Günlük hayatta özellikle dışarıya çıkarken muhakkak kullanılan giyeceklerden biri ayakkabılardır. Ayakkabıların birçok aktiviteye ve ortama uyum sağlayabilecek çeşidi mevcuttur. SIklık tercih edilen spor ve loafer ayakkabılarının arasındaki farklardan ve hangi ortamlar ve durumlarda giyilebileceklerinden gon.com.tr’den İlhan Yücel, bahsetti.

Spor ve loafer ayakkabı arasındaki fark

Spor giyimin önemli parçalarından biri olan spor ayakkabılar çeşitli spor aktivitelerinde kullanılırken aynı zamanda birçok kişi tarafından günlük hayatta da tercih edilmektedir. Klasik giyim, spor giyim ya da günlük giyim fark etmeksizin çeşitli kıyafetlerin altında spor ayakkabılar tercih edilir.

Spor ayakkabılar diğer ayakkabı çeşitlerine göre daha konforludur. Ayağı özellikle yoğun günlerde ve aktiviteler de daha rahat ettirir. Spor aktivitelerine özel olarak tasarlanan spor ayakkabıları ise ayağı yapılan spor aktivitesi sırasında yaşanabilecek sakatlanmalara karşı korurken aynı zamanda sporun daha rahat bir şekilde yapılmasını da sağlar.

Loafer ayakkabı ise bağcıksız, giymesi rahat, orta ölçeğe sahip bir ayakkabı modeli. Sokak ağzında ise makosen olarak bilinmektedir. Daha çok casual giyim tarzlarında tercih edilen bu ayakkabılar hem kadın hem de erkek için üretilir. Rahat bir kullanım ile şık bir görüntü elde etmeyi hedefleyen bu ayakkabılar her kombin altında tercih edilemez.

Spor ve loafer ayakkabılar ne zaman giyilir?

Her iki ayakkabı için de yaz ve kış mevsimlerine uygun modeller üretilir. Fakat hem kadın hem de erkek modelleri bulunan bu ayakkabıların kullanım alanları daha farklı. Spor ayakkabıların ilk üretim amacı spor aktiviteleri. Fakat zaman içerisinde günlük hayattada tercih edilmeye başlandı.

Hemen hemen her spor için özel olarak üretilen bir spor ayakkabısı bulunur. Günlük kullanıma uygun spor ayakkabıları da özel olarak üretilebilir. Bu spor ayakkabıları ise kişinin tercihine bağlı olarak artık her ortamda giyilebilir hâle gelir. Eğer iş yerlerinde özel olarak belirtilmiyorsa ofis kullanımları da çok yaygın. Özellike kış aylarında tercih edilen kadın ya da erkek deri sneaker modelleri klasik giyimin altına da uyum sağlamaktadır.

Loafer ayakkabının ise spor ayakkabılarına kıyasla kullanım alanı biraz daha kısıtlı fakat doğru kombin ile kullanım alanı artırılabilmektedir. Genellikle casual bir tarz yakalamak isteyen kadın ya da erkek kullanıcı loafer ayakkabı tercih eder.

Loafer ayakkabı aslında yaz aylarına uygun olarak üretilir fakat zaman içerisinde kadın ya da erkek deri loafer ayakkabı modelleri üretilerek kış aylarına uygun modeller çıkarıldı. Loafer ayakkabılar günlük şık spor kullanımlarının altında da tercih edilebilirken aynı zamanda, uygun kumaş uyumu yakalandığında klasik giyimin altında da tercih edilebilmektedir. Özellikle özel günler ve davetlerde rahat kullanımları ile ekstra konfor sağlayan bu ayakkabılar kurtarıcı niteliğinde olabilir. Maskülen giyim tarzını seven kadınlar ya da ofis çalışanı olan kadınlar için de sıklıkla tercih edilen ayakkabı modellerinden biridir. Hem şık hem de rahat olmasından dolayı günlük kullanımda yaygın olarak tercih edilebilir.

Editör: Mustafa YILDIRIM