Eskişehir CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Adliyesi önünde sabah saatlerinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 29 Nisan Cuma günü Sivrihisar Kaymaz Mahallesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin kapasite genişletme raporuna ilişkin halkı bilgilendirme toplantısı yapıldığını, toplantıya işletme yetkilileri ve çalışanlarının ağırlıklı olarak katılım gösterdiğini belirterek, kendisinin ve pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de birkaç vatandaşla beraber toplantıda bulunduklarını hatırlattı. Toplantı salonunda bulunan kişilerin 3/2’sinin işletme personeli olduğunun altını çizen Süllü, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü’nün konuyla alakalı olarak gerçekleştirdiği sunumun ardından soru cevaba geçildiğini belirtti. Bu noktadan sonra olumsuzlukların yaşanmaya başladığını ifade eden Süllü şunları dile getirdi:  “Sunumun ardından orada bulunan bazı vatandaşlar söz alarak, madenin çevreye ve doğaya zararlarından söz ettiler. Sonrasında işletme müdürü söz alarak vatandaşlara sert bir üslupla madenin herhangi bir zararı olmadığını yıllardır burada maden işlettiklerini ve hatta halka kendilerinin baktıklarını söyleyerek aşağılayıcı bir tavır gösterdi.  Sonrasında STK temsilcileri soru sormak istediğinde ise aynı kişi bu sefer onlara karşı hiddetli bir şekilde bağırmaya, onları susturmaya başladı. Bunlar yaşanınca ben de duruma müdahale ederek, bu şekilde vatandaşlara bağıramayacağını, bunun bir halkı bilgilendirme toplantısı olduğunu, halkın ve demokratik kitle örgütlerinin soru sorma haklarının engellenemeyeceğini söylediğimde bir karışıklık yaşanmaya başladı. Şirket çalışanları, vatandaşların ve STK temsilcilerinin üzerine yürüyerek onların soru sormasını engellemeye çalıştılar. Ben ısrarla hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürümüze hem de orada güvenliği sağlamakla görevli jandarma güvenlik personeline defalarca şirketle çıkar ilişkisinde olan çalışanların orada bulunmaması gerektiğini söylememe rağmen hiçbir önlem alınmadı. Tam tersine örgütlü bir şekilde öğretilmiş bir davranışı sergilercesine çalışanların vatandaşın üzerine yürümesi devam edince ben de personelin dışarıya çıkarılması gerektiğini söyledim. Tam bu esnada arkamda bulunan bir kişi üzerime yürüyerek sözlü hakaretler sarf etti. Onur kırıcı sözler söyledi bana. Ben Eskişehir halkının çıkarlarını korumak ve halkın bilgilendirme hakkını gözetmek için o toplantıda yer aldım. Bugün burada suç duyurusunda bulunmamın temel nedeni Eskişehir halkına, halkın çevre ve yaşam hakkına bir saldırı olmasından dolayıdır.”
KENTE ZÜLÜM EDENLERE İZİN VERMEYECEĞİZ
Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağını da dile getiren Süllü, kendisine destek veren CHP’li Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, CHP il ve ilçe örgütleri, Baro Başkanına ve üyelerine, Tabipler Odası’na ve iktidar ve muhalefetten partililere teşekkür ettiğini söyledi. Özellikle de AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay’ın kendisini arayarak bu işin takipçisi olacaklarını ve yaşananların can sıkıcı olduğunu aktardığını belirten Süllü, İyi Parti İl Başkanına, Eskişehir kamuoyu ve basınına da teşekkürlerini iletti. Süllü son olarak Eskişehir’e ve halkına zülüm edenlere hiçbir zaman izin vermeyeceklerini bir kez daha duyurmak için Adalet Sarayı’nın önünden haykırdıklarını belirterek “ İktidarın gücünü arkasına alanlar bizi yıldıramayacaklar. Biz Eskişehir’imizin hakkına ve halkına her halükarda sahip çıkacağız” dedi.  Süllü ayrıca kendisine yönelik gerçekleştirilen hakaretlere yönelik de işletme müdür yardımcısına manevi tazminat davası açacaklarını ve hak edilen yasal bedeli de TEMA Vakfına bağışlayacaklarını da kaydetti.
ÜLKENİN GELDİĞİ DURUMUN ÖZETİ
Süllü’den sonra söz alan Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz ise şunları dile getirdi: “Burada dikkat etmemiz gereken konu, TMSF’ye devredilen ve Kayyumla yönetilen bir kurum yetkilisinin bir atanmışın, milletin oyu ile seçilmiş ve tüm milleti temsil eden bir kişiye, özellikle de bir kadın milletvekiline karşı ahlak dışı bir beyanda bulunması bu ülkenin evrildiği durumu ortaya koyması açısından önem arz etmektedir. Buna sadece bir hakaret olarak bakmak durumu basit bir adi suç olarak görmek demektir. Eğer Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletiyse ve demokratik bir devletse, burada yazılı kuralların öncelikle uygulanması gereklidir.”
BU TUTUMU KABUL ETMİYORUZ
Sonrasında, Baro Yönetim Kurulu Üyesi ve Jale Nur Süllü’nün avukatı Hüseyin Akçay söz aldı. Akçay da açıklamasında şunları aktardı: “Burada sadece vekilimize değil tüm Eskişehir halkımıza yönelik yapılan bir hakaret ile karşı karşıya kaldık. Şuanda biz burada, Sayın Milletvekilimiz Jale Nur Süllü adına Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunu takdim edeceğiz. Buradaki en önemli husus aslında gücünü iktidara dayayarak bir takım hamleleri yapma gereksinimi duyan işletme müdür ve müdür yardımcısınadır. İşletme müdür yardımcısı kendisine yönelik yapılan tüm engelleme çabalarına rağmen ısrarla milletvekilimizin üzerine yürüyerek ağza alınmayacak ahlak dışı birden fazla hakarette bulunmuştur. Biz bu zamana kadar bekledik, Cumhuriyet Savcılarımızın da resen hareket etme yükümlülüğü de bulunmaktadır. Ancak geçen zaman içerisinde basına bu kadar sirayet etmiş ve Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Gazeteci Meltem Kaya ve Vekilimiz Jale Nur Süllü’nün yer aldığı 3 kadına yönelik gerçekleştirilen bu davranışlara karşı bir adım atılmamasının şaşkınlığını yaşamaktayım. Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Müdürünün de görevi kötüye kullandığı, toplantıyı apar topar kapattığı, söz almak isteyenlere hiçbir şekilde söz vermediği ve özellikle de Koza işletmesinin yanında yer aldığını gösteren tavırlar sergilediği tüm videolarda açıktır. Kendisi de görevini kötüye kullanmıştır. Kayyum atanan kişilerin de görevden alınmasını talep ediyoruz. Biz tüm bu tutumu ve yaşananları, hakaretleri kabul etmiyoruz. Bunun hakkında da biz bu durumun takipçisi olacağız.”
Eskişehir Adalet Sarayı önünde gerçekleştirilen açıklamada Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tabip Odası Başkanı Muharrem Şenel ve çok sayıda avukat ile STK temsilcileri de bulundu.

Editör: Mustafa YILDIRIM