli gruplara silah taşıma yetkisi tanımak gibi düzenlemeler, bireysel silahlanmayı arttırıcı rol oynamaktadır.”

Süllü, Gümrük Kanunu’nda 18. madde ile getirilen değişiklikle kamu görevlilerinin,   emekliliklerinde de harçsız silah ruhsat almalarına olanak sağlanmasının,  bireysel silahların artışına yol açacağını söyledi.  Ayrıca,   daha önce silahlı suçlardan hüküm giyenler ruhsat alamazken, terör, Devlete, Anayasa’ya karşı işlenen suçların dışında affa uğrayanların, cezalarının infazının tamamlandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra,  ruhsat alabilme değişikliğinin de son derece tehlikeli olduğuna dikkat çeken Süllü, bireysel silahlanmayı arttırıcı yasa değişikliklerinin kabul edilemez dedi. Süllü, milletvekillerine silahlar toplumsal yaşamın bütün sahnelerinden bir an önce çıkartılmazsa, şiddet ve ölüm haberlerine her geçen gün yenilerinin ekleneceği ve bunun sorumlusu olunacağı yönünde uyarıda bulundu.

Süllü,  vatandaşın yaşam hakkı ve can güvenliği korumak devletin en önemli görevi iken silahlanmayı arttırıcı uygulamaları hayata geçirmesini kabul etmek mümkün olmadığından, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.  CHP’nin oy birliği ile geçen tek olumlu değişikliğin,  6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, haklarında tedbir kararı verilenlere, tedbir kararı süresince silah ruhsatı verilmemesi, elinde varsa tedbir kararı kalkıncaya kadar muhafaza altına alınması olduğunu söyleyen Süllü, bunun bir kazanım olduğunu ekledi.

Editör: TE Bilişim